Velika nagrada Belgije 1995

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Belgija   Velika nagrada Belgije 1995
Podrobnosti o dirki
11. dirka Formule 1 od 17-ih v sezoni 1995.

Datum 27. avgust 1995
Urad. ime LIII Grand Prix de Belgique
Lokacija Circuit de Spa-Francorchamps
Spa, Belgija
Dirkališče Stalno dirkališče, 6,968 km
Razdalja 44 krogov, 306,592 km
Vreme Občasno dež
Najboljši štartni položaj
Dirkač Avstrija Gerhard Berger Ferrari
Čas 1:54,392
Najhitrejši krog
Dirkač Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske David Coulthard Williams-Renault
Čas 1:53,412 (v 11. krogu)
Stopničke
Prvi Nemčija Michael Schumacher Benetton-Renault
Drugi Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault
Tretji Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Martin Brundle Ligier-Mugen-Honda
Vodilni dirkači

Velika nagrada Belgije 1995 je bila enajsta dirka Svetovnega prvenstva Formule 1 v sezoni 1995. Odvijala se je 27. avgusta 1995.

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Kvalifikacije[uredi | uredi kodo]

Prvo vrsto je zasedel Ferrari, Gerhard Berger pred Jeason Alesijem, tretji Mika Häkkinen pa je zaostajal že skoraj sekundo. Do sedetega mesta so se zvrstili še Johnny Herbert, David Coulthard, Mark Blundell, Eddie Irvine, Damon Hill, Olivier Panis in Heinz-Harald Frentzen. Vodilni v prvesntvu, Nemec Michael Schumacher, je po težavah z menjalnikom na kvalifikacijah zasedel šele 16. štartno mesto skoraj s petimi sekundami zaostanka in pot do nove zmage se je zanj zdela nemogoča.

Dirka[uredi | uredi kodo]

Na štartu je Häkkinen napadel Bergerja, kar je omogočalo Alesiju da se je prebil v vodstvo. V ovinku Eau Rouge je Herbert napadel Alesija, toda Alesi je ostal na idealni liniji in zaprl Angleža. Berger in Häkkinen sta napadla Herberta, ki se je nenadoma znašel vodstvu, do šestega mesta pa so mu sledili Alesi, Berger, Häkkinen, Coulthard in Hill.

Na začetku drugega kroga se je Häkkinen zavrtel in moral je odstopiti. Kasneje je povedal, da je popolnoma izgubil oprijem. Alesiju je uspelo prehiteti Herberta in znova je prešel v vodstvo. Kmalu za tem Herberta napade še tretje uvrščeni Berger, toda njemu napad ni uspel. V tretjem krogu pa je Bergerja že močno ogrožal Coulthard, medtem pa se je Schumacher prebil že na deseto mesto. Alesi je postavil najhitrejši krog 1:58.104 v tretjem krogu, v katerem je vrstni red do dvanajstega mesta sledeč: Alesi, Herbert, Berger, Coulthard, Hill, Blundell, Irvine, Panis, Brundle, Schumacher, Frentzen in Barrichello.

Schumacher le uspe prehiteti Irvina

Nad stezo so se hitro začeli zbirati temni oblaki. Coulthard v ovinku La Source prehiti Bergera in se zapodi za rojakom Herbertom. Tudi Hill uspe hitro prehiteti Bergerja, medtem pa se je Schumacher prebil že na osmo mesto. Alesi zapelje v bokse in kmalu tudi odstopi (kasneje pove, da je bila za odstop kriva poškodba vzmetenja), tako da je v vodstvu zopet Herbert. Schumacher se še vedno prebija naprej in že napada Irvina na šestem mestu, toda Irec ga odlično zadržuje. Coulthard medtem napada Herberta, toda ne uspe se mu prebiti mimo rojaka. V šestem krogu je vrstni red do sedmega mesta: Herbert, Coulthard, Hill, Berger, Blundell, Irvine in Schumacher.

Herbert pod pritiskom stori napako in zapelje s steze, toda uspe se mu vrniti nazaj na drugo mesto, Coulthard pa mu začne bežati. Herbert se pri avtobusni postaji še enkrat zavrti in prisili Blundella v zaviranje, tako da ga prehiti večina dirkačev. Schumacher je bil tako že peti, toda še vedno za Irvinom. V osmem krogu je vrstni red: Coulthard, Hill (+1,959), Berger (+11,022), Irvine (+12,267), Schumacher (+12,716) in Herbert (+15,890).

V osmem krogu Coulthard postavi najhitrejši krog 1:54,322, Schumacher pa še vedno ogroža Irvina, ki se še vedno dobro brani. V 10. krogu Coulthard ponovno postavi najhitrejši krog 1:53,979, ki je kar 3 sekunde hitrejši od Schumacherjevega. V enajstem krogu Schumacher končno uspe prehiteti Irvina pri avtobusni postaji in se začne od Irca oddaljevati. Medtem je vodilni Coulthard, ki je imel dirko pod kontrolo. postavil še en najhitrejši krog 1:53,412.

V trinajstem krogu je Schumacher že ujel Bergerja in ga začel ogrožati. Krog kasneje je Barrichello zapeljal na svoj prvi postanke, vodilni Coulthard pa je parkiral svojega Williamsa ob progi in odstopil. Hill je tako prešel v vodstvo, Herbert pa je zapeljal na postanek v bokse. Schumacher je še vedno poskušal prehiteti Bergerja. Hill je v 15. krogu opravil postanek v boksih, kmalu za njim pa še Berger in Irvine, tako da je bil zdaj v vodstvu Schumacher. V 16. krogu je vrstni red: Schumacher, Hill (+4,023), Panis (+20,021), Brundle (+21,162) in Frentzen (+23,367).

V 18. krogu je na postanek zapeljal Schumacher in Hill ponovno prevzel vodstvo s prednostjo 14 sekund. V 20. krogu je Berger nenadoma upočasnil in zapeljal v bokse. Frentzen je zapeljal na postanek v najslabšem trenutku, saj je ravno ob njegovem izhodu iz boksov začelo deževati.

V 21. krogu je Hill namestil pnevmatike za dež, Schumacher pa se ni odločil za menjavo in je v vodstvu na nekaterih delih steze, ki so bili že popolnoma mokri, močno drsel skozi ovinke. Izgledalo je, da se je Hill pravilno odločil, saj je že kmalu ujel Nemca. Toda Schumacher se kljub temu, da je bil na pnevmatikah za suho stezo, ni dal in je odlično zadrževal hitrejšega Hilla. Medtem je pri postanku Herberta v boksih izbruhnil požar, toda vse se je končalo brez resnejših posledic, tudi za Irvina ki je ravno takrat zapeljal na postanek. V 22. krogu je bil vrstni red: Schumacher, Hill (+0,643), Brundle (v boksih), Panis (+38,491) in Herbert (+45,934).

Schumacher s pnevmatikami slick zadržuje Hilla z dežnimi pnevmatikami

Schumacher je še vedno na pnevmatikah tipa slick mojstrsko zapiral Hilla, ki je stalno poskušal. V 24. krogu je Anglež poskusil pri avtobusni postaji, toda ponovno mu ni uspelo, kljub temu, da je bil njegov Williams vidno hitrejši. V ovinku Eau Rouge je Hillu le uspelo, Schumacher pa je bil za kratko prisiljen zapeljati s steze.[1] Boj moštvenih kolegov, Badoerja in Lamyja pa se je končal s trčenjem. V 24. krogu je vrstni red: Hill, Schumacher (+2,948), Brundle (+35,407), Panis (+36,928), Herbert (43,451) in Blundell (1:04,587).

V 25. krogu je odstopil Berger, medtem pa je pri avtobusni postaji Schumacher prehitel Hilla, kar pa kamere niso posnele, v istem trenutku pa je Katajama uspel prehiteti Blundella. V 26. krogu je Hill zapeljal v bokse in namestil pnevmatike za suho stezo, po vrnitvi pa je zaostajal že 28 sekund za Schumacherjem. Tudi Blundell je opravil postane v boksih, kjer so mu le zamenjali pnevmatike, medtem ko goriva ni dolil. Katajama se je tako prebil že na četrto mesto, medtem pa je zopet začelo deževati, tokrat še močneje. Herbert je med prvimi zapeljal v bokse in zopet namestil gume za dež, medtem pa so časi dirkačev padli kar za 20 sekund na krog in na stezo je zapeljal varnostni avto, da bi lahko vsi dirkači varno zamenjali pnevmatike.

Kar nekaj časa je trajalo, da so se za varnostnim avtomobilom zvrstili dirkači, saj sta tako Schumacher kot Hill najprej zapeljala na menjavo pnevmatik. Medtem pa je Katajama raztreščil sprednji del svojega Tyrella. Do 30. kroga so se dirkači le zvrstili za varnostnim avtomobilom, med Hillom in Schumacherjem pa je bil Moreno, ki je zaostajal že za krog. Luči na varnostnem avtomobilu so ugasnile, toda ni se umaknil v bokse, ampak je vztrajal še en krog, na koncu 32. kroga pa se je končno umaknil in dirka se je nadaljevala z letečim štartom. Obetala se je dobra bitka za prvo mesto, toda Hill se je s prehitro vožnjo skozi bokse iz boja za zmago izločil sam, saj je dobil 10-sekundni kazenski postanek v boksih, tako da je bil zdaj drugi Brundle.

V 35. krogu se je v izhodu iz ovinka La Source Hill še zavrtel, toda lahko je nadaljeval in ostal na tretjem mestu. V 37 krogu je Barrichellu uspelo prehiteti Herberta in Brazilec se je prebil na šesto mesto. V 40. krogu je bil vrsti red: Schumacher, Brundle, Hill, Blundell, Frentzen in Barrichello.

Frentzen je ogrožal Blundella in pri avtobusni postaji mu je prehitevanje tudi uspelo. Hill je bil le še dve sekundi za Brundlom, toda tedaj naletita na zaostalega Morena, ki ga le s težavo prehitita. Brundle je s tem pridobil še nekaj sekund pred Hillom. V 43. krogu pa se Hill popolnoma približa Brundlu, toda pri avtobusni postaji mu prehitevanje ne uspe. To mu uspe šele v zadnjem krogu in prebije se na drugo mesto, medtem pa Schumacher že prepelje ciljno črto in doseže zmago.

Po dirki[uredi | uredi kodo]

Ta dirka je postavila na laž vse, ki so govorili da moderne dirke ne morejo biti zanimivi. Toda za to je potrebna steza na kateri se da prehitevati, pomešano štartno vrsto in še nekaj sodelovanja s strani vremena. Dirka je bila napeta od štarta do ciljam rezultat pa je bil vsaj pred dirko nekako pričakovan. Šele šestnajsto štartno mesto Schumacherja ni potrlo, morda ga je še dodatno motiviralo, in prikazal je eno svojih najboljših dirk.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Kvalifikacije[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Konstruktor Čas Zaostanek
1 28 Avstrija Gerhard Berger Ferrari 1:54,392
2 27 Francija Jean Alesi Ferrari 1:54,631 +0,239
3 8 Finska Mika Häkkinen McLaren-Mercedes 1:55,435 +1,043
4 2 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Johnny Herbert Benetton-Renault 1:56,085 +1,693
5 6 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske David Coulthard Williams-Renault 1:56,254 +1,862
6 7 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mark Blundell McLaren-Mercedes 1:56,622 +2,230
7 15 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Eddie Irvine Jordan-Peugeot 1:57,001 +2,609
8 5 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault 1:57,768 +3,376
9 26 Francija Olivier Panis Ligier-Mugen-Honda 1:58,021 +3,629
10 30 Nemčija Heinz-Harald Frentzen Sauber-Ford 1:58,148 +3,756
11 4 Finska Mika Salo Tyrrell-Yamaha 1:58,224 +3,832
12 14 Brazilija Rubens Barrichello Jordan-Peugeot 1:58,293 +3,901
13 26 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Martin Brundle Ligier-Mugen-Honda 1:58,314 +3,922
14 29 Francija Jean-Christophe Boullion Sauber-Ford 1:58,356 +3,964
15 3 Japonska Ukjo Katajama Tyrrell-Yamaha 1:58,551 +4,159
16 1 Nemčija Michael Schumacher Benetton-Renault 1:59,079 +4,687
17 23 Portugalska Pedro Lamy Minardi-Ford 1:59,256 +4,864
18 10 Japonska Taki Inoue Footwork-Hart 2:00,990 +6,598
19 24 Italija Luca Badoer Minardi-Ford 2:01,013 +6,621
20 9 Italija Massimiliano Papis Footwork-Hart 2:01,685 +7,293
21 17 Italija Andrea Montermini Pacific-Ford 2:02,405 +8,013
22 22 Brazilija Roberto Moreno Forti-Ford 2:03,817 +9,425
23 16 Italija Giovanni Lavaggi Pacific-Ford 2:06,407 +12,015
24 21 Brazilija Pedro Diniz Forti-Ford 2:09,537 +15,145

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Konstruktor Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 1 Nemčija Michael Schumacher Benetton-Renault 44 1:36:47,875 16 10
2 5 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault 44 + 19,493 s 8 6
3 25 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Martin Brundle Ligier-Mugen-Honda 44 + 24,998 s 13 4
4 30 Nemčija Heinz-Harald Frentzen Sauber-Ford 44 + 26,972 s 10 3
5 7 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mark Blundell McLaren-Mercedes 44 + 33,772 s 6 2
6 14 Brazilija Rubens Barrichello Jordan-Peugeot 44 + 39,674 s 12 1
7 2 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Johnny Herbert Benetton-Renault 44 + 54,043 s 4  
8 4 Finska Mika Salo Tyrrell-Yamaha 44 + 54,548 s 11  
9 26 Francija Olivier Panis Ligier-Mugen-Honda 44 + 1:06,170 9  
10 23 Portugalska Pedro Lamy Minardi-Ford 44 + 1:19,789 17  
11 29 Francija Jean-Christophe Boullion Sauber-Ford 43 +1 krog 14  
12 10 Japonska Taki Inoue Footwork-Hart 43 +1 krog 18  
13 21 Brazilija Pedro Diniz Forti-Ford 42 +2 kroga 24  
14 22 Brazilija Roberto Moreno Forti-Ford 42 +2 kroga 22  
Ods 3 Japonska Ukjo Katajama Tyrrell-Yamaha 28 Zavrten 15  
Ods 16 Italija Giovanni Lavaggi Pacific-Ilmor 27 Menjalnik 23  
Ods 24 Italija Luca Badoer Minardi-Ford 23 Zavrten 19  
Ods 28 Avstrija Gerhard Berger Ferrari 22 El. sistem 1  
Ods 15 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Eddie Irvine Jordan-Peugeot 21 Ogenj 7  
Ods 9 Italija Massimiliano Papis Footwork-Hart 20 Zavrten 20  
Ods 17 Italija Andrea Montermini Pacific-Ilmor 18 Brez goriva 21  
Ods 6 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske David Coulthard Williams-Renault 13 Menjalnik 5  
Ods 27 Francija Jean Alesi Ferrari 4 Vzmetenje 2  
Ods 8 Finska Mika Häkkinen McLaren-Mercedes 1 Zavrten 3  

Opombe[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. YouTube video posnetek omenjenega dvoboja - http://www.youtube.com/watch?v=DTgLf3mNva0

Brazilija Brazilija  • Argentina Argentina  • San Marino San Marino  • Španija Španija  • Monako Monako  • Kanada Kanada  • Francija Francija  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske V. Britanija
Nemčija Nemčija  • Madžarska Madžarska  • Belgija Belgija  • Italija Italija  • Portugalska Portugalska  • Evropska unija Evropa  • Japonska Pacifik  • Japonska Japonska  • Avstralija Avstralija


Predhodna dirka:
Velika nagrada Madžarske 1995
Prvenstvo Formule 1
sezona 1995
Naslednja dirka:
Velika nagrada Italije 1995

Predhodna dirka:
Velika nagrada Belgije 1994
Velika nagrada Belgije Naslednja dirka:
Velika nagrada Belgije 1996

1925  • 1930  • 1931  • 1933  • 1934  • 1935  • 1937  • 1939  • 1946  • 1947  • 1949  • 1950  • 1951  • 1952  • 1953
1954  • 1955  • 1956  • 1958  • 1960  • 1961  • 1962  • 1963  • 1964  • 1965  • 1966  • 1967  • 1968  • 1970  • 1972
1973  • 1974  • 1975  • 1976  • 1977  • 1978  • 1979  • 1980  • 1981  • 1982  • 1983  • 1984  • 1985  • 1986  • 1987
1988  • 1989  • 1990  • 1991  • 1992  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1998  • 1999  • 2000  • 2001  • 2002
2004  • 2005  • 2007  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2013  • 2014  • 2015  • 2016  • 2017  • 2018  • 2019
2020  • 2021  • 2022