Mokrine (prelaz)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mokrine, pod Krniškimi skalami
Pomnik o gradnji ceste čez Mokrine
Cerkev na meji med Italijo in Avstrijo

Mokrine (italijansko Passo di Pramollo, nemško Naßfeld) so 1552 m visok cestni prelaz v Karnijskih Alpah, na meji med Avstrijo in Italijo.

Smučarski center Mokrine - Nassfeld

Prelaz povezuje južnoležeči Kanalsko in Železno dolino s severno Ziljsko dolino oziroma kraja Tabljo na italijanski in Šmohor (Hermagor) na avstrijski strani. Prelaz je z avstrijske strani odprt vse leto, medtem ko je z italijanske strani zaradi geoloških posebnosti pozimi občasno zaprt.

Na severni avstrijski strani stoji eno največjih smučarskih središč na Koroškem, obdano s tremi gorskimi masivi: Krniškimi skalami (nemško Gartnerkofel, 2195 m) z endemičnim rastiščem koroške vulfenije (Wulfenia carinthiaca); odkril jo je koroški botanik Franz Xaver von Wulfen leta 1779; na severovzhodu, Konjskim Špikom (it. Monte Cavallo, nem. Roßkofel, 2239 m) na jugu in Velikim Koritnikom (it. Creta di Aip, nem. Trogkofel, 2280 m) na zahodu. Poleti na njihovih travnatih pobočjih oživijo številne planine.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Dolhar, Rafko (2006). Zahodni rob: avtovertikala: kulturno-turistični vodnik. Mohorjeva družba, Celovec. COBISS 228982784. ISBN 978-3-7086-0218-9.