Bazilika svetega Apolinarija, Classe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bazilika Sant' Apollinare in Classe.
Apsida je bogato okrašena z mozaiki.

Bazilika svetega Apolinarija v Classe je pomemben spomenik bizantinske umetnosti, ki se nahaja v italijanskem naselju Classe blizu Ravenne. Ko je UNESCO na svoj seznam svetovne dediščine dodal osem znamenitosti v Ravenni, je baziliko opisal kot »enega najpomembnejših primerov zgodnjekrščanske bazilike v pristnosti in preprostosti svoje oblike, uporabi prostora in sijajni naravi svoje dekoracije«.

Mogočna opečnata zgradba je bila postavljena po ukazu škofa Ursicinusa (Ursicino), financiral pa jo je grški bankir, Iulianus Argentarius. Gotovo je bila postavljena v bližini krščanskega pokopališča, po vsej verjetnosti na temeljih starejše poganske cerkve, saj so bili pri izgradnji v stene vzidani nekateri antični nagrobniki.

Cerkev je 8. maja leta 549 posvetil škof Maximian in jo namenil prvemu škofu območja Ravenna in Classe. Bazilika je tako postavljena v enakem času kot ravenska bazilika San Vitale. Leta 856 so posmrtne ostanke svetega Apolinarija premestili iz bazilike v Classu v novozgrajeno ravensko baziliko Sant' Apollinare Nuovo.

Zunanjost predstavlja velika fasada z dvema preprostima stebroma in trokrilnim oknom. Narteks in del zgradbe, ki se nahaja desno od vhoda, sta bila dodana kasneje, kot tudi zvonik valjaste oblike (iz 10. stoletja).

V notranjosti cerkve je 24 stebrov iz grškega marmorja, ki zamejujejo zeleni mozaik, na katerem so upodobljeni travniki in ovce. Obledele freske iz 18. stoletja prikazujejo nakatere ravenske nadškofe. Stranske stene so gole, vendar so bile v preteklosti gotovo oblečene v mozaike. Te so po vsej verjetnosti leta 1449 uničili Benečani, kljub temu, da so pustili mozaično dekoracijo slavoloka in apside nedoaknjena.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 44°22′48″N 12°13′57″E / 44.38000°N 12.23250°E / 44.38000; 12.23250