Kurentovanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Obhodi kurentov
IMG 1012 resize.JPG
Lokacija Ptuj, Ptujsko polje, Dravsko polje, Slovenske gorice, Haloze
Uprava koordinator varstva žive dediščine (Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož)
RKD št. 2-00006 [1]
Pomembni datumi
Vpis v register 26. april 2012
Razglasitev ŽMDP 24. december 2015

Kurentovanje je ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Značilen je plešoči pohod kurentov skozi vas v prav tako značilni opravi in glasnim zvonjenjem. Dandanes se kurentovanja mnogokrat priredijo kar v mestnih središčih.

Gre za največjo organizirano pustno karnevalsko prireditev v Sloveniji in osrednji Evropi, katere namen je prvotno ohraniti premične kulturne dediščine etnografskega izročila ptujskega območja in Slovenije. Kot pustna prireditev velja vse od leta 1960 in je dobila ime po znanem tradicionalnem pustnem liku kurentu. Čas trajanje prireditve se je skozi leta spreminjalo. Kurentovanje se običajno prične s prvim poskokom kurentov in samo karnevalsko prireditvijo. Pustni torek velja za dan, ko se zberejo pustni liki in maske ter tekmujejo za najizvirnejšo. Mednarodna in karnevalska povorka je ta, ki poskrbi za pokop pusta. Ves čas prireditve se v mestnem jedru odvija bogat kulturni in zabavno-glasbeni program.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Seznam registriranih enot žive kulturne dediščine". Register žive kulturne dediščine, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 2013. 

Viri[uredi | uredi kodo]