2. Kurentovanje (1961)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
II. Kurentovanje
Ptujski pustni karneval in kurentovanje 1961 (43).jpg
Sprevod pred mestno hišo, pogled proti Lackovi
Datumi12. februar 1961
KrajPtuj, Slovenija
UstanoviteljZgodovinsko društvo Ptuj
Obiskovalci14,000

Kurentovanje 1961 je bil drugi ptujski karneval zapovrstjo, organiziran 12. februarja s strani Zgodovinskega društva Ptuj, prvič in odtlej le še na pustno nedeljo. Skupaj se je zbralo 14,000 ljudi.[1][2][3]

Povorka[uredi | uredi kodo]

Yellow cartouche
Red cartouche
Yellow cartouche
Red cartouche

Sprevod je bil izjemno dolg, tako da so lahko ja vsi videli. Dopoldanski se je začel s fanfarami pred magistratom. Množice so prišle v mesto iz vseh strani, ta dan se je na Ptuj pripeljalo kar 1100 avtomobilov, tudi takih ki jih domačini še nikoli niso videlo, in to iz vseh koncev Slovenije. Organizatorji in gostinci niso bili pripravljeni na tako množico ljudi. Poleg Markovcev, ki so lani bili edini nastopajoči samo z etnografskimi maskami, so se letos v sprevodu prvič pridružile tudi skupine iz drugih okoliških vasi, prvič z karnevalskimi maskami.

Na popoldanskem karnevalu so se prvič pojavili dornavski cigani, dobili so prvo nagrado. in odtlej so nepogrešljiva in verjetno najbolj prepoznana "ptujska" maska takoj za klasičnimi etnografskimi liki.

Zelo dober obisk gre verjetno pripisati tudi 9 metrov visokemu kurentu na južni strani gradu, ki je bil ponoči osvetljen in postavljen že nekaj dni pred dogodkom na katerega je opazno opozorjal.

Spored[uredi | uredi kodo]

Dopoldanski sprevod etnografskih mask[uredi | uredi kodo]

Ob 10. uri – sprevod etnografskih narodnopisnih pustnih skupin iz Markovc, Cirkovc, Lancove vasi, Hajdine in Bukovcev.

Popoldanski sprevod karnevalskih skupin[uredi | uredi kodo]

Ob 14. uri – sprevod karnevalskih skupin. Pot sprevoda je bila ista kot pri etnografskih skupinah dopoldan. Nastopali so Zvezdoslovci, dornavski cigani, indijanci (godbeniki), velika ladja...

Prleško gostüvanje[uredi | uredi kodo]

Ob 20. uri – "Prleško gostüvanje" v dvorani mestnega kina Ptuj. Gre za komičen prikaz različnih ženitvenih običajev po različnih vaseh.

Glavna nagrada[uredi | uredi kodo]

Pod pokroviteljstvom podjetja Merkur, so sploh prvič podelili nagrade za najbolj izvirne maske v karnevalskem delu kurentovanja. Prvo nagrado so dobili dornavski cigani.

Trasa povorke[uredi | uredi kodo]

  • Mladika – Mestni park – Dravska (Ribič) – Muršičeva – Cafova – Prešernova – Slovenski trg – Murkova – Lackova – Masarykova – Ciril Metodov drevored – Ljutomerska – Srbski trg (Upravna enota) – Mestna tržnica – Miklošičeva – Mestni trg (mestna hiša) – Krempljeva – Minoritski trg – Vošnjakova – Vinarski muzej – Mladika (zaključek)

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Spored kurentovanja in karnevala (stran 1)". Ptujski tednik. 10. februar 1961.
  2. "Ptuj lahko postane karnevalsko mesto (stran 3)". Ptujski tednik. 17. februar 1961.
  3. "Zapis iz časopisa Večer". Večer. 13. februar 1961.