Pojdi na vsebino

Wikipedija:Splošno zanikanje odgovornosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:Zanikanje odgovornosti)

Splošne izjave - Wikipedijo uporabljate na lastno odgovornost! - Wikipedija ne daje zdravstvenih nasvetov - Wikipedija ne daje pravnih mnenj - Wikipedija vsebuje članke, ki se vam lahko zdijo sporni

WIKIPEDIJA NE JAMČI ZA PRAVILNOST

Wikipedija je spletna odprtovsebinska (angleško open-content) enciklopedija. To pomeni, da je prostovoljna povezava posameznikov in skupin, ki razvijajo skupen vir človeškega znanja. Njena struktura omogoča, da lahko vsak, ki ima spletno povezavo in spletni brskalnik, spreminja njeno vsebino. Zato bodite pozorni, da ni nobenega jamstva o tem, da je katerakoli od vsebin enciklopedije strokovno pregledana in potrjena s strani strokovnjakov z ustreznim znanjem na posameznem področju, kar bi omogočalo celovito, ažurno in zanesljivo informacijo o kateremkoli zapisu v enciklopediji Wikipedija.

To ne pomeni, da v enciklopediji Wikipedija ne boste našli ažurnih in uporabnih informacij, vendar pa vas opozarjamo, da Wikipedija na noben način ne jamči za pravilnost vsebine v enciklopediji. Mogoče je, da je bil katerikoli del vsebine pred kratkim spremenjen oziroma dopolnjen, podvržen vandalizmu ali ga je spremenil nekdo, čigar mnenje ne ustreza trenutnemu stanju strokovnega znanja na področju, glede katerega potrebujete informacijo. Trudimo se izboljšati načine izbire in odobritve zanesljivejših različic prispevkov, vendar kljub temu nikakor ne moremo jamčiti za njihovo pravilnost. Najboljši trenutni približek temu cilju so Izbrani članki. Vendar je možno, da so bili tudi ti članki neusmiljeno spremenjeni, tik preden ste jih začeli brati.

Nihče od avtorjev in drugih oseb, ki prispevajo vsebine, sponzorjev, administratorjev, sistemskih upraviteljev ali drugih oseb, povezanih z enciklopedijo Wikipedija, ne odgovarja ali kako drugače jamči za objavo katerekoli nepravilne ali nezakonite vsebine ali za posledice vaše uporabe vsebine na teh spletnih straneh ali z njimi povezanih spletnih straneh.

Posebej vas opozarjamo, da je ponujena vsebina na razpolago brezplačno in brez kakršnihkoli omejitev. Z njeno uporabo ne nastane nikakršen pravni posel med vami in lastniki oziroma uporabniki tega spletišča, lastniki strežnikov, na katerih se spletišče nahaja, posameznimi osebami, ki so prispevale vsebino, projektnimi vodji ali administratorji, sistemskimi upravitelji ali drugimi osebami, ki so na kakršenkoli način povezane s tem ali s sestrskimi projekti. Zato od njih ne morete ničesar neposredno ali posredno zahtevati. Pravico imate reproducirati karkoli na tem spletišču, vendar pa takšno dejanje ne ustvari in tudi ne podrazumeva nobene pogodbene ali odškodninske obveznosti na strani enciklopedije Wikipedija ali njenih predstavnikov, članov, organizatorjev ali drugih uporabnikov.

Vse registrirane znamke, trgovske znamke, oblikovalske pravice, avtorske pravice ipd., ki so omenjene, uporabljene ali navedene v člankih Wikipedije, so v lasti njihovih spoštovanih lastnikov. Njihova uporaba tukaj ne pomeni, da jih lahko sami uporabljate za kakršenkoli drugačen razlog, kot iz tega ali podobnega informativnega razloga, kakor so uporabljene v originalnih Wikipedijinih člankih pod GFDL licenčno shemo. Razen, če ni drugače navedeno, nihče od nosilcev takih pravic ne podpira ali sodeluje z Wikipedijo ali Wikimedijinimi stranmi. Zato Wikipedija ne more zagotavljati pravic uporabe nobenega registriranega materiala. Vaša uporaba takih ali podobnih avtorskih lastnin je na vašo lastno odgovornost.

Prosimo, zapomnite si, da je lahko vsebina, ki jo vidite tukaj, v nasprotju z zakoni območja, od koder dostopate do nje. Wikipedija ne podpira kršenja zakonov. Ker so te informacije shranjene na strežniku na Floridi v Združenih državah Amerike, je vzdrževana v skladu z zaščito, zajamčeno vsem v Prvem amandmaju Ustave Združenih držav Amerike in načelih Deklaracije o človekovih pravicah Združenih narodov. Zakoni Vaše države mogoče ne priznavajo tako široke zaščite svobodnega govora kot zakoni Združenih držav Amerike ali načela Združenih narodov. Zato Wikipedija ne more biti odgovorna za kršenje teh zakonov, če navedete povezave nanjo ali uporabite informacije, shranjene na teh straneh na kakršenkoli način.

Če potrebujete strokovni nasvet (npr. zdravniški, pravni, finančni), prosimo, poiščite strokovnjaka, ki je strokovno usposobljen in v skladu s predpisi opravlja storitve ali nudi pomoč na posameznem področju. Preberite še Izjavo o odgovornosti, Uporaba v medicinske namene in Pravne informacije za posamične omejitve odgovornosti.


Wikipedija ni preverjena s strani uporabnikov. Četudi imajo možnost popravljanja in urejanja, to ni njihova obveznost. Zato tukajšnje informacije nimajo nobene garancije ustreznosti.

Od Wikipedije ne morete zahtevati nobene odškodnine zaradi posledic, ker je prostovoljna organizacija posameznikov, namenjena ustvarjanju različnih prostih virov spletnih informacij. Te informacije so Vam dane v uporabo zastonj. Glede vaše uporabe in spreminjanja informacij med Vami in Wikipedijo ne obstaja nobena pogodba ali sporazum razen točk, določenih v GNU pogojih uporabe brezplačnih dokumentacij. Prav tako nihče na Wikipediji ni kazensko odgovoren za spremembe ali odstranitev informacij, ki ste jih vi shranili na Wikipedijo ali katerokoli sorodno stran.

Hvala za čas, ki ste si ga vzeli, da ste prebrali pojasnila na tej strani. Veliko užitkov pri uporabi enciklopedije Wikipedija.

Glej tudi