Astronavt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Japonski astronavt Soichi Noguchi
Ameriški astronavt Bruce McCandless II. v vesolju

Astronavt (grško astron - zvezda + nauta - mornar) je udeleženec odprave v vesoljski prostor. Prvi človek v vesoljskem prostoru na tirnici okoli Zemlje je bil ruski vojaški pilot, tedaj major, Jurij Aleksejevič Gagarin leta 1961. Za astronavta obstajajo še enakovredni nazivi: ruskega izvora kozmonavt, francoskega izvora spationavt in novejši naziv kitajskega izvora tajkonavt.

Med najznamenitejše astronavte sodijo še: Alan Bartlett Shepard mlajši, Neil Armstrong, John Glenn, Eileen Colins, Shannon Lucid, Michael Melvil, German Stepanovič Titov, Valentina Tereškova, Vladimir Mihajlovič Komarov, Svetlana Jevgenjevna Savicka, Valerij Poljakov, Sally Kristen Ride in Yang Liwei.

Poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Vesoljski popotnik, ki ga zaposluje Ruska letalska in vesoljska agencija (oz. predhodni Sovjetski vesoljski program), se imenuje kozmonavt (rusko космонавт), katerega izvor najdemo v grških besedah kozmos (vesolje) in nautes (mornar).

V ZDA in večinoma v Zahodni Evropi je vesoljski popotnik imenovan astronavt, ki tudi izhaja iz grščine ástron (zvezda) in nautes (mornar). Po navadi sta kozmonavt in astronavt sinonima v vseh jezikov in izbira uporabe je po navadi politično motivirana. Toda, v ZDA, je sam naziv astronavt dodeljen že osebi ob pričetku urjenja, medtem ko v Rusiji dobi naziv šele potem, ko uspešno opravi vesoljski polet. Prva znana uporaba beseda astronavt je zabeležena leta 1930 v kratkem delu The Death's Head Meteor avtorja Neila R. Jonesa. 14. marca 1995 je astronavt Norman Thagard postal prvi Američan, ki je bil v ruskem raketoplanu in tako postal prvi ameriški kozmonavt.

Evropski (izven Združenega kraljestva) vesoljski popotniki so včasih, še posebej pa v frankofonskih državah, poimenovali spationavti. Beseda ima grško-latinski izvor in sicer spatium (latinsko vesolje) in nautes (grško mornar). Do sedaj Evropa ni sama poslala nobene vesoljske odprave, ampak v sodelovanju z Rusijo in ZDA.

Tajkonavt je občasen angleški izraz za astronavta iz Kitajske. Sam izraz se je pojavil maja 1998, ko ga je Chiew Lee Yih (赵里昱) iz Malezije uporabil na internetu.[1][2] Skoraj istočasno je Chen Lan sestavil ta izraz za potrebe medijev zahodnega sveta in sicer tàikōng (太空), dobesedno veliko brezprostorje (kitajski izraz za vesolje). V sami Kitajski pa že dalj časa uporabljajo naziv yǔháng yuán (宇航员, »vesoljski navigator«). Najbližji izraz za taikong je kolokvializem tàikōng rén (太空人, »vesoljski človek«), ki se nanaša na ljudi, ki so bili v vesolju. Uradni angleški izraz, ki ga uporablja Kitajska v uradnih dokumentih, pa je astronavt (航天员; hángtiān yuán).

V slovenščini je generični izraz za osebo, ki je usposobljena za vesoljski polet vesoljec.[3]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Chiew, Lee Yih (1998-03-19). "Google search of "taikonaut" sort by date". Usenet posting. Chiew Lee Yih. Pridobljeno dne 2008-09-27. 
  2. ^ Chiew, Lee Yih (1996-03-10). "Chiew Lee Yih misspelled "taikonaut" 2 years before it first appear". Usenet posting. Chiew Lee Yih. Pridobljeno dne 2008-09-27. 
  3. ^ "vesoljec". SSKJ. Pridobljeno dne 2011-11-12. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]