Pojdi na vsebino

The Best Damn Thing

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
The Best Damn Thing
Studijski album:
Izdan13. april 2007
(glej zgodovino izidov)
Posnet6. februar – 24. november 2006 v snemalnih studijih Ocean Way in Henson
SlogRock, pop
Dolžina40:38
ZaložbaRCA
ProducentDr. Luke, Matt Beckley, Steven Wolf, Butch Walker, Deryck Whibley, Rob Cavallo, Avril Lavigne
Kronologija: Avril Lavigne
Under My Skin
(2004)
The Best Damn Thing Goodbye Lullaby
(2011)
Singli
 1. "Girlfriend"
  Izdano: 27. februar 2007 (2007-02-27)
 2. "When You're Gone"
  Izdano: 19. junij 2007 (2007-06-19)
 3. "Hot"
  Izdano: 2. oktober 2007 (2007-10-02)
 4. "The Best Damn Thing"
  Izdano: 24. junij 2008 (2008-06-24)

The Best Damn Thing je tretji glasbeni album kanadske pevke in tekstopiske Avril Lavigne. Izšel je 13. aprila 2007 preko založbe RCA Records. Po podatkih organizacije International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) je album The Best Damn Thing četrti najbolje prodajan album na svetu in najbolje prodajan album glasbene založbe Sony BMG leta 2007.[1] Albumu je 15. junija 2007 organizacija RIAA podelila platinasto certifikacijo[2] in po svetu prodal več kot 6 milijonov izvodov.[3] Eksplicitne različice albuma so izšle, ko je Avril Lavigne podpisala pogodbo z založbo Parental Advisory; kmalu so v omejeni izdaji izdali še razširjeno različico albuma.

Album je tretji zaporedni album Avril Lavigne, ki je zasedel prvo mesto na britanski glasbeni lestvici in drugi na lestvici Billboard 200, zasedel pa je tudi prvo mesto na lestvicah v še mnogih drugih državah. Prvi singl z albuma, »Girlfriend«, je zasedel vrh na lestvicah v več kot dvanajstih različnih državah, vključno z ameriško lestvico Billboard Hot 100. Poleg tega je Avril Lavigne preko albuma The Best Damn Thing izdala še štiri single, med drugim tudi tematsko pesem filma Eragon, »Keep Holding On«.

Glasbeni stil in žanr[uredi | uredi kodo]

Med turnejo je Avril Lavigne dejala, da najraje nastopa s hitrejšimi pesmimi, kot je »Sk8er Boi«. Zaradi tega se je odločila, da album The Best Damn Thing ne bo vključeval veliko pesmi z zmernim tempom, temveč več energičnih pesmi.[4]

Avril Lavigne je album opisala kot »hitro, zabavno, najstniško, mlado, rock, igrivo, agresivno, samozavestno in nekoliko samovšečno delo ... vse v dobrem smislu.« Dejala je, da veliko pesmi z albuma zanjo ni imelo globljega pomena: »Ne govorijo o osebnih rečeh, ki jih prestajam. To so samo pesmi.«[5] Album so producirali Dr. Luke, Butch Walker,[6] Avril Lavigne sama in njen takratni mož, pevec skupine Sum 41, Deryck Whibley. Travis Barker iz glasbenih skupin Blink-182 in +44 je posnel nekaj bobnarskih točk za pesmi z albuma, tako kot Josh Freese, saj produkcijska skupina Avril Lavigne ni mogla doseči sporazuma z bobnarjem Daveom Grohlom, s katerim je Avril Lavigne želela sodelovati na začetku.

Kot njeni prejšnji albumi tudi album The Best Damn Thing sestavljajo različne glasbene zvrsti. Album The Best Damn Thing so opisali kot teen pop,[7][8] pop,[8][9][10][11] pop rock,[7][8][11][12] powerpop,[11][13][14] alternativni rock,[7] pop punk,[13] punk[8][11] in rock album.[9][11]

Promocija[uredi | uredi kodo]

Avril Lavigne na tiskovni konferenci za promocijo albuma The Best Damn Thing v Hong Kongu, 2007

Prvi singl z albuma, pesem »Girlfriend«, so na začetku nameravali izdati 29. januarja 2007, vendar je zaradi takratne popularnosti pesmi »Keep Holding On« na radiu izšla kasneje. Singl se je 6. februarja tistega leta premierno predvajal na ottawski radijski postaji HOT 89.9, 26. februarja pa so izdali še videospot pesmi. Njen bivši kitarist Evan Taubenfeld je na svojem blogu na MySpaceu omenil, da se pojavi v videospotu. Po uspehu pesmi »Girlfriend« se je Avril Lavigne odločila, da jo bo posnela še v šestih drugih jezikih; nazadnje so refren prevedli v španščino, portugalščino, mandarinščino, nemščino, francoščino in italijanščino. Pesem »Keep Holding On« je kasneje izšla tudi na soundtracku filma Eragon.

Avril Lavigne je kmalu po izidu albuma pričela z manjšo turnejo za promocijo albuma The Best Damn Thing. Koncertov so se lahko udeležili samo člani njenega kluba oboževalcev. S turnejo je pričela v Calgaryju, Alberta, kjer je nastopila pred približno 200 ljudmi. Kasneje so 2. aprila 2007 koncert v Calgaryju predvajali tudi na televiziji, in sicer na kanalu CBC Network. Na turneji je izvajala samo pesmi z albuma The Best Damn Thing, kasneje pa je nastopila še v Los Angelesu, Parizu in Madridu. Poleg tega je v New York Cityju in Hollywoodu ob izidu albuma organizirala podpisovanje avtogramov.

18. februarja 2007 je AOL Music izdal odlomke pesmi »Everything Back But You«, »I Can Do Better« in »When You're Gone«[15] Pesem »Alone« (B-stran singla »Girlfriend«) je 29. marca 2007 izšla na iTunesu v Avstraliji in na Novi Zelandiji. 14. aprila 2007 je ottawska radijska postaja HOT 89.9 ob 18:00 pričela predvajati vse pesmi z albuma.

Avril Lavigne se je promocije albuma The Best Damn Thing lotila nekaj dni pred izidom, ko je pričela nastopati v oddajah Saturday Night Live, Late Show with David Letterman, TRL, The Ellen DeGeneres Show, Live with Regis and Kelly in The Tonight Show with Jay Leno.

11. septembra 2007 je Avril Lavigne nastopila v zadnji epizodi kanadske oddaje Kanadski idol, kjer je nastopila s pesmimi »Hot« in »When You're Gone«. V oddaji je oznanila, da bo album promovirala tudi z večjo turnejo.

Avril Lavigne je v sklopu promocije albuma The Best Damn Thing pričela sodelovati tudi s spletno stranjo Stardoll. Oblikovala je lastno »lutko« in deset minut odgovarjala na vprašanja svojih oboževalcev. Na spletni strani je pričela tudi z lastno kolumno in izdala nekaj kosov iz linije oblačil Abbey Dawn.

Turneje[uredi | uredi kodo]

Avril Lavigne na koncertu v Pekingu, 2008

Čez celo leto 2007 je Avril Lavigne album The Best Damn Thing promovirala s turnejo The Best Damn Thing Promotional Tour, v sklopu katere je nastopala predvsem na televizijskih koncertih za kanale CBC in MTV v Kanadi in Parizu. Zaigrala je tudi na treh koncertih v živo v Mehiki in na koncertih v Rimu, Hong Kongu in Rusiji ter prvič v svoji karieri nastopila na Kitajskem; koncert v Shanghaiju, kjer je nastopila, je bil razprodan. Kasneje je v Evropi nastopila še na najrazličnejših poletnih festivalih. V Aziji je nastopila na poletnem festivalu Sonic v Osaki, Japonska, na koncu leta pa je pričela s turnejo Jingle Bell Christmas Tour.

Kasneje je Avril Lavigne organizirala turnejo The Best Damn Tour in od 5. marca do 6. oktobra 2008 nastopila na okoli 110 koncertih.[16][17] V sklopu turneje je med marcem in majem nastopala predvsem na koncertih v severnoameriških mestih, od maja do julija je nastopala po Evropi, julija se je vrnila v Združene države Amerike in Kanado, kjer je ostala do avgusta, med avgustom in oktobrom pa je nastopala predvsem po Aziji. Na severnoameriškem delu njene turneje so jo kot spremljevalni glasbeniki spremljali člani glasbene skupine Boys Like Girls,[16] v Evropi pa glasbena skupina Jonas Brothers.[18] Poleg tega so jo občasno spremljale še glasbene skupine, kot sta Double Faced Eels in The Midway State. Na turneji je izvajala predvsem pesmi z albuma The Best Damn Thing, a je nekajkrat nastopila tudi s starejšimi singli z albumov Let Go in Under My Skin. 9. septembra 2009 so izdali DVD iz koncerta v živo, imenovan The Best Damn Tour - Live in Toronto.

Avril Lavigne na začetku niso pustili organizirati koncerta v Maleziji, saj naj bi bila »preveč seksi«.[19] Kakorkoli že, nazadnje ji je 29. avgusta 2008 vlada države vseeno pustila nastopiti.[20]

Avril Lavigne je zaradi »akutnega laringitisa« odpovedala severnoameriški koncert 8. novembra. Istega dne je odpovedala tudi koncert v Barceloni, Španija in tako prenehala s turnejo.

Singli[uredi | uredi kodo]

Prvi singl z albuma, pesem »Girlfriend«, je produciral Dr. Luke in takoj ob izidu je postala globalna uspešnica, saj je zasedla prvo mesto na lestvici Billboard Hot 100. Vrh lestvic je singl zasedel še na dvanajstih drugih lestvicah povsod po svetu, med drugim tudi v Avstraliji, Kanadi in na Japonskem. Singl je postal najbolje prodajana pesem leta 2007.[21] Videospot za pesem je do julija 2008 veljal za največkrat ogledani posnetek na YouTubeu. Posnela je tudi remix pesmi z raperko Lil Mamo.

Kot drugi singl z albuma so izdali pesem »When You're Gone«. Power pop balada, ki so jo izdali 19. julija 2007, ko je singl »Girlfriend« še vedno zasedal mesta mnogih lestvic, je do konca poletja postala svetovna uspešnica. Zasedla je četrto mesto na evropski glasbeni lestvici, eno izmed prvih tridesetih mest na lestvici Billboard Hot 100 in eno izmed prvih dvajsetih mest na lestvicah v trinajstih drugih državah.[22] Preko razširjene verzije albuma The Best Damn Thing so izdali še akustična različica pesmi.[23]

Pesem »Hot« so oktobra 2007 izdali kot tretji singl z albuma. Pesem sta napisala Avril Lavigne in Evan Taubenfeld in Avril Lavigne je dejala, da je to njena najbolj osebna pesem s tega albuma. V besedilu pevka poje o fantu, zaradi katerega ji »postane vroče«,[24] videospot za pesem pa so opisali kot najprivlačnejši videospot v njeni karieri. Pesem »Hot« je postala najmanj uspešna pesem Avril Lavigne v Združenih državah Amerike, saj je na lestvici Billboard Hot 100 zasedla le petindevetdeseto mesto. Kljub temu se je uvrstil med prvih deset pesmi na japonski in kanadski lestvici ter med prvih dvajset pesmi na avstralski lestvici. Posneli so tudi japonsko različico pesmi, kjer so refren zapeli v mandarinščini. Kot četrti singl z albuma so 13. julija 2008 izdali pesem »The Best Damn Thing«, ki jo je produciral Butch Walker. V Italiji in Kanadi so kot radijski singl izdali še pesem »Innocence«.[25]

Sprejem kritikov[uredi | uredi kodo]

Na začetku so glasbeni kritiki albumu The Best Damn Thing dodeljevali predvsem pozitivne ocene. Kritiki s spletne strani Metacritic so mu dodelili povprečno oceno, saj je na podlagi devetnajstih ocen dobila 66 od 100 točk.[26] Novinar revije The New York Times je o albumu napisal: »Vsaka beseda in vsak ton s tretjega glasbenega albuma Avril Lavigne vodi k nekemu skupnemu cilju.«[14] Spletna stran Allmusic je albumu dodelila 4,5 točke od 5 točk in zraven je kritik s strani napisal: »Album predstavlja soundtrack najstnikom in užitek vsem drugim.« Novinar revije PopMatters je v svoji oceni albuma napisal: »Tu je torej Avril, še vedno nezgrešljiva znanilka smrti bubblegum popu.« Novinar revije Jam! je o pesmih z albuma napisal: »Pesmi so pravzaprav namenjene samo enkratnim poslušalcem.« Novinar revije The Guardian je album označil za »zmagoslavno vrnitev«.

Obtožbe plagiatorstva[uredi | uredi kodo]

25. maja 2007 sta tekstopisca James Gangwer in Tommy Dunbar Avril Lavigne, njenega partnerja pri pisanju besedil, Lukasza Gottwalda, organizacijo Almo Music in založbo RCA Records tožila, saj naj bi pesem »Girlfriend« vključevala dele pesmi »I Wanna Be Your Boyfriend« glasbene skupine The Rubinoos, izdane leta 1978 preko založbe Beserkley Records.[27][28] Januarja 2008 so s tožbo zaključili in Avril Lavigne in Lukasz Gottwald oproščena vseh obtožb.[29]

Junija 2007 je kanadska pevka in tekstopiska Chantal Kreviazuk, s katero je Avril Lavigne napisala veliko pesmi za svoj drugi glasbeni album, Under My Skin, v intervjuju z revijo Performing Songwriter spregovorila o njeni delovni etiki in sposobnosti pisanja besedil. Chantal Kreviazuk je trdila, da je pesem »Contagious« temeljila na posnetku, ki ji ga je poslala leta 2005.[30][31] 6. julija 2007 je Avril Lavigne v odprtem pismu, objavljenem na svoji spletni strani, te obtožbe zanikala. Chantal Kreviazuk je grozila s tožbo,[31][32] zato se ji je kmalu zatem opravičila in preklicala obtožbe.[33]

Dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Album The Best Damn Thing je v prvih nekaj urah od izida v Združenem kraljestvu prodal več kot 19.000 izvodov in nazadnje v prvem tednu prodal več kot 60.000 izvodov. Postal je prvi album Avril Lavigne, ki je zasedel prvo mesto na britanski glasbeni lestvici. Poleg tega je debitiral na prvem mestu lestvice Billboard 200 z okoli 289.000 prodanimi izvodi v Združenih državah Amerike v prvem tednu od izida, kar pa je bilo manj, kot njegov predhodnik, album Under My Skin, ki je v prvem tednu od izida prodal 381.000 izvodov. Po albumu Under My Skin je to postal drugi album, ki je zasedel prvo mesto ameriške glasbene lestvice.[34] Na prvem mestu lestvice je ostal tudi naslednji teden, ko je prodal 121.000 izvodov.[35]

Tudi na kanadski glasbeni lestvici je album s 68.000 prodanimi izvodi, malo manj, kot album Under My Skin, debitiral na prvem mestu. Album je v Kanadi nazadnje prodal več kot 320.000 izvodov. Na avstralski lestvici je album The Best Damn Thing z več kot 35.000 prodanimi izvodi v prvem tednu od izida debitiral na drugem mestu in nazadnje prejel zlato certifikacijo s strani organizacije Australian Recording Industry Association (ARIA); to je bil prvi album Avril Lavigne, ki na avstralski lestvici ni zasedel prvega mesta. Od takrat je s strani organizacije ARIA prejel že dvakratno platinasto certifikacijo.

Na japonski lestvici je album ob izidu zasedel drugo mesto. V drugem tednu od izida, po nastopu Avril Lavigne v oddaji Music Station, se je z več kot 120.000 prodanimi izvodi povzpel na prvo mesto. S tem je postal njen drugi album, ki je na Japonskem zasedel prvo mesto. Do konca leta je na Japonskem prodal več kot 900.000 izvodov in tako postal tretji najbolje prodajani album leta in edini album samostojnega ustvarjalca med prvimi petindvajsetimi najbolje prodajanimi albumi. Na španski glasbeni lestvici je album The Best Damn Thing debitiral na devetem mestu, kar je bilo nižje od albuma Under My Skin, ki je tam debitiral na prvem mestu. Album je debitiral na prvem mestu na lestvicah v več kot dvajsetih različnih državah in v prvem tednu od izida po svetu prodal več kot 784.000 izvodov.

Seznam pesmi[uredi | uredi kodo]

Št.NaslovPisecProducent(i)Dolžina
1."Girlfriend"Avril Lavigne, Lukasz GottwaldDr. Luke3:37
2."I Can Do Better"Lavigne, GottwaldDr. Luke3:17
3."Runaway"Lavigne, Gottwald, Kara DioGuardiDr. Luke3:48
4."The Best Damn Thing"Lavigne, Butch WalkerButch Walker3:10
5."When You're Gone"Lavigne, WalkerButch Walker4:00
6."Everything Back but You"Lavigne, WalkerButch Walker3:03
7."Hot"Lavigne, Evan TaubenfeldDr. Luke3:23
8."Innocence"Lavigne, TaubenfeldRob Cavallo3:53
9."I Don't Have to Try"Lavigne, GottwaldDr. Luke3:17
10."One of Those Girls"Lavigne, TaubenfeldDeryck Whibley2:56
11."Contagious"Lavigne, TaubenfeldDeryck Whibley2:10
12."Keep Holding On"Lavigne, GottwaldDr. Luke4:00

Ostali ustvarjalci[uredi | uredi kodo]

 • Lukasz Gottwald - producent, klavir, kitara, bas kitara, električni sintetizator in dodatna tolkala na 1., 2., 3., 7., 9. in 12. pesmi
 • Steve Wolf - bobni in dodatna tolkala na 1., 7. in 12. pesmi
 • Travis Barker - bobni na 2., 3. in 9. pesmi
 • Josh Freese - bobni na 4. in 5. pesmi
 • Butch Walker - producent, akustična & električna kitara, bas kitara, spremljevalni vokali in tolkala na 4., 5. in 6. pesmi
 • Deryck Whibley - producent, električna kitara in bas kitara na 4., 10. in 11. pesmi
 • Dan Chase - elektronski sintetizator na 4. pesmi
 • Kenny Aronoff - bobni na 6. pesmi
 • Rob Cavallo - producent 8. pesmi
 • Matt Beckley - producent (dodatna produkcija) 1., 2., 3., 7., 9. in 12. pesmi ter inženir 1., 3., 7. in 9. pesmi
 • Jamie Muhoberac - elektronski sintetizator & klavir na 8. pesmi
 • Tim Pierce - kitara na 8. pesmi
 • Greg Suran - kitara na 8. pesmi
 • Paul Bushaell - bas kitara na 8. pesmi
 • Abe Laboriel, ml. - bobni na 8. pesmi
 • Steve Jocz - bobni na 10. in 11. pesmi
 • Chris Chaney - bas kitara na 11. pesmi
 • Larry Corbett - čelo na 12. pesmi
 • Cyan Wilson - viola na 12. pesmi

Zgodovina izidov[uredi | uredi kodo]

Datum Regija Založba
13. april 2007 (2007-04-13) Belgija RCA Records/Sony BMG
Nemčija[36]
Italija
Nizozemska
Irska
14. april 2007 (2007-04-14) Avstralija
Nova Zelandija
15. april 2007 (2007-04-15) Srednji vzhod
Južna Afrika
16. april 2007 (2007-04-16) Brazilija
Francija
Hongkong
Indonezija
Malezija
Filipini
Poljska
Rusija
Singapur
Velika Britanija
17. april 2007 (2007-04-17) Argentina Sony BMG
Kanada[37]
Finska
Grčija
Mehika
Španija
Tajska
Združene države Amerike[38] RCA Records/Sony BMG
Venezuela Sony Music Entertainment
18. april 2007 (2007-04-18) Japonska[39] Sony Music Japan
Norveška Sony Music Entertainment
Švedska

Dosežki in certifikacije[uredi | uredi kodo]

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Chart (2007) Peak
position
Avstralija (ARIA Charts)[40] 2
Avstrija (Ö3 Austria Top 40)[40] 1
Belgija (Flandrija; Ultratop 50)[40] 9
Belgija (Valonija; Ultratop 40)[40] 4
Kanada (Canadian Albums Chart)[41] 1
Danska (IFPI)[40] 5
Nizozemska (MegaCharts)[40] 8
Finska (YLE)[40] 8
Francija (SNEP)[40] 3
Nemčija (Media Control Charts)[42] 1
Grčija (IFPI) 1
Irska (IRMA)[43] 1
Italija (FIMI)[44] 1
Japonska (Oricon)[45] 1
Makedonija (Macedonian Albums Top 40)[46] 5
Mehika (AMPROFON)[47] 2
Mehika (Top 100 Mexico) 1
Nizozemska (MegaCharts) 1
Nova Zelandija (RIANZ) 2
Norveška (VG-lista)[46] 18
Poljska (OLIS)[48] 4
Portugalska (Portugal Albums Chart)[46] 9
Španija (Spain Albums Chart)[49] 2
Švedska (Sverigetopplistan)[50] 6
Švica (Hit parade Top 100 Album)[51] 1
Združeno kraljestvo (UK Albums Chart)[52] 1
Združene države Amerike (Billboard 200) 1
Združene države Amerike (Billboard Alternative Albums)[53] 6
Lestvice ob koncu leta (2007) Dosežek
Nemčija (German Albums Chart)[54] 20

| width="50%" align="left" valign="top" |

Prodaja in certifikacije[uredi | uredi kodo]

Država Certifikacija Prodaja
Argentina (CAPIF) Zlata[55] 20.000+[56]
Australia (ARIA) 2× platinasta 140.000+[56]
Avstrija Platinasta 20.000+
Belgija Zlata 15.000+
Brazilija (ABPD) Platinasta[57] 100.000+[56]
Kanada 2x Platinum 279.000+[58]
Kolumbija 3x platinasta 65.000+
Danska Zlata 10.000+
Nizozemska Zlata 30.000+
Finska Zlata 15.000+
Francija Zlata 151.900+
Nemčija (IFPI) Zlata[59] 100.000+
Grčija (IFPI) Platinasta[60] 36.000+[56]
Madžarska (MAHASZ) Platinasta[61] 10.000+[56]
Hongkong Zlata 7.500+
Indonezija (LIMA) Platinasta 210.000+[62]
Evropa (IFPI) Platinasta[63] 1.270.000+[63]
Irska (IRMA) 2x platinasta[64] 30.000+[56]
Italija (FIMI) 3x platinasta 200.000+[65]
Japonska (RIAJ) Diamantna 1.100.000+[66]
Mehika (AMPROFON) Platinasta[67] 150.000+[56]
Nova Zelandija (RIANZ) Platinasta[68] 15.000+[56]
Filipini (PARI) 3x platinasta 50.000+[62]
Poljska (Zpav/Olis) Zlata[69] 10.000+[56]
Portugalska Zlata 10.000+
Rusija 4× platinasta[70] 80.000+[70]
Singapur 3x platinasta[71] 36.000+[56]
Južna Afrika Platinasta 80.000+
Južna Koreja (RIAK) 3x platinasta 30.000+[72]
Spain Zlata 40.000+
Sweden Zlata 20.000+
Švica Platinasta[73] 30.000+[56]
Taiwan (G-Music/Five Music) 2x platinasta 40.000+[74]
Velika Britanija (BPI) Platinasta[75] 500.000+[56]
Združene države Amerike (RIAA) Platinasta[2] 1.600.000+[76]

|}

Ostali pomembnejši dosežki[uredi | uredi kodo]

Predhodnik:
Now 24 od več izvajalcev
Prvo mesto na lestvici Billboard 200
29. april 2007 – 12. maj 2007
Naslednik:
Because of You od Ne-Ya
Predhodnik:
Because of the Times od Kings of Leon
Prvo mesto na britanski glasbeni lestvici
22. april 2007 – 28. april 2007
Naslednik:
Favourite Worst Nightmare od Arctic Monkeys
Predhodnik:
Cartoon KAT-TUN II You od KAT-TUNa
Prvo mesto na japonski glasbeni lestvici
25. april 2007 – 2. maj 2007
Naslednik:
The Best of mihimaru GT od mihimaru GT-ja

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Osvojila?
2007 MTV Europe Music Awards Album leta Ne
Paja Awards Album leta Ne
PortalMix.com (Španija) Mednarodni album leta Da
Premios Oye! Awards Večje angleško delo leta Ne
2008 Juno Awards Album leta Ne
MTV Video Music Awards Japan Najboljši album leta Ne
Japan Golden Disc Awards Album leta Da
3 najboljši albumi Da
Gold Disc Hong Kong Awards 10 najboljših albumov Da

Literatura[uredi | uredi kodo]

 1. »IFPI-jevi najbolje prodajani albumi leta 2007« (PDF) (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 11. aprila 2008. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 2. 2,0 2,1 »Zlata in platinasta«. Pridobljeno 23. januarja 2010. (angleško)
 3. »Kohlovi partnerji z rokerko Avril Lavigne o izidu njenega novega branda leta 2008« (PDF). KohlsCorporation.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 30. septembra 2011. Pridobljeno 16. novembra 2010. .... in prodal več kot 5 milijonov izvodov....
 4. Thrills, Adrian (13. julij 2007). »Avril Lavigne: Zakon me je iz deškega dekleta spremenil v pravo žensko«. Daily Mail. London. Pridobljeno 2. junija 2010. (angleško)
 5. Vineyard, Jennifer (28. februar 2007). »Ne veste, kako se črkuje 'Avril Lavigne'? Pripravite se na šolanje«. MTV. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. decembra 2010. Pridobljeno 30. decembra 2010. (angleško)
 6. Kaufman, Gil (2006). »Butch Walker dela z Avril, vročo pevko, in pove, da njeno naslednje delo ne bo 'emo'« (jhtml). MTV News. MTV Networks. Pridobljeno 13. decembra 2006. (angleško)
 7. 7,0 7,1 7,2 Erlewine, Stephen Thomas. »Ocena albuma na spletni strani Allmusic - The Best Damn Thing«. allmusic.com. Pridobljeno 27. februarja 2010. (angleško)
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 »The Best Damn Thing od Avril Lavigne - Naložite si album The Best Damn Thing na iTunesu«. iTunes. Pridobljeno 23. septembra 2010. (angleško)
 9. 9,0 9,1 »Avril Lavigne - The Best Damn Thing«. discogs.com. Pridobljeno 25. junija 2010. (angleško)
 10. Willman, Chris (13. april 2007). »Ocena albuma revije Entertainment Weekly« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. junija 2011. Pridobljeno 11. avgusta 2010.
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 »Avril Lavigne - The Best Damn Thing - Nalaganje za MP3 - 7digital«. 7digital (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. maja 2011. Pridobljeno 23. septembra 2010.
 12. IPGmusic.com Arhivirano 2012-03-08 na Wayback Machine. (angleško)
 13. 13,0 13,1 »BarnesAndNoble.com« (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. septembra 2009. Pridobljeno 30. junija 2010. Album The Best Damn Thing je mešanica petelinjih kitarskih strun, refrenov, ki si jih hitro zapomnimo in power pop punka.
 14. 14,0 14,1 Pareles, Jon (16. april 2007). »Ga. Mopey, izginite! Power pop se je vrnil!«. The New York Times. Pridobljeno 11. avgusta 2010. (angleško)
 15. »Na zabavi lahko poslušate cel CD Avril Lavigne - AOL Music« (v angleščini). Music.aol.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. novembra 2009. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 16. 16,0 16,1 »Avril Lavigne oznani turnejo 'The Best Damn Tour'« (v angleščini). omg.yahoo.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. junija 2012. Pridobljeno 22. marca 2009.
 17. »Avril Lavigne na turneji Best Damn Tour oblečena v rožnato ... Poglejte datume!«. MTV. MTV.com. Pridobljeno 22. marca 2009. (angleško)
 18. »Glasbena skupina Jonas Brothers se bo pridružila Avril Lavigne na njeni prihajajoči turneji« (v angleščini). ticketnews.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. februarja 2009. Pridobljeno 5. maja 2009.
 19. »Avril Lavigne: 'Preveč seksi' za Malezijo?«. MTV.com. Pridobljeno 5. maja 2009. (angleško)
 20. »Avril Lavigne bo vseeno nastopila tudi v Maleziji«. MTV.com. Pridobljeno 5. maja 2009. (angleško)
 21. »IFPI-jeve globalne glasbene prodaje: Lady Gaga vlada planetu«. American Songwriter. 21. januar 2010. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 22. »Avril Lavigne - 'When You're Gone' - Glasbene lestvice« (angleško)
 23. »When You're Gone (akustična različica)«. (angleško)
 24. »Avril Lavigne - 'Hot' - Besedilo« Arhivirano 2011-09-21 na Wayback Machine. (angleško)
 25. »Singl 'Innocence'«. (angleško)
 26. »Avril Lavigne: The Best Damn Thing (2007): Ocene«. Metacritic (v angleščini). CNET Networks, Inc. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. decembra 2010. Pridobljeno 24. marca 2009.
 27. Malley, Aidan (3. julij 2007). »Apple toži sliko Apple TV in predvaja svojo pesem na iTunesu«. AppleInsider. Pridobljeno 29. marca 2009. (angleško)
 28. LeBlanc, Larry (5. julij 2007). »Glasbena skupina iz sedemdesetih Avril Lavigne toži zaradi pesmi 'Girlfriend'«. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pridobljeno 29. marca 2009. (angleško)
 29. »Avril Lavigne je oproščena«. People (v angleščini). 1. januar 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. decembra 2011. Pridobljeno 29. marca 2009.
 30. Cannon, Bob (Junij 2007). »Poleg hokeja na ledu je Kanada najbolje poznana po pevcih in tekstopiscih«. Performing Songwriter: 66–68. (angleško)
 31. 31,0 31,1 LeBlanc, Larry (10. julij 2007). »Kreviazukova Lavignovo obtoži plagiatorstva«. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pridobljeno 12. julija 2007. (angleško)
 32. Montgomery, James (9. julij 2007). »Avril Lavigne se odzove na obtožbe, ki naj bi bile 'lažne'«. MTV. Pridobljeno 29. marca 2009. (angleško)
 33. Spletna stran Canada.com, 4. julij 2007 (4. julij 2007). »Canada.com« (v angleščini). Canada.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. avgusta 2009. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 34. Katie Hasty, »Novi album Avril Lavigne debitira na vrhu lestvice Billboard 200«, Billboard.com, 25. april 2007. (angleško)
 35. Katie Hasty, »Avril Lavigne Remains ostaja na prvem mestu, Joe pa debitira visoko«, Billboard.com, 2. maj 2007. (angleško)
 36. »The Best Damn Thing: Avril Lavigne: Amazon.de: Glasba«. Amazon.de. 9. september 2009. Pridobljeno 8. avgusta 2011. (nemško)
 37. »The Best Damn Thing: Avril Lavigne: Glasba«. Amazon.ca. Pridobljeno 8. avgusta 2011. (angleško)
 38. »The Best Damn Thing: Avril Lavigne: Glasba«. Amazon.com. Pridobljeno 8. avgusta 2011. (angleško)
 39. »Amazon.co.jp: ベスト・ダム・シング: アヴリル・ラヴィーン: 音楽« (v japonščini). Amazon.co.jp. Pridobljeno 8. avgusta 2011.
 40. 40,0 40,1 40,2 40,3 40,4 40,5 40,6 40,7 »Lestvica 50 najboljših albumov«. Australian Recording Industry Association (ARIA). Pridobljeno 19. avgusta 2011. (angleško)
 41. John Williams (25. april 2007). »Kanadska glasbena lestvica z albumi«. Jam.canoe.ca. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 42. »Musicline.de – Glasbeen lestvice – Avril Lavigne«. Musicline.de (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. septembra 2012. Pridobljeno 19. avgusta 2011.
 43. Irska glasbena lestvica z albumi ob koncu tedna 19. aprila 2007 Arhivirano 2007-09-29 na Wayback Machine. chart track.co.uk (angleško)
 44. Fimi.it FIMI (angleško)
 45. Oricon.co.jp, Oricon (angleško)
 46. 46,0 46,1 46,2 »Glasbena lestvica A«. Acharts.us. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 47. Steffen Hung. »Avril Lavigne - The Best Damn Thing« (v angleščini). mexicancharts.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. novembra 2010. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 48. »Poljska glasbena lestvica«. Olis.onyx.pl. 22. april 2007. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 49. Španska glasbena lestvica z albumi Arhivirano 2013-02-09 na Wayback Machine. (v španščini)
 50. Steffen Hung. »Švedska lestvica z albumi«. Swedishcharts.com. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 51. Steffen Hung. »Švicarska glasbena lestvica«. Hitparade.ch. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 52. »Uradna britanska lestvica albumov«. Theofficialcharts.com. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 53. http://www.billboard.com/#/artist/avril-lavigne/chart-history/485926?f=794&g=Albums (angleško)
 54. Lestvica z albumi ob koncu leta 2007 Arhivirano 2009-02-01 na Wayback Machine. (nemško)
 55. »Capif« (v angleščini). Capif. 22. maj 2007. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. maja 2011. Pridobljeno 3. decembra 2011.
 56. 56,00 56,01 56,02 56,03 56,04 56,05 56,06 56,07 56,08 56,09 56,10 56,11 »IFPI-jeve svetovne stopnje certifikacij« (PDF) (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 27. februarja 2008. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 57. »Brazilian Association of Disc Producers« (v angleščini). Abpd.org.br. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. junija 2015. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 58. Kanadske certifikacije leta 2007 Arhivirano 2008-01-09 na Wayback Machine.. Reuters.com (angleško)
 59. »Gold-/Platin-Datenbank ('The+Best+Damn+Thing')« (v nemščini). Bundesverband Musikindustrie. (angleško)
 60. »Grška glasbena lestvica (Ελληνικό)« (v angleščini). Ifpi.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. marca 2009. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 61. MAHASZ - Madžarske certifikacije leta 2007 Arhivirano 2012-05-03 na Wayback Machine. (angleško)
 62. 62,0 62,1 Inquirer.net (angleško)
 63. 63,0 63,1 IFPI-jeve evropske platinaste certifikacije leta 2007 Arhivirano 2013-10-19 na Wayback Machine. (angleško)
 64. »Irska glasbena lestvica - Certifikacije leta 2007«. IrishCharts.ie. 1. januar 2008. Pridobljeno 28. decembra 2010. (angleško)
 65. WorldwideAlbums.blogspot.com (angleško)
 66. »Japonska tedenska glasbena lestvica - アヴリル・ラヴィーン 「ベスト・ダム・シング JBBS.Livedoor.jp«, Pridobljeno dne 28. februar 2008 (v japonščini)
 67. »Mehiške certifikacije albuma The Best Damn Thing« (v angleščini). Amprofon.com.mx. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. julija 2011. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 68. from the »Uradna novozelandska glasbena lestvica z albumi« Arhivirano 2012-01-02 na Wayback Machine., 40 najboljših albumov: Lestvica #1581 - 10. september 2007 (angleško)
 69. »Poljske zlate certifikacije (ZPAV)« (v angleščini). zpav.pl. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. maja 2010. Pridobljeno 3. marca 2011.
 70. 70,0 70,1 »Ruske zlate in platinaste certifikacije« (v angleščini). 2m-online.ru. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. januarja 2009. Pridobljeno 3. decembra 2010.
 71. »Power 98FM« (v angleščini). Power98.com.sg. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. julija 2011. Pridobljeno 8. avgusta 2011.
 72. 무제 문서 Miak.or.kr Arhivirano 2008-12-12 na Wayback Machine. (v korejščini)
 73. Steffen Hung. »Nagrade leta 2007«. Swiss charts. Pridobljeno 3. decembra 2010. (angleško)
 74. Uradni blog SonyBMG na Tajskem (angleško)
 75. BPI - Statistika - Certifikacije (angleško)
 76. Billboard.com - Avril Lavigne prevzame lestvico z albumi (angleško)