Bolezen modrikastega jezika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tipična klinična slika bolezni pri domačem jaku: jezik otekel, pomodrel in moli iz gobca.

Bolezen modrikastega jezika (BT) je nalezljiva bolezen, za katero obolevajo predvsem ovce in govedo, pa tudi drugi domači in divji parkljarji. Povzroča jo virus iz družine Reoviridae, katerega prenašajo krvosesne mušice. Razširjena je po velikem delu sveta, praktično na skoraj vseh celinah. Po merilih Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) se bolezen uvršča v skupino bolezni, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo in se med dovzetnimi gostitelji hitro širi.

Epidemiologija[uredi | uredi kodo]

Širjenje virusa glede na serotip.

Bolezen je razširjena v Afriki, Aziji, obeh Amerikah, Avstraliji ter v mediteranskem delu Evrope, počasi pa se širi tudi v ostale predele Evrope. Avgusta leta 2006 so odkrili okužene ovce in goveda na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, Franciji in Luksemburgu,[1][2] leto zatem so potrdili prve primere okužb tudi na Češkem[3] in Danskem[4] ter v Združenem kraljestvu[5] in Švici[6], jeseni leta 2008 na južnih delih Švedske[7] in februarja 2009 tudi na Norveškem[8]. Novembra 2015 je analiza potrdila okužbo dveh krav v Sloveniji s serotipom 4, zaradi česar je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin določila območja z omejitvami premikov živali, ki zajemajo Celje, Maribor, Mursko Soboto in Ptuj.[9] Serotip 4 se je sicer razširil iz Grčije in preko Romunije ter Bolgarije na Madžarsko, Hrvaško ter ostale države zahodnega dela Balkana. V Italiji se soočajo s serotipom 1, v državah severnega in zahodnega dela Evrope pa so se soočali s serotipom 8; odkar so omenjene države uvedle program cepljenje leta 2008, so bila območja z omejitvami ukinjena. Na južnem delu Evrope območja z omejitvami še vedno veljajo.[10]

Virologija in razvojni krog[uredi | uredi kodo]

Virus bolezni modrikastega jezika
Bluetongue virus.gif
Virion bolezni (merilo = 50 nm)
Razvrstitev virusov
Skupina: Skupina III (dsRNA)
Red: nerazvrščen
Družina: Reoviridae
Rod: Orbivirus
Vrsta: virus bolezni modrikastega jezika

Bolezen povzroča virus bolezni modrikastega jezika, ki spada v družino Reoviridae, natančneje v rod Orbivirus. Njegov dedni zapis je shranjen v obliki dvojnovijačne RNA, zato ga uvrščamo v skupino viruse RNK. Je okrogle oblike in v premeru meri od 65–80 nm. Trenutno je znanih 26 serotipov virusa. Virus je pri sobni temperaturi obstojen, dokaj odporen je tudi na ultravijolično (UV) svetlobo, eter in kloroform, uničijo pa ga razkužila na osnovi kislin, baz, natrijevega hipoklorida (NaClO) in jodovih spojin.

Prenašalec bolezni oz. vektor so krvosesne mušice iz rodu Culicoides. Mušice pridejo v stik z virusom med sesanjem krvi okuženih živali, ki se nato razmnožuje v njihovih žlezah slinavkah; virus se sicer ne prenaša vertikalno, tj. na jajčeca. Mušice širijo virus na zdrave živali s sesanjem krvi, saj pri tem spustijo nekaj sline v ranico zaradi preprečevanja strjevanja krvi. Okužene mušice sicer propadejo zaradi starosti in vremenskih razmer (predvsem mrzla zima, suša in vročina), rezervoar virusa pa so tako okuženi parkljarji. Najugodnejši pogoji za razvoj odraslih mušic so vlažne in zmerno tople razmere, k čemer prispeva tudi intenzivno kmetijstvo s pašništvom in namakanjem; jajčeca so odpornejša in prenesejo temperature tudi do –30 °C. Mušice se običajno zadržujejo v bližini živali, npr. v grmovju ob pašnikih in ob stajah. V oddaljene kraje jih lahko zanese veter, pa tudi potniški promet, tj. kot »slepi potniki« na živalih in prtljagi.

Razvoj bolezni in klinična slika[uredi | uredi kodo]

Znaki okužbe pri govedu: solzenje, pordelost ter pikčaste krvavitve na smrčku in očesni veznici, izcedek iz nosu.

Virus se razmnožuje v bezgavkah in celicah endotelija, tj. notranje plasti žil. Posledično se tvorijo krvni strdki (trombi), ki zamašijo žile in povzročijo krvavitve. Virus se širi s krvjo po celotnem telesu in okuži bele krvničke (predvsem makrofage in limfocite), celice entodelija ter celice v kostnem mozgu. Pri brejih samicah virus prehaja tudi v posteljico (placento) in okuži plod ter povzroči razvojne nepravilnosti.

Klinična slika se razlikuje med vrstami in pasmami živali, v nekaterih primerih se bolezen klinično ne izrazi (tj. latentna okužba). Pri ovcah se kaže kot vročina, splošno slabo stanje, dehidracija ter hujšanje, pordelost in razjede na smrčku, ustnicah in sluznicah, pikčaste krvavitve na že opisanih mestih ter na očesni veznici (pordelost se širi pozneje tudi na pazduhe in zadnje mednožje), solzenje, vnetje kože, ki se kaže z odpadanjem volne, simptomi bolečine (npr. pogosto namakanje smrčka v vodo, neprestano žvečenje, oteženo hranjenje), otekline obraza, vek, ušes in jezika, ki postane zaradi zastajanja krvi pomodrel in moli iz gobca, vodeni izcedek iz nosu, ki sčasoma postane gnojen, ter otežena hoja; smrtnost je do 30 %, nastopi v roku enega tedna. Pri govedu je slika podobna, vendar se pojavlja nekoliko redkeje in je manj očitna. Pri kozah je klinična slika neznačilna in redko očitna.

Diagnoza in preventiva[uredi | uredi kodo]

Diagnostika bolezni temelji na entomoloških preiskavah mušic ter laboratorijskih preiskavah krvi, tj. seroloških preiskavah (dokazovanje protiteles) ter neposrednem prepoznavanju virusa in njegovega seva z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR).

Učinkovitega zdravila za bolezen ni. Bistvena je preventiva, ki se osredotoča na cepljenje ter nadzor na vektorji. Širjenje bolezni lahko prekinemo ali vsaj omejimo z neposrednim uničevanjem (insekticidi, izsuševalni ukrepi) in varovanjem bivališč živali (npr. goste mreže na oknih). Na tržišču so trenutno na voljo cepiva proti serotipom 2, 4 in 8.[11] Indijski strokovnjaki razvijajo petvalentno cepivo.[12]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. "Blue Tongue confirmed in Belgium and Germany". European Commission. 21.8.2006. Pridobljeno dne 21.8.2006.
 2. "Lethal horse disease knocking on Europe's door". Horsetalk.co.nz. 27.3.2007. Pridobljeno dne 28.3.2007.
 3. "Bluetongue dobývá Evropskou unii". Agroweb. 19.2.2008. Pridobljeno dne 29.5.2008.(češko)
 4. "Bluetongue outbreak detected in Denmark – EU". Reuters. 13.10.2007.
 5. "Bluetongue disease detected in UK". BBC News Online. 22.9.2007. Pridobljeno dne 22.9.2007.
 6. "Bluetongue – Europe (50)". International Society for Infectious Diseases. 30.10.2007. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2007-12-26. Pridobljeno dne 31.10.2007.
 7. "Blue tongue outbreak spreads south". Thelocal.se. 24.9.2008. Pridobljeno dne 24.9.2008.
 8. "Veterinærinstituttet informs about the outbreak in Vest-Agder". Norway National Veterinary Institute. 20.2.2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2009-03-06. Pridobljeno dne 2015-12-06.
 9. "Analiza potrdila bolezen modrikastega jezika". 24ur.com. 27.11.2015. Pridobljeno dne 6.12.2015.
 10. "Bolezen modrikastega jezika (BT)". Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-11-16. Pridobljeno dne 6.12.2015.
 11. Anderson J s sod. (2013). "Evaluation of the immunogenicity of an experimental DIVA subunit vaccine against Bluetongue virus serotype 8 in cattle". Clinical and vaccine immunology. Vol. 20 no. 8. str. 1115–22. doi:10.1128/CVI.00229-13. PMID 23720365.
 12. "Vaccine for bluetongue disease launched". The Hindu. 9.1.2015. Pridobljeno dne 6.12.2015.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]