Saška

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Saška
Freistaat Sachsen
Zastava Grb
Lega
Zemljevid Nemčije z označeno lego Saške
Časovni pas CET/CEST (UTC+1/+2)
Uprava
Država Nemčija
Glavno mesto Dresden
Ministrski predsednik Michael Kretschmer (CDU)
politična stranka CDU, FDP
Glasov v Zveznem svetu 4 (od 69)
Osnovni statistični podatki
Površina  18.415,51 km²
Prebivalstvo 4.131.000 (08/2012)[1]
 - Gostota 224 /km²
BDP/ nominalno 95,07 milijard € (2011)[2]
Drugi podatki
Spletna stran www.sachsen.de

Saška (nemško Freistaat Sachsen [ˈfʁaɪʃtaːt ˈzaksən]; gornjelužiškosrbsko Swobodny stat Sakska) je nemška zvezna dežela na jugovzhodu države, ki je po površini za okoli 2000 km² manjša od Slovenije, a z dobrimi štirimi milijoni prebivalcev šesta najštevilčnejša nemška zvezna dežela. Saška je tudi zgodovinska oziroma geografska regija, ki je širša od zvezne dežele. Ime Saške se namreč pojavlja tudi v zveznih deželah Saška - Anhalt in Spodnja Saška. Njeno glavno mesto je Dresden, največje mesto pa je Leipzig. Tretje po velikosti je Chemnitz, druga večja mesta so še Zwickau, Plauen, Bautzen/Budyšin (neuradno glavno mesto Zgornjih Lužiških Srbov), Pirna, Freiberg, Görlitz, Kamenz, Meissen, Hoyerswerda, Zittau, Weisswasser, Riesa, Torgau (včasih je spadal v deželo Saška - Anhalt, ob razpustitvi dežel oziroma upravni reformi v Nemški demokratični republiki leta 1952 je bilo mesto Torgau priključeno okrožju Leipzig in je bilo tudi po združitvi Nemčije leta 1990 vključeno v obnovljeno deželo Saško).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo dežel«. Portal Zveznega statističnega urada Nemčije (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. marca 2012. Pridobljeno 17. februarja 2013.
  2. »Bruto domači proizvod«. Portal Zveznega statističnega urada Nemčije (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. januarja 2018. Pridobljeno 17. februarja 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]