Borut Pahor: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Mafijec (pogovor | prispevki)
Redakcija 1536556 uporabnika Andreios (pogovor) razveljavljena
m dewikifikacija
Vrstica 21: Vrstica 21:
'''Borut Pahor''', [[Slovenci|slovenski]] [[politik]], in [[predsednik]] [[vlada|vlade]] [[Slovenija|Republike Slovenije]], * [[2. november]] [[1963]], [[Postojna]], [[Slovenija]].
'''Borut Pahor''', [[Slovenci|slovenski]] [[politik]], in [[predsednik]] [[vlada|vlade]] [[Slovenija|Republike Slovenije]], * [[2. november]] [[1963]], [[Postojna]], [[Slovenija]].


Borut Pahor je leta [[1987]] diplomiral iz [[politologija|politologije]] s temo ''Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja'', za kar je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Med letoma [[1990]] in [[2004]] je bil [[poslanec]] v [[Slovenija|slovenskem]] [[Državni zbor|Državnem zboru]] in leta [[1995]] predsedoval odboru za zunanjo politiko. Med leti [[1993]] in [[2000]] je bil tudi vodja slovenske delegacije v [[Parlamentarna skupščina Sveta Evrope|Parlamentarni skupščini Sveta Evrope]].
Borut Pahor je leta 1987 diplomiral iz [[politologija|politologije]] s temo ''Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja'', za kar je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Med letoma 1990 in 2004 je bil [[poslanec]] v slovenskem [[Državni zbor|Državnem zboru]] in leta 1995 predsedoval odboru za zunanjo politiko. Med leti 1993 in 2000 je bil tudi vodja slovenske delegacije v [[Parlamentarna skupščina Sveta Evrope|Parlamentarni skupščini Sveta Evrope]].


Leta [[1997]] je od [[Janez Kocijančič|Janeza Kocijančiča]] prevzel vodenje [[Socialni demokrati|Združene liste socialnih demokratov]], in jo vodi še danes. Po volitvah leta [[2000]] je postal predsednik [[Državni zbor|Državnega zbora]] in to funkcijo opravljal skoraj do konca mandata. Leta [[2004]] je bil kljub zadnjemu mestu na listi ZLSD izvoljen v [[Evropski parlament]], tako da danes opravlja funkcijo evropskega poslanca kot član poslanske skupine socialistov. Je član več odborov Evropskega parlamenta in član predsedstva Stranke evropskih socialistov.
Leta 1997 je od [[Janez Kocijančič|Janeza Kocijančiča]] prevzel vodenje [[Socialni demokrati|Združene liste socialnih demokratov]], stranko vodi še danes. Po volitvah leta 2000 je postal predsednik Državnega zbora in to funkcijo opravljal skoraj do konca mandata. Leta 2004 je bil kljub zadnjemu mestu na listi ZLSD izvoljen v [[Evropski parlament]], tako da danes opravlja funkcijo evropskega poslanca kot član poslanske skupine socialistov. Je član več odborov Evropskega parlamenta in član predsedstva Stranke evropskih socialistov.


Leta [[2007]] je dolgo veljal za kandidata na [[volitve predsednika republike 2007|predsedniških volitvah]] z možnostmi za zmago, vendar se je po dolgotrajnem premisleku in upoštevaje stališče stranke [[22. junij]]a odločil, da bo stranko raje popeljal na [[Državnozborske volitve v Sloveniji 2008|parlamentarne volitve leto pozneje]]. Pod njegovim vodstvom je stranka Socialnih demokratov na državnozborskih volitvah [[21. september|21. septembra]] 2008 dosegla relativno zmago in potrojila število poslanskih mandatov. [[7. november|7. novembra]] istega leta pa je bil v Državnem zboru potrjen za novega mandatarja.
Na [[volitve predsednika republike 2007|predsedniških volitvah 2007]] je dolgo veljal za kandidata z možnostmi za zmago, vendar se je po dolgotrajnem premisleku in upoštevaje stališč stranke 22. junija odločil, da bo stranko raje popeljal na [[Državnozborske volitve v Sloveniji 2008|parlamentarne volitve leto pozneje]]. Pod njegovim vodstvom je stranka Socialnih demokratov na državnozborskih volitvah 21. septembra 2008 dosegla relativno zmago in potrojila število poslanskih mandatov. 7. novembra istega leta pa je bil v Državnem zboru potrjen za novega mandatarja.


== Politično delovanje ==
== Politično delovanje ==
Na novogoriški gimnaziji je bil leta 1978 v vodstvu mladinske organizacije ([[ZSMS]]). V [[ZKS]] je vstopil proti koncu študija mednarodne politologije na tedanji Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarske vede leta 1986. V tretjem in četrtem letniku je bil na čelu fakultetne ZSMS, v šolskem letu 1986/87 pa je neuspešno kandidiral za predsedstvo univerzitetne konference ZSMS.
Na novogoriški gimnaziji je bil leta 1978 v vodstvu mladinske organizacije ([[ZSMS]]). V [[ZKS]] je vstopil proti koncu študija mednarodne politologije na tedanji Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarske vede leta 1986. V tretjem in četrtem letniku je bil na čelu fakultetne ZSMS, v šolskem letu 1986/87 pa je neuspešno kandidiral za predsedstvo univerzitetne konference ZSMS.


Leta [[1988]] je v enem od člankov v strankinem tedniku "''Komunist''" kritiziral koncept avantgardne vloge partije in razmišljal o "''sestopu z oblasti''". Leta 1989 se je znotraj ZKS začel ustanavljati Demokratični forum, podmladek ZKS. Vodenje je prevzel Pahor. S 26 leti je postal najmlajši član [[Centralni komite Zveze Komunistov Slovenije|Centralnega komiteja Zveze Komunistov Slovenije]], nato pa še član njegovega predsedstva.
Leta 1988 je v enem od člankov v strankinem tedniku ''Komunist'' kritiziral koncept avantgardne vloge partije in razmišljal o ''sestopu z oblasti''. Leta 1989 se je znotraj ZKS začel ustanavljati Demokratični forum, podmladek ZKS. Vodenje je prevzel Pahor. S 26 leti je postal najmlajši član [[Centralni komite Zveze Komunistov Slovenije|Centralnega komiteja Zveze Komunistov Slovenije]], nato pa še član njegovega predsedstva.


Leta [[1990]] je bil delegat na zadnjem, januarskem kongresu Zveze komunistov Jugoslavije in ga tudi predčasno zapustil skupaj s celotno slovensko delegacijo.
Leta [[1990]] je bil delegat na zadnjem, januarskem kongresu Zveze komunistov Jugoslavije in ga tudi predčasno zapustil skupaj s celotno slovensko delegacijo.


Borut Pahor je bil podpredsednik Združene liste socialnih demokratov od njene ustanovitve leta [[1993]] do tretjega kongresa [[15. marec|15. marca]] [[1997]], ko je bil z veliko večino izvoljen za predsednika stranke. Leta [[1997]] je od [[Janez Kocijančič|Janeza Kocijančiča]] prevzel vodenje [[Socialni demokrati|Združene liste socialnih demokratov]], sedaj [[Socialni demokrati]], ki jo vodi še danes. Leta [[2004]] je postal član Predsedstva PES - Stranke evropskih socialdemokratov.
Borut Pahor je bil podpredsednik Združene liste socialnih demokratov od njene ustanovitve leta 1993 do tretjega kongresa 15. marca 1997, ko je bil z veliko večino izvoljen za predsednika stranke. Leta 1997 je od [[Janez Kocijančič|Janeza Kocijančiča]] prevzel vodenje [[Socialni demokrati|Združene liste socialnih demokratov]], sedaj [[Socialni demokrati]], ki jo vodi še danes. Leta [[2004]] je postal član Predsedstva PES - Stranke evropskih socialdemokratov.


== Parlamentarno delovanje ==
== Parlamentarno delovanje ==

Redakcija: 18:58, 21. november 2008

Borut Pahor
Portret
6. Predsednik vlade Republike Slovenije
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
21. november 2008
PredhodnikJanez Janša
5. Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
Na položaju
2000 – julij 2004
PredhodnikJanez Podobnik
NaslednikFranc Feri Horvat
Osebni podatki
Rojstvo2. november 1963
Postojna, Slovenija
Politična strankaSocialni demokrati, SD
Poklicpolitik, politolog
Podpis
Spletna stranborutpahor.si

Borut Pahor, slovenski politik, in predsednik vlade Republike Slovenije, * 2. november 1963, Postojna, Slovenija.

Borut Pahor je leta 1987 diplomiral iz politologije s temo Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja, za kar je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Med letoma 1990 in 2004 je bil poslanec v slovenskem Državnem zboru in leta 1995 predsedoval odboru za zunanjo politiko. Med leti 1993 in 2000 je bil tudi vodja slovenske delegacije v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Leta 1997 je od Janeza Kocijančiča prevzel vodenje Združene liste socialnih demokratov, stranko vodi še danes. Po volitvah leta 2000 je postal predsednik Državnega zbora in to funkcijo opravljal skoraj do konca mandata. Leta 2004 je bil kljub zadnjemu mestu na listi ZLSD izvoljen v Evropski parlament, tako da danes opravlja funkcijo evropskega poslanca kot član poslanske skupine socialistov. Je član več odborov Evropskega parlamenta in član predsedstva Stranke evropskih socialistov.

Na predsedniških volitvah 2007 je dolgo veljal za kandidata z možnostmi za zmago, vendar se je po dolgotrajnem premisleku in upoštevaje stališč stranke 22. junija odločil, da bo stranko raje popeljal na parlamentarne volitve leto pozneje. Pod njegovim vodstvom je stranka Socialnih demokratov na državnozborskih volitvah 21. septembra 2008 dosegla relativno zmago in potrojila število poslanskih mandatov. 7. novembra istega leta pa je bil v Državnem zboru potrjen za novega mandatarja.

Politično delovanje

Na novogoriški gimnaziji je bil leta 1978 v vodstvu mladinske organizacije (ZSMS). V ZKS je vstopil proti koncu študija mednarodne politologije na tedanji Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarske vede leta 1986. V tretjem in četrtem letniku je bil na čelu fakultetne ZSMS, v šolskem letu 1986/87 pa je neuspešno kandidiral za predsedstvo univerzitetne konference ZSMS.

Leta 1988 je v enem od člankov v strankinem tedniku Komunist kritiziral koncept avantgardne vloge partije in razmišljal o sestopu z oblasti. Leta 1989 se je znotraj ZKS začel ustanavljati Demokratični forum, podmladek ZKS. Vodenje je prevzel Pahor. S 26 leti je postal najmlajši član Centralnega komiteja Zveze Komunistov Slovenije, nato pa še član njegovega predsedstva.

Leta 1990 je bil delegat na zadnjem, januarskem kongresu Zveze komunistov Jugoslavije in ga tudi predčasno zapustil skupaj s celotno slovensko delegacijo.

Borut Pahor je bil podpredsednik Združene liste socialnih demokratov od njene ustanovitve leta 1993 do tretjega kongresa 15. marca 1997, ko je bil z veliko večino izvoljen za predsednika stranke. Leta 1997 je od Janeza Kocijančiča prevzel vodenje Združene liste socialnih demokratov, sedaj Socialni demokrati, ki jo vodi še danes. Leta 2004 je postal član Predsedstva PES - Stranke evropskih socialdemokratov.

Parlamentarno delovanje

Leta 1990 je bil na listi ZKS-SDP prvič izvoljen v takratno Skupščino SRS. Postal je predsednik komisije za vprašanja mladih. V drugem delu mandata je postal podpredsednik komisije za mednarodno sodelovanje.

Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca v 1. državni zbor Republike Slovenije. V tem mandatu Državnega zbora Republike Slovenije je bil namestnik predsednika odbora za zunanjo politiko, od leta 1995 pa tudi njegov predsednik.

Od samega začetka je sodeloval in kasneje tudi vodil slovensko parlamentarno delegacijo v Svetu Evrope. Leta 1996 je bil izvoljen za enega od podpredsednikov delegacije. V Parlamentarni skupščini Sveta Evrope v Strasbourgu je bil predsednik Ad Hoc komiteja za enake možnosti spolov. V letih 1996/1997 je bil član Izvršnega komiteja Mednarodne zveze parlamentarcev. Leta 1998 je bil izvoljen v predsedstvo socialistične skupine v Svetu Evrope.

V letih 1993 do 1997 je bil član Skupščine Zahodnoevropske unije.

Leta 1996 je bil izvoljen v 2. državni zbor Republike Slovenije. Izvoljen je bil za podpredsednika Državnega zbora. Leta 1997 je kandidiral za ministra za zunanje zadeve, vendar je predlog mandatarja dr. Janeza Drnovška v Državnem zboru dobil en glas premalo.

Po volitvah leta 2000, na katerih je bil izvoljen v 3. državni zbor Republike Slovenije, je postal predsednik Državnega zbora in to funkcijo opravljal skoraj do konca mandata. Leta 2004 je bil kljub zadnjemu mestu na listi ZLSD izvoljen v Evropski parlament. Danes opravlja funkcijo evropskega poslanca kot član poslanske skupine socialistov. Je član Skupine socialdemokratov v evropskem parlamentu, član Odbora za proračunski nadzor, član Odbora za ustavne zadeve, nadomestni član Odbora za zunanje zadeve in podpredsednik Delegacije pri Skupnem parlamentarnem odboru EU-Hrvaška.

Zunanje povezave

Predhodnik:
Janez Janša
Predsednik vlade Republike Slovenije
2008 – sedaj
Naslednik:
trenutno zaseda položaj
Predhodnik:
nihče
Poslanec Evropskega parlamenta
2004 – sedaj
Naslednik:
trenutno zaseda položaj
Predhodnik:
Janez Podobnik
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
2000 – 2004
Naslednik:
Franc Feri Horvat
Predhodnik:
Janez Kocijančič
Predsednik stranke ZLSD oziroma SD
1997 – sedaj
Naslednik:
trenutno zaseda položaj