Sol (kemija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Sol je ionska spojina med nekovino in kovino. Nastane lahko na več načinov, ki so razloženi pozneje. Sestavljena je iz anionov (v tem primeru ion nekovine) in kationov (v tem primeru ion kovine) v takem razmerju, da je spojina električno nevtralna. Soli delimo po kislinskih preostankih (kloridi, jodidi, acetati, nitrati, sulfati ...).

Nastanek soli[uredi | uredi kodo]

Soli nastanejo v glavnem na štiri načine:

1. Z nevtralizacijo

Pri nevtralizaciji poteče kemijska reakcija med kislino in bazo. Pri tem nastane sol (sestavljena iz kationa kisline in aniona baze). Nastane tudi voda, če baza vsebuje karbonatni ion pa tudi ogljikov dioksid. Primer take reakcije:

HCl + NaOH --> NaCl + H2O

H2SO4 + CaCO3 --> CaSO4 + H2O + CO2

2. S spajanjem kovine in nekovine

V tem primeru poteče reakcija med kovino ter nekovino. Pri tem nastane samo sol (sestavljena iz kovinskega aniona ter nekovinskega kationa). Primer take reakcije:

Mg + I2 --> MgI2

2K + Br2 --> 2KBr

3. Z reakcijo med kislino in kovino

Tukaj poteče reakcija med kislino in kovino, nastaneta sol (iz aniona kovine ter kationa kisline) in vodik. Primer take reakcije:

HNO3 + Be --> Be(NO3)2 + H2

CH3-COOH + Rb --> CH3-COORb + H2

4. Z reakcijo med kislino in kovinskim oksidom

V tem primeru poteče reakcija med kislino in kovinskim oksidom, nastaneta sol (iz aniona kisline ter kationa kovinskega oksida) in voda. Primer take reakcije:

H2SO4 + CuO --> CuSO4 + H2O

H3PO4 + Na2O --> Na3PO4 + H2O

Zgornje reakcije so neurejene.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]