Inštitut za narodnostna vprašanja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Inštitut za narodnostna vprašanja je slovenski javni raziskovalni zavod na področju etničnih študij, ki interdisciplinarno proučuje naslednje tematike: slovensko narodno vprašanje, položaj slovenskih narodnih skupnosti v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, položaj Slovencev v državah naslednicah nekdanje Jugoslavije, položaj slovenskih izseljencev, položaj narodnih skupnosti (narodnih manjšin in drugih etničnih skupnosti) v Sloveniji, položaj migrantov v Sloveniji in pojavne oblike etničnega vprašanja (etničnosti, nacionalizma) v Evropi ter v svetu«[1]. Od leta 1947 do 1959 je bil ravnatelj Lavo Čermelj, za njim Drago Druškovič od 1959 do 1974.

Inštitut so (so)ustanovili: Izvršni svet Skupščine Socialistične republike Slovenije, Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Filozofska fakulteta v Ljubljani.

Odlikovanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 1995 je inštitut prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za dolgoletno sistematično in uspešno preučevanje manjšinske problematike v Sloveniji ter problematike slovenske narodne skupnosti zunaj meja Republike Slovenije«[2].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]