Izstrelišče Kourou

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Zemljevid vesoljske izstrelišča Kourou

Vesoljsko izstrelišče Kourou (ang. Guiana Space Centre, fr. Centre spatial guyanais - CSG) je evropsko (francsosko) izstrelišče v bližini kraja Kourou v Francoski Gvajani. Operativno je od leta 1968. Pozicija ima dve glavni prednosti: leži blizu ekvatorja, kar je ugodno za izstrelitve na vzhod zaradi večje rotacije v bližinji ekvatorja. Druga prednost je, da v primeru napak raket pri izstrelitvi, padejo delci na neposeljena območja. Porabljene stopnje raket padejo v ocean na vzhodu.

Z izstreliščem operira Evropska vesoljska agencija - ESA, francoska vesoljska agencija - CNES in Arianespace, ki izvaja komercialne izstrelitve. [1][2][3]. ESA uporablja izstrelišče za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje s plovilom Automated Transfer Vehicle.

Lokacijo za francosko izstrelišče so izbrali leta 1964. Leta 1975 so ustanovili Evropsko vesoljsko agencijo, ki tudi veliko uporablja izstrelišče. [4][5] Z istrelišča se izstreljuje tudi komercialne tovore drugih držav. ESA prispeva dve tretjini prihodka izstrelišča.

Zgradbe[uredi | uredi kodo]

Opuščeno izstrelišče ELA-2 za rakete Ariane 4
Sestavljalna stavba za Ariane 5
ELA-3 zemljevid

Kourou leži približno 500 kilometrov severno od ekvatorja (5°10' severne geografske širine). Pri tej poziciji dobi plovilo 460 m/s hitrosti (zaradi zemljine rotacije) za vzhodne orbite.[6] Bližina ekvatorju zahteva tudi manj manevriranja v geostacionarno orbito, ki ima inklinacijo 0° in tudi druge orbite z nizko inklinacijo.

Rotacija Zemlje je na Kourou 463 m/s (1,035 milj/h), na bolj severnem ameriškem izstrelišču Cape Canaveral (Kennedy Space Center) - 28°27′ S, pa je manj 406 m/s (908 milj/h). [7]

Zaradi teh dveh dejstev je izstrelitev enakega tovora z izstrelišča Kourou lahko cenejša kot iz drugih izstrelišč (npr. Cape Caneveral ali Bajkonur).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "CNES at Europe's Spaceport". European Space Agency. ESA. 
  2. ^ "ESA at Europe's Spaceport". European Space Agency. ESA. 
  3. ^ "Arianespace at Europe's Spaceport". European Space Agency. ESA. 
  4. ^ "Installation of the Guiana Space Center in French Guiana". Guiana Space Centre official website
  5. ^ "Europe's Spaceport". European Space Agency official website
  6. ^ "Satellite Programmes Overview - Launching Satellites". EUMETSAT. Pridobljeno dne 30 December 2010. 
  7. ^ "Up, Up, and Away". The Universe: In the Classroom. Astro Society. Pridobljeno dne 2011-08-11. Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 5°14′14″N 52°45′38″W / 5.23722°N 52.76056°W / 5.23722; -52.76056