Protipapež Teodor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
 Teodor 
Protipapež Teodor
Začetek papeževanja687
Konec papeževanja687
PredhodnikDioskur
NaslednikPashal (I.)
NasprotnikSergij I.
Redovi
Položaj9. protipapež
Osebni podatki
Rojstvodatum neznan
Smrt7. stoletje
Drugi papeži z imenom Teodor

Teodor je bil rimski škof in (protipapež) Rimskokatoliške cerkve, * okrog 630 Italija (Bizantinsko cesarstvo) † 692, Rim, Bizantinsko cesarstvo.


Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Bizantinsko-grški vpliv na papeške volitve je prinesel s sabo grške razvade: zvijačnost in prepirljivost, nasilnost in podkupljivost. Rimska duhoščina je hotela posaditi na sedež svetega Petra arhiprezbiterja Petra; nasprotno pa so hoteli senat in vojaštvo duhovnika Teodorja, katerega je podpiralo tudi ljudstvo. Po dvomesečnih nemirih so se dogovorili, da se bosta obe stranki odpovedali svojemu kandidatu. Duhovščina, ki je zasedala v Lateranu, je končno izvolila za papeža Konona, ki so ga vsi sprejeli.

Po smrti Konona, (23. septembra 687), ki ni vladal niti leto dni, so papeške volitve potekale še sredi večjih napetosti in nemirov kot pred letom dni. Rimsko ljudstvo se je zopet odločilo za duhovnika Teodorja . Arhidiakon Pashal je sedaj iskal podporo pri ravenskem eksarhu. Obljubil mu je celo tisto premoženje, ki sta oporočno zapustila v dobrodelne namene Janez V. in Konon, če bo zmagal na papeških volitvah. Duhovščina in imenitniki so bili za duhovnika Sergija in njegova stranka ni bila le največja, ampak tudi najuglednejša. Ko je Teodor to uvidel, se je sam prostovoljno umaknil. On in njegov rival Pashal sta novemu papežu poljubila ribiški prstan na roki in ga priznala za papeža. Teodor je to storil odkritosrčno, Pashal pa ne. Pisal je tozadevno pismo v Raveno in obljubljal visoko podkupnino, če zasede papeški prestol.

Pogoltni ravenski eksarh Platina je pohitel v Rim; toda tudi on je opazil, da njegov kandidat sploh nima privržencev; zato je bil pripravljen potrditi Sergijevo izvolitev, če mu bo plačal sto funtov zlata. Sergijeva stranka je sicer nejevoljno, vendar le zbrala sramotno podkupnino, da bi se izgognila večjemu zlu, in tako so Sergija 15. decembra 587 posvetili in umestili. Arhidiakon Pashal je bil obdolžen čaranja; zato so ga razčinili in ga zaprli v samostan.

Smrt[uredi | uredi kodo]

Po petletni ječi je Pashal umrl 692, baje nespokorjen. Teodor pa je umrl v miru, prav tako leta 692..[1][2]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Opombe in viri[uredi | uredi kodo]

  1. F. Chobot. A pápák története. str. 114 in 115.
  2. M. Benedik. Papeži od Petra do Janeza Pavla II. str. 68.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • M. Benedik: Papeži od Petra do Janeza Pavla II., Mohorjeva družba Celje 1989.
  • F. Chobot: A pápák története. Pátria, Rákospalota 1909.
  • Lexikon für Theologie und Kirche I-X, 2. Auflage, Herder, Freiburg im Breisgau 1930-1938.
  • F. X. Seppelt –K. Löffler: Papstgeschichte von den Anfängen bis zur Gegenwart. Josef Kösel&Friedrich Pustet, München 1933.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Nazivi Rimskokatoliške cerkve
Predhodnik: 
Dioskur
Papež
687–687
Naslednik: 
Pashal (I.)