Makedonska arhitektura: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
====Cerkve in samostani====
 
Krščanstvo v Makedoniji se začne s prihodom [[Sveti Pavel|apostola Pavla]] v Makedonijo in pokrstitvijo Lidije Makedonke. Arhitektura Makedonskih cerkva pa se začne odražati šele v času [[Sveti Kliment Ohridski|Klemna Ohridskega]] in [[Car Samuil|Carja Samuela]]. Osnova cerkve je bila zarisana z gradnjo katedrale svete Sofije v Carigradu, ki je postala osnova izgradnje pravoslavnih cerkva na Balkanskem polotoku. Vseeno se arhitektura makedonskih cerkva med vladavino carja Samuela karakteristično razlikujejo od Bizantinskih, saj se na Ohridu začne uveljavljati Makedonska arhitekturna šola, ki jo začne uveljavljati Klemen (Kliment), z gradnjo templja (cerkve) [[Sv.Pantelejmon]]u, leta 893. To je ob enemobenem tudi prvi Makedonskimakedonski krščanski in učni tempelj, zgrajen na ruševinah stare bazilike zs tremi kupolami, z obnavljanjem nekaterih originalnih delov in dodajanjem novih ovalnih oblik.
Podobno je tudi z izgradnjo cerkve Sv. Arhangela (nad AngelNadangela), zgrajeno na južnem bregu Ohridskega jezera, kasneje preimenovano v [[Samostan]] Sv. Nauma. Konec 10. stoletja se gradnjagradnjo zs tremi kupolami nadomesti zs štirimi, kar je vidno v cerkvi Sv. Leontina in cerkvi Sv. Device Eleuse v Strumici.
Med najbolj uradne cerkvene arhitekture v Makedoniji se uvršča katedrala Sv. Sofija v Ohridu, ki jo je prenovil [[Arhiepiskop]] Leo, med letoma 1037 in 1056. Cerkev danes služi le kot kulturni spomenik,; v njej se ne odvijajoopravljajo verskiverskih obrediobredov. Ohrid ima 365 cerkva.<ref name="ReferenceA"/><ref name="macedonia.co.uk">[http://www.macedonia.co.uk/client/index1.aspx?page=385 Makedonski kulturno informacijski center]</ref><ref>Kornakov Dimitar - Makedonskite Manastiri, Matica, Skopje 2005</ref>
 
====Mošeje in Turški vpliv====
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni