Nagrada Republike Slovenije na področju šolstva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva so leta 1994 nadomestile Žagarjeve nagrade, poimenovane po učitelju in narodnem heroju Stanetu Žagarju, ki so se podeljevale od leta 1966 za izjemne dosežke ali pa za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja. Žagarjeve nagrade so leta 1966 obnovile nagrade, ki jih je zaslužnim prosvetnim delavcem leta 1957 in 1958 podeljeval Svet za šolstvo LR Slovenije.

Vsako leto podelijo do 11 nagrad posameznikom ali inštitucijam, ki so dejavni na poljih predšolske vzgoje, obveznega osnovnega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva, izobraževanja in usposabljanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, srednjega šolstva, izobraževanja odraslih, višjega in visokega šolstva, dijaških in študentskih domov, šolstva pripadnikov madžarske in italijanske narodnostne skupnosti in Romov, šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter dopolnilnim poukom slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Nagrajenci[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Pavel Kunaver naj bi dobil nagrado že leta 1958.
  2. Podatki od leta 1966 so iz arhiva Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, od 2004 dalje pa s spletnih strani ministrstva.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]