The Loco-Motion

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
»The Loco-Motion«
Singel Little Eve
z albuma Locomotion
B-stran »He is the Boy«
Izdan Junij 1962
Format Gramofonska plošča
Žanr pop, R&B
Dolžina 2:27
Založba Dimension Records
Avtor Gerry Goffin, Carole King
Producent Gerry Goffin
Kronologija singlov Little Eve
- »The Loco-Motion«
(1962)
»Keep Your Hands Off My Baby«
(1962)

»The Loco-Motion« je pop pesem, prvič izdana leta 1962, ki sta jo napisala ameriška tekstopisca Gerry Goffin in Carole King. Pesem je trikrat zasedla eno izmed prvih petih mest na ameriški glasbeni lestvici, vsakič v drugem desetletju; prvič se je leta 1962 različica pesmi Little Eve uvrstila na prvo mesto lestvice; drugič je leta 1974 prvo mesto lestvice zasedla različica glasbene skupine Grand Funk Railroad; in tretjič je leta 1988 tretje mesto lestvice zasedla različica pesmi Kylie Minogue.

Pesem velja za tipičen primer plesne pesmi: tudi večji del besedila opisuje ples in po navadi se nanjo pleše v vrsti. Pesem je postala popularna še preden je bila popularna ta vrsta plesa.

Pesem »The Loco-Motion« je zasedla tristo devetinpetdeseto mesto na seznamu »500 največjih pesmi vseh časov« revije Rolling Stone.

Pesem »The Loco-Motion« je druga pesem, ki je dvakrat zasedla prvo mesto na ameriški lestvici, in sicer v izvedbi dveh različnih glasbenikov. Prehitela jo je le pesem »Go Away Little Girl«, ki sta jo prav tako napisala Carole King in Gerry Goffin. To je doseglo le devet pesmi.[1]

Pomembnejše izdaje[uredi | uredi kodo]

Izvirna različica Little Eve[uredi | uredi kodo]

Izvirno različico pesmi je zapela Eva Boyd, bolje poznana pod svojim psevdonimom Little Eva. Eva Boyd je bila pravzaprav varuška Carole King in kasneje sta jo Carole King in njen mož Gerry Goffin seznanila s člani glasbene skupine The Cookies, za katero sta pisala razne pesmi. Pesem »The Loco-Motion« je prvič izšla preko založbe Dimension Records, katere večino pesmi sta napisala Carole King in Gerry Goffin, in leta 2001 je ta pesem zasedla prvo mesto na kitajski glasbeni lestvici.

Pesem je kmalu zatem izdala tudi britanska glasbena skupina The Vernons Girls, ki se je na britansko glasbeno lestvico uvrstila v istem tednu kot različica Little Eve. Različica pesmi glasbene skupine The Vernons Girls je na britanski lestvici zasedla sedeminštirideseto mesto, različica Little Eve pa drugo. Na lestvico se je ta različica ponovno uvrstila skoraj desetletje pozneje, ko je zasedla enajsto mesto.

Po podatkih revije Billboard je bila pesem »The Loco-Motion« šesta najuspešnejša pesem v Združenih državah Amerike leta 1962 in tudi tretja najuspešnejša pesem v Južni Afriki leta 1962.[2]

Različica Little Eve je bila leta 1962 vključena v film Davida Lyncha, Inland Empire.

Mit[uredi | uredi kodo]

Razširjena je zgodba o tem, da se je koncepta pesmi »The Loco-Motion« Carole King domislila, ko je na domu Eve Boyd zaigrala nekaj akordov in pričela plesati. Nato je Evo Boyd predstavila svojemu možu Gerryju Goffinu in skupaj sta spoznala, da zelo dobro poje, zato so posneli pesem »The Loco-Motion«. Carole King je o tem govorila malo po smrti Little Eve v intervjuju z javnim narodnim radiem.

Ker je pesem izšla še preden so izumili ples z istim imenom, v času, ko so pesem napisali, še ni bilo plesa. Ko je pesem postala velika uspešnica, si je Eva Boyd zamislila ples, ki bi se ujemal s singlom; to je Carole King povedala v intervjuju za njen koncertni video »One to One«.

Little Eva je med nastopi s pesmijo v živo pogosto izvajala tudi ta ples.

Nekateri viri poročajo tudi, da je Little Eva za pesem »The Loco-Motion« dobila le 50 $, čeprav je bilo 50 $ v resnici njena tedenska plača med leti, ko je snemala pesmi, saj v resnici ni bila lastnica avtorskih pravic nobene od pesmi, ki jih je zapela (v času, ko je še delala kot varuška Carole King in Gerryja Goffina, je tedensko dobivala 15 $). Leta 1971 se je preselila v Južno Karolino, kjer je opravljala dela z nizkimi plačami in živela v glavnem od socialne pomoči, potem pa so jo leta 1987 ponovno odkrili.[3] Umrla je leta 2003 zaradi raka.

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Lestvica (1962) Dosežek[2]
Združene države Amerike (Billboard Hot 100) 1
Kanada (Canadian Hot 100) 1
Norveška (VG-lista) 1
Združeno kraljestvo (UK Singles Chart) 2
Združene države Amerike (Billboard Hot 100 Airplay) 1

Različica glasbene skupine[uredi | uredi kodo]

»The Loco-Motion«
Singel Grand Funk Railroad
z albuma Shinin' On
B-stran »Destitute and Losin'«
Izdan Maj 1974
Format Gramofonska plošča
Žanr Rock
Dolžina 2:46
Založba Capitol Records
Avtor Gerry Goffin, Carole King
Producent Todd Rundgren
Kronologija singlov Grand Funk Railroad
»Walk Like a Man«
(1973)
»The Loco-Motion«
(1974)
»Shinin' On«
(1974)

Ameriška hard rock glasbena skupina Grand Funk Railroad je lastno različico pesmi, ki jo je produciral Todd Rundgren, izdala leta 1974. Pesem je izšla preko njihovega glasbenega albuma Shinin' On ter tudi kot samostojni singl in se nazadnje uvrstila na prvo mesto ameriške glasbene lestvice. Pesem je želel zaigrati kitarist glasbene skupine, Mark Farner, takoj zatem ko jo je slišal na radiu. Različica pesmi glasbene skupine The Grand Funk je imela večji poudarek na kitarah in bobnih ter je vključevala nekoliko drugačne harmonije.

V 2000. letih so pesem vključili v mnoge oglase za japonsko tehnologijo podjetja SoftBank, novo različico pesmi, ki je temeljila predvsem na različici pesmi Grand Funk Railroad, pa je izdala tudi pop glasbena skupina SMAP. Kot videospot pesmi so izdali nekaj posnetkov z njihove komične oddaje SMAP×SMAP. Pesem je tudi del albuma Rock Band 3.

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Lestvica (1974) Dosežek
Združene države Amerike (Billboard Hot 100) 1
Avstralija (ARIA) 5
Avstrija (Ö3 Austria Top 40) 7
Kanada (Canadian Hot 100) 1
Nemčija (Media Control Charts) 11

Različica Davea Stewarta in Barbara Gaskin[uredi | uredi kodo]

Maja leta 1982 sta Barbara Gaskin in Dave Stewart izdala lastno različico pesmi. Leta 1981 je duet zaslovel s pesmijo »It's My Party«, ki je zasedla prvo mesto na britanski lestvici in tudi ta pesem ni bila preveč uspešna, vendar duet od takrat ni več izdal nobene uspešnejše pesmi. Pesem je junija 1982 zasedla sedemdeseto mesto britanske glasbene lestvice.[4]

Različica Kylie Minogue[uredi | uredi kodo]

»Locomotion«/»The Loco-Motion«
Singel Kylie Minogue
z albuma Kylie
B-stran (različica iz leta 1987)
1. »Glad to Be Alive«
2. »Getting Closer«
(različica iz leta 1988)
1. »I'll Still Be Loving You«
Izdan 28. julij 1987
(glej zgodovino izidov)
Format CD, kaseta, gramofonska plošča
Posnet London
Žanr pop, dance, freestyle
Dolžina 3:12
Založba PWL/Mushroom
A&M Records
Geffen Records (Združene države Amerike)
Avtor Gerry Goffin, Carole King
Producent (različica iz leta 1987)
Mike Duffy
(različica iz leta 1988)
Stock Aitken & Waterman
Prodaja 3× platinasta (Avstralija)[5]
Platinasta (Kanada)
Zlata (Velika Britanija & Združene države Amerike)
Kronologija singlov Kylie Minogue
- »Locomotion«
(1987)
»I Should Be So Lucky«
(1987)
Ameriški singli Kylie Minogue -
»Got to Be Certain«
(1988)
»The Loco-Motion«
(1988)
»Je Ne Sais Pas Pourquoi«
(1988)

Popularna avstralska pevka Kylie Minogue je pesem »The Loco-Motion« izdala kot svoj debitantski singl.

S pesmijo je nastopila na avstralskem dobrodelnem koncertu za nogometni klub Fitzroy skupaj z igralsko zasedbo televizijske serije Sosedje in nato podpisala pogodbo z založbo Mushroom Records in pesem izdala kot singl. Pesem so v Avstraliji, Italiji in na Švedskem izdali 28. julija 1987 pod imenom »Locomotion«. Pesem je v Avstraliji požela velik uspeh, kjer je sedem tednov ostala na vrhu državne glasbene lestvice. Zaradi uspeha pesmi v njeni rojstni državi je Kylie Minogue podpisala še pogodbo z založbo PWL Records in odpotovala v London, kjer je pričela sodelovati s skupino tekstopiscev Stock Aitken & Waterman.[6]

Leta 1988 je Kylie Minogue ponovno posnela pesem in različico pesmi, ki jo je producirala skupina Stock Aitken & Waterman, je ponovno izdala pod naslovom »The Loco-Motion«. Tudi ta singl je požel velik uspeh; zasedel je eno od prvih petih mest na britanski, ameriški in kanadski glasbeni lestvici. Ta različica pesmi se je pojavila tudi na soundtracku filma Arthur 2: On the Rocks (1988), v katerem sta zaigrala Dudley Moore in Liza Minnelli.

Zgodovina izidov[uredi | uredi kodo]

Država Datum
Avstralija 28. julij 1987
Po svetu 28. julij 1988

Videospot[uredi | uredi kodo]

Videospot za pesem »Locomotion« so posneli na letališču Essendon in v studijih podjetja ABC v Melbourneu, Avstralija. Videospot »The Loco-Motion« je vključeval fotomontaže fotografij z njenih nastopov po Avstraliji.

Ob koncu leta 1988 je bil videospot nominiran za nagrado Canadian Music Industry Award v kategoriji za »najboljši mednarodni videospot«.

Seznam verzij[uredi | uredi kodo]

»Locomotion« (1987)[uredi | uredi kodo]
● Avstralska kaseta s singlom
  1. »Locomotion« — 3:17
  2. »Locomotion« (remix Chugga-Motion) — 7:38
  3. »Locomotion« (remix) — 3:15
  4. »Glad to Be Alive« (remix) — 3:42
● Avstralska gramofonska plošča
  1. »Locomotion« — 3:15
  2. »Glad to Be Alive« (remix) — 3:42
● Avstralska gramofonska plošča s singlom
  1. »Locomotion« (remix Chugga-Motion) — 7:38
  2. »Locomotion« (remix) — 3:15
  3. »Glad to Be Alive« (remix) — 3:42
● Švedska gramofonska plošča
  1. »Locomotion« — 3:17
  2. »Getting Closer« (remix) — 3:33
● Švedska gramofonska plošča z remixi
  1. »Locomotion« (remix Chugga-Motion) — 7:38
  2. »Getting Closer« (razširjeni remix) — 4:11
  3. »Locomotion« — 3:17
● Italijanska gramofonska plošča s singlom
  1. »Locomotion« — 3:17
  2. »Getting Closer« (remix) — 3:35
»The Loco-Motion« (1988)[uredi | uredi kodo]
● Britanska gramofonska plošča s singlom
  1. »The Loco-motion" (remix) — 3:17
  2. »I'll Still Be Loving You« — 3:45
● Britanska gramofonska plošča
  1. »The Loco-motion« (Kohakujev remix) — 5:59
  2. »I'll Still Be Loving You« — 3:45
● Britanska gramofonska plošča z remixi
  1. »The Loco-motion« (Sankiejev remix) — 6:35
  2. »I'll Still Be Loving You« — 3:45
● Ameriška gramofonska plošča s singlom
  1. »The Loco-motion« (različica z LP-ja) — 3:17
  2. »I'll Still Be Loving You« — 3:45
● Ameriška gramofonska plošča
  1. »The Loco-motion« (Kohakujev remix) — 5:59
  2. »The Loco-motion« (Sankiejev remix) — 6:35
  3. »The Loco-motion« (različica z LP-ja) — 3:17
  4. »I'll Still Be Loving You« — 3:45
● Nemški CD s singlom
  1. »The Loco-Motion« (Kohakujev remix) — 5:59
  2. »I'll Still Be Loving You« — 3:45
iTunesova digitalna izdaja (2009)[uredi | uredi kodo]
● »Locomotion« (avstralska različica)
  1. »Locomotion«
  2. »Locomotion« (remix Chugga-Motion)
  3. »Locomotion« (remix)
  4. »Getting Closer«
  5. »Getting Closer« (britanski remix) (prej neizdano)
  6. »Getting Closer« (britanska inštrumentalna različica) (prej neizdano)
  7. »Getting Closer« (razširjeni remix)
  8. »Getting Closer« (razširjena inštrumentalna različica) (prej neizdano)
  9. »Glad to Be Alive«
● »The Loco-Motion«
  1. »The Loco-Motion« (remix)
  2. »The Loco-Motion« (Kohakujev remix)
  3. »The Loco-Motion« (inštrumentalno) (prej neizdano)
  4. »The Loco-Motion« (spremljevalna pesem) (prej neizdano)
  5. »I'll Still Be Loving You«
  6. »I'll Still Be Loving You« (inštrumentalno) (prej neizdano)
  7. »I'll Still Be Loving You« (spremljevalna pesem) (prej neizdano)

Dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Različica pesmi »Locomotion« izdana leta 1987 je bila izredno uspešna v rojstni državi Kylie Minogue, Avstraliji, kjer je na glasbeni lestvici zasedla prvo mesto in tam ostala še sedem tednov. Pesem je postala najuspešnejši avstralski singl tistega desetletja. Velik uspej je pesem doživela tudi v Aziji in Evropi, kjer je zasedla prvo mesto na belgijski, finski, irski, izraelski, japonski in južnoafriški glasbeni lestvici.

Različica pesmi, izdana leta 1988, je na britanski lestvici debitirala na drugem mestu, s čimer je Kylie Minogue postala najvišje prvič uvrščena ženska izvajalka na lestvici. Pesem je na drugem mestu lestvice ostala še štiri tedne in nato padla na tretje mesto. Z 440.000 prodanimi izvodi je pesem postala enajsta najbolje prodajana pesem v Avstraliji leta.[7] Pesem je tretji singl Kylie Minogue, ki je zasedel eno izmed prvih petih mest na britanski lestvici in ostaja eden od njenih najuspešnejših singlov v Veliki Britaniji.

Pozno leta 1988 je Kylie Minogue v sklopu promocije pesmi »The Loco-Motion« odpotovala v Združene države Amerike, kjer je nastopila v mnogih intervjujih na ameriški televiziji. Ta različica pesmi se je pojavila tudi na soundtracku uspešnega filma Arthur 2: On the Rocks (1988), v katerem sta zaigrala Dudley Moore in Liza Minnelli.

Pesem »The Loco-Motion« je debitirala na osemdesetem mestu Billboard Hot 100 in nazadnje dva tedna ostala na tretjem mestu lestvice. Pesem je drugi singl Kylie Minogue, ki se je uvrstil na ameriško glasbeno lestvico in prvi, ki je tam zasedel eno od prvih desetih mest. Do danes ostaja njen najuspešnejši singl v Združenih državah Amerike. Njen naslednji uspešnejši singl tamkaj je bila pesem »Can't Get You Out of My Head«, izdana leta 2002, ki je na ameriški glasbeni lestvici zasedla sedmo mesto.

Pesem je zasedla tudi prvo mesto kanadske glasbene lestvice.

Nastopi v živo[uredi | uredi kodo]

Kylie Minogue je s pesmijo nastopila na naslednjih turnejah:

Pesem je leta 2001 izvedla tudi v oddaji An Audience with Kylie.

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Lestvica (1988) Dosežek
position[8]
Združene države Amerike (Billboard Hot 100) 3
Združene države Amerike (Billboard Hot Dance Club Play) 12
Združene države Amerike (Billboard Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales) 4
Avstralija (Kent Music Report) 1
Lestvica (1988) Dosežek[2][8]
Avstrija (Ö3 Austria Top 40) 3
Belgija (Ultratop) 1
Kanada (Canadian Hot 100) 1
Nizozemska (MegaCharts) 6
Evropa (Eurochart Hot 100 Singles) 1
Finska (Finland Singles Chart) 1
Francija (SNEP) 5
Nemčija (Media Control Charts) 3
Irska (IRMA) 1
Italija (FIMI) 6
Japonska (Oricon) 1
Nova Zelandija (RIANZ) 8
Norveška (VG-lista) 3
Peru (Peru Top 100) 1
Južna Afrika (South Africa Singles Chart)[9] 1
Švedska (Sverigetopplistan) 10
Švica (Media Control Charts) 2
Združeno kraljestvo (UK Singles Chart) 2

Dosežki ob koncu leta[uredi | uredi kodo]
Leto Država Dosežek
1987 Avstralija (ARIA)[10] 1
1988 Nemčija (Media Control Charts)[11] 29
Nizozemska (Mega Single Top 100)[12] 60
Velika Britanija (UK Singles Chart)[13] 11
Združene države Amerike (Billboard Hot 100)[14] 49
Dosežki ob koncu desetletja[uredi | uredi kodo]
Država Dosežek
Avstralija[15] 1

Različica Sylvie Vartan[uredi | uredi kodo]

Leta 1962 je francoska pevka Sylvie Vartan pod naslovom »Le Locomotion« izdala francosko različico pesmi; 13. oktobra 1962 je pesem zasedla prvo mesto francoske glasbene lestvice, kjer pa je ostala samo en teden.[16]

Različica Carole King[uredi | uredi kodo]

Lastno različico pesmi, ki jo je 2. julija 2005 izdala preko svojega albuma v živo, The Living Room Tour, je posnela tudi Carole King. Album je 30. julija 2005 zasedel sedemnajsto mesto na ameriški glasbeni lestvici.[17]

Svojo različico pesmi je izdala tudi leta 1980 preko albuma Pearls: Songs of Goffin and King. Album je na ameriški glasbeni lestvici zasedel štiriinštirideseto mesto in preko njega je izšla njena zadnja velika uspešnica, pesem »One Fine Day«, ki je na ameriški lestvici zasedla dvanajsto mesto.

Različica La Toye Jackson[uredi | uredi kodo]

S svojo verzijo pesmi je leta 1992 nastopila tudi La Toya Jackson, in sicer med svojo turnejo Moulin Rouge Show Formidable. To je bila edina pesem na turneji, ki jo je izvedla v angleščini; vse ostale pesmi je zapela v francoščini. V zgodnjih devetdesetih je La Toya Jackson pesem v živo izvedla še večkrat.

Pomembnejši dosežki[uredi | uredi kodo]

Predhodnik:
»Breaking Up is Hard to Do« od Neila Sedake
Prvo mesto na ameriški glasbeni lestvici (Billboard Hot 100)
(verzija Little Eve)

25. avgust 1962 (en teden)
Naslednik:
»Sheila« od Tommyja Roea
Predhodnik:
»You'll Lose a Good Thing« od Barbare Lynn
Prvo mesto na ameriški glasbeni lestvici (Billboard Hot R&B Singles)
(verzija Little Eve)

25. avgust 1962 – 9. september 1962 (trije tedni)
Naslednik:
»Green Onions« od Booker T. & The MG's
Predhodnik:
»TSOP (The Sound of Philadelphia)« od MFSB in The Three Degrees
Prvo mesto na ameriški glasbeni lestvici (Billboard Hot 100)
(različica Grand Funk Railroad)

4. maj 1974 (dva tedna)
Naslednik:
»The Streak« od Rayja Stevensa
Predhodnik:
»He's Gonna Step on You Again« by The Party Boys
Prvo mesto na avstralski glasbeni lestvici
(različica Kylie Minogue)

10. avgust 1987 – 21 September 1987 (7 weeks)
Naslednik:
»La Bamba« od Los Lobos

Ostale pomembnejše različice[uredi | uredi kodo]

V petdesetih letih od izida pesmi so lastno različico pesmi posneli še mnogi drugi glasbeniki. Nekateri izmed teh so:

Parodije[uredi | uredi kodo]

Glasbena skupina Orange Range je za svojo pesem »Locolotion« iz leta 2004 uporabila melodijo pesmi »The Loco-Motion«; pesem je zasedla prvo mesto na japonski glasbeni lestvici. Komercialno sicer precej uspešno pesem so nekateri označili za sporno, saj Gerry Goffin in Carole King nista bila navedena kot soustvarjalca; da bi se izognili tožbi, so njuni imeni nazadnje dodali, ko so pesem vključili na album musiQ glasbene skupine, izdan istega leta.

Literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]