Kurent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kurenti na Ptuju

Kurent (tudi korant) je značilni pustni lik s Ptuja, Dravskega polja in okolice, v pustnem času nastopajo na tradicionalnem kurentovanju. Po izročilu s poskakovanjem kurenti s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na glavi ima masko (iz ust mu moli dolg jezik, na vrhu pa ima rogove, okrašene s pisanimi trakovi), na nogah pa gamaše. Poznamo dve vrsti kurentov, pernatega markovskega in rogatega haloškega. Zraven njega pa po navadi hodi vrag ali hudič.

Včasih v rokah nosi tudi ježevko- palico, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo in klešče-v katere naj bi ujel dekle (ki mu je všeč).

Kurent - bog razdudanosti, Grški Priap. Če je upravičen očitek, da se je narod nagibal k razdudanosti, potem je moral prideti Kurentu lastnost dobrega boga. Smisel, ki leži v tej besedi, se javlja v sorodni kovrh, kouvrh, deklica, iz le-te pa izhajajo slovanska kurba, kupljivo dekle, ter nemška Hure, raztresene po vseh evropskih narečjih

A.T. Linhart, 1791.

Med žetvijo prevzema Kurent funkcije božanstva plodnosti in spolnosti (slamnatega Kurenta so nesli dekletu, ki ni imelo fanta).

— N. Mikhailov, 2002

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Mikhailov, Nikolai Mythologia Slovenica, Mladika, Trst, 2002
  • Radovanovič, Sašo (1996). Podravje, Maribor, Ptuj A-Žː priročnik za popotnika in poslovnega človeka. COBISS 40212481. ISBN 86-7195-219-3.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]