Pojdi na vsebino

Notranja delta: Razlika med redakcijama

odstranjenih 144 zlogov ,  pred 6 leti
lektoriranje
(nov iz tujih viki)
 
(lektoriranje)
'''Notranja delta''' se imenujeje posebna [[rečna delta]], kjerko reka preide skozi [[depresija (geologija)|depresijo]] ali [[dolina|dolino]] ali konča v kotlini, iz kateregakatere ne izteka noben vodotok.
 
== Notranja delta z lastnim odtokom ==
[[Slika:Ob 69.20156E 66.70185N.jpg|thumb|200px|Satelitska slika Oba]]
Na notranjo delto z odtekanjem vpliva vodotok. Ker ima zemljišče na območju zelo majhen naklon ali ga sploh ni, se voda pogosto razdeli na več manjših potokov, mrtvic, da bi se na najnižji točki vsi združili in se zadržali, dokler raven akumuliranezbrane vode ne doseže najnižje točke izstopa iz nižine. Nato v nadaljevanju spet teče. Tako se oblikujejo vlažna območja z rednimi poplavami ali se občasno ustvarjanastane jezero.
 
NekateriNotranje primeri takih notranjih deltdelte s [[poplavna ravnica|poplavnimi ravnicami]] in lastnim odtokom so:
* [[Elba]] pri [[Wittenberg]]u ([[NemačijaNemčija]], [[Evropa]]) <ref>Hansjörg Küster: ''Die Elbe: Landschaft und Geschichte''. C.H.Beck 2007, ISBN 3406562094, S. 137 ([http://books.google.de/books?id=rs5sw-bWzAgC&pg=PA177&dq=binnendelta+elbe&lr=&as_brr=3&sig=ACfU3U3GDnBSFigNNrthznR-xPBjC8VoRw eingeschränkte Online-Version (Google Books)])</ref>
* [[Niger (reka)|Niger]] v poplavni ravnici [[MassinaMasina]] ([[Mali]], [[Afrika]])</br>(reka Niger na koncu svojega toka ustvari rečno delto) <ref>''Bertelsmann- das neue Universallexikon''. Wissen Media Verlag 2006, ISBN 3577102985, S. 581 ([http://books.google.de/books?id=tqWeOZvNUr0C&pg=PT580&dq=binnendelta+niger&lr=&as_brr=3&sig=ACfU3U2ZrHaimxFF7MnAzTXQWz7JijNxPg eingeschränkte Online-Version (Google Books)])</ref>
* [[Ob]] v Zahodnosibirski nižini v [[Sibirija|Sibiriji]] ([[Rusija]], [[Azija]])</br>(Ob na koncu svojega toka ustvari delto a tudi [[estuarij]])
 
== Notranja delta z drugim odtokom ==
TakoTo se imenuje notranjaje delta, ko reka vstopi v poplavno ravnico, se razdeli v različne rokave in se na koncu vsi rokavi združijo v drugi, večji reki.
 
PrimerTaka takšnedelta oblikereke je delta reke [[Rio Purus]], ki tako teče v [[Amazonka|Amazonko]] v [[Brazilija|Braziliji]], Južna Amerika.
 
== Kotlina, notranja delta brez odtoka ==
[[File:Okavango11.jpg|thumb|Tipična regija v delti Okavango, s kanali in jezeri, močvirji in otoki]]
 
Ta vrsta delte se ustvari, ko tok teče v kotlino ali depresijo in seje običajno razdeljen v več krakov razliva do najnižje točke kotline brez odtoka, voda delno izhlapi ali delno ponikne. V takih oblikah [[relief]]a, kjerko je [[nadmorska višina]] terena nad morsko gladino a nižja od nadmorske višine okolice, se zbira voda iz enega ali več potokov in rek. VNa tropskih območjih z deževnimi obdobji se na takih krajih ustvarjajo vlažna področjaobmočja sz periodičnimrednim poplavljanjem. Zgodi se, da se v takih bazenih ustvarjajonastanejo [[mokrišče|mokrišča]] in / ali ciklično ali trajno oblikovano jezero.
 
NekateriNekatere primeri takih kotlin -kotline notranjih delt so:
* [[Amu- Darja]], vteka v [[Aralsko jezero]] (iz katerega ne istekaizteka noben vodotok) ([[Uzbekistan]], Azija)
* [[Ili]], vteka v [[Balhaško jezero]] (iz katerega ne istekaizteka noben vodotok) ([[Kazahstan]], Azija)
* [[Murgab]] se izgubi v [[puščava|puščavi]] [[Karakum]] ([[Turkmenistan]], Azija)
* [[Okavango]] se konča v [[delta Okavango|delti Okavango]] ([[Bocvana]], [[Afrika]]) <ref>Hermann Remmert: ''Spezielle Ökologie: Terrestrische Systeme''. Springer 1997, ISBN 3540582649, S. 216-217 </ref>
* [[Sir- Darja]], vteka v Aralsko jezero (Kazahstan, Azija)
*[[Tarim (reka)|Tarim]] vteka v endoreično kotlino Tarim ([[Kitajska]])<ref>Niels Thevs: ''Ecology, Spatial Distribution, and Utilization of the Tugai Vegetation at the Middle Reaches of the Tarim, River Xinjiang, China''. Cuvillier Verlag 2006, ISBN 3867274312, S. 13 ([http://books.google.de/books?id=kS61Zaksv7AC&pg=PA13&dq=binnendelta+tarim&lr=&as_brr=3&sig=ACfU3U2A3ac-d3JEKHhTXOlgwdi3ju67nA eingeschränkte Online-Version (Google Books)]) </ref>
 
== Depresija, notranja delta brez odtoka ==
Pri temtaki tipu deltedelti se tok razdeli na več krakov, ki nato vodijo do najnižje točke depresije brez odtekanja, kjer voda izhlapi ali ponikne. Pri tej obliki reliefa, kjerko je kotlina nahaja pod nivojem morske gladine in je poleg tega nižja kot okolica, se potok, reka ali več rek zberezberejo in tvorijoustvarijo predvsem v tropskih območjih z deževno dobo vlažna območja z rednimi poplavami. Poleg tega v teh depresijah lahko nastanejo mokrišča in / ali ciklično ali trajno jezero.
 
Primeri takih depresijDepresije brez odtekanja so:
* [[Jordan]] vteka v [[Mrtvo morje]] ([[Jordanija]], Azija)
* [[Volga]] (ima rečno delto, veliko okoli 18.000 km²) vteka v [[Kaspijsko jezero]] ([[Rusija]], Azija)
 
==Glej tudi==