Janez Demšar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Janez Demšar
Rojstvo1971
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicračunalnikar, univerzitetni profesor

Janez Demšar, slovenski računalnikar, * 1971.

Demšar se je leta 1990 vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, Oddelek za Fiziko Univerze v Ljubljani. Leta 1996 je končal Fakulteto za računalništvo in informatiko, kjer je delal tudi kot mladi raziskovalec. Leta 2002 je na tej fakulteti opravil tudi doktorat z doktorsko disertacijo na temo funkcijske dekompozicije, metode konstruktivne indukcije brez vnaprej podane množice operatorjev.

Od leta 1996 je zaposlen v Laboratoriju za umetno inteligenco, na Fakulteti za računalništvo in informatiko pa je docent in predava pri več predmetih na visokem strokovnem študiju.

Raziskovalno se dr. Demšar ukvarja z različnimi metodami odkrivanja znanja iz podatkov, predvsem pa se ukvarja s strojnim učenjem, predvsem v povezavi z vizualizacijo, ki naj bi pomagala čim jasneje posredovati informacije uporabnikom. Aplikativno se ukvarja s problemi s področja medicine in genetike.

Demšar je tudi računalniški programer in sodeluje pri razvoju odprtokodnega komponentnega sistema za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti v podatkih Orange.