Brandenburg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Brandenburg
Zastava Grb
Lega
Zemljevid Nemčije z označeno lego Brandenburga
Časovni pas CET/CEST (UTC+1/+2)
Uprava
Država Nemčija
Glavno mesto Potsdam
Ministrski predsednik Dietmar Woidke (SPD)
Vladajoča stranka SPD, Die Linke
Glasov v Zveznem svetu 4 (od 69)
Osnovni statistični podatki
Površina  29.478,61 km²
Prebivalstvo 2.493.000 (08/2012)[1]
 - Gostota 85 /km²
BDP/ nominalno 55,09 milijard € (2011)[2]
Drugi podatki
Spletna stran www.brandenburg.de

Brandenburg poslušaj ; spodnjenemško: Brannenborg; spodnjelužiško: Bramborska; zgornjelužiško: Braniborska) je nemška zvezna dežela z dvema in pol milijonoma prebivalcev. Po površini je peta največja (skoraj 30.000 km2), po prebivalstvu pa šele deseta in je med najredkeje poseljenimi nemškimi deželami (redkeje od Slovenije). Njeno glavno mesto je Potsdam, ki leži jugozahodno od Berlina. Na severu meji z Mecklenburgom - Predpomorjansko, na zahodu s Saško - Anhaltom, vmes kratek odsek s Spodnjo Saško, na jugu s Saško in na vzhodu preko državne meje na Odri in Nisi s Poljsko. Dežela Brandenburg v celoti obkroža nemško glavno mesto Berlin, vendar ga ne vključuje, ker ima nemška prestolnica prav tako status zvezne dežele, pač pa vključuje širše območje berlinske metropolitanske regije (Berlin-Brandenburg). Večja mesta so poleg Potsdama še Cottbus (Chóśebuz, središče spodnjih Lužiških Srbov), Frankfurt ob Odri, Eberswalde, Brandenburg an der Havel, Eisenhüttenstadt, Fürstenberg, Oranienburg, Bernau bei Berlin, Falkensee, Neuruppin in Wittenberge.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo dežel«. Portal Zveznega statističnega urada Nemčije (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. septembra 2013. Pridobljeno 8. februarja 2013.
  2. »Bruto domači proizvod«. Portal Zveznega statističnega urada Nemčije (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. januarja 2018. Pridobljeno 8. februarja 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]