Slavko Brinovec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Slavko Brinovec
Rojstvo25. april 1936({{padleft:1936|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:25|2|0}}) (83 let)
Kranj
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Kraljevina Jugoslavija
Poklicgeograf

Slavko Brinovec, slovenski geograf, * 25. april 1936, Kranj.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v rojstnem Kranju, kjer se ukvarjal s športom; zlasti s plavanjem, vaterpolom in košarko. Leta 1955 je vpisal študij geografije na Prirodoslovno matematični fakulteti v Ljubljani. Po diplomi pa se je zaposlil na Osnovni šoli Goriče, od leta 1963 do 1971 na Osnovni šoli France Prešeren v Kranju. Leta 1971 je postal učitelj geografije na Gimnaziji Kranj, devet let kasneje pa pomočnik ravnatelja. Raziskovalno delo je posvečal didaktiki geografije.

Leta 1981 je z nalogo »Avdiovizualna sredstva pri pouku geografije s posebnim ozirom na grafoskop« kot prvi Slovenec magistriral iz didaktike geografije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1980 je sodeloval v skupini, ki je v okviru Inštituta za geografijo Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani izdelala študijo o Modernizaciji pouka geografije v usmerjenem izobraževanju. Napisal je več učbenikov in monografij, zasnoval več atlasov ter pripravljal seminarje in delavnice za slovenske učitelje geografije, zgodovine, družbe in družboslovja. Predaval je didaktiko geografije na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Po letu 1990 je pričel raziskovati didaktične možnosti, ki jih prinaša računalnik. Izdelal je prvi digitalni interaktivni atlas Slovenije. Leta 2004 je izšlo njegovo delo Kako poučevati geografijo: didaktika pouka.

Vidno deluje v športu. Bil je tekmovalec, trener in organizator. Vodil je kranjski šport v dveh mandatih od leta 1980 dalje, ko je bil predsednik Samoupravne telesnokulturne skupnosti, pozneje pa predsednik Zveze telesnokulturnih organizacij oziroma predsednik Športne zveze Kranj. Vodil je gradbeni odbora za pokriti zimski olimpijski bazen. Izdal je obsežno monografijo Razvoj vaterpola v samostojni Sloveniji.

Med drugimi priznanji je prejel nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za avtorsko delo pri učbenikih in učnih pripomočkih za pouk geografije, priznanje Blaža Kocena Društva učiteljev geografije Slovenije za življenjsko delo na področju šolske geografije, Bloudkovo nagrado in nagrado Mestne občine Kranj za dolgoletno uspešno delo na pedagoškem in športnem področju.