Pojdi na vsebino

Wikipedija:Članki za ustvaritev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:Articles for creation)
Glavna stranPogovorna stranOcenjevanjePregledovalci
Pogovor
Navodila za pregledovanje
Skripta za pomoč
Forum
za pomoč

Pozdravljeni na Člankih za ustvaritev!

Postopek članki za ustvaritev (ČU) je namenjen kot pomoč kateremu koli urejevalcu pri ustvarjanju nove strani v obliki osnutka, ki ga lahko ureja in predloži v pregled ter zanj, ko je delo končano, dobi povratno informacijo. Postopek ČU je namenjen predvsem neregistriranim urejevalcem in tistim, ki še nimajo zadostnih izkušenj z urejanjem. Uporabljati ga mora tudi vsakdo, ki je v navzkrižju interesov.

Uveljavljene uporabnike z dobrim slovesom pa pozivamo, naj projekta ne obremenjujejo s stranmi, ki ne potrebujejo podpore ali vodstva pregledovalcev ČU. Če za vas uporaba ČU ni obvezna, vendar še vedno želite, preden ga prestavite v osnovni imenski prostor, članek urejati kot osnutek, ga ne predložite v pregled.

Pisanje enciklopedičnega članka brez podlage ni preprosto. Priporočamo vam, da si najprej pridobite nekaj izkušenj tako, da dodajate gradivo člankom, ki že obstajajo, ali da pomagate pri drugih opravilih. Preberite si stran Pomoč:Vaš prvi članek, da se izognete pogostim napakam in rešite svoje trdo delo pred izbrisom. V nekaterih okoliščinah je ustrezneje, da ustvarite preprosto preusmeritev na obstoječi članek, kot da ustvarite nov članek.

Ustvaritev članka

Pred začetkom pisanja je tukaj nekaj stvari, ki jih morate upoštevati:

  • Poskrbite, da bo tema dovolj odmevna za članek. Je morda že obravnavana v obstoječem članku? Če ni, obstaja precejšnja možnost, da ni pomembna in da ne bo nikoli sprejeta kot članek. Če je, ali ste že poskusili izboljšati obstoječi članek? Izboljševanje obstoječe vsebine je veliko boljši način prispevanja k Wikipediji.
  • Članki morajo izražati samo to, kar je bilo o temi rečeno v zanesljivih virih, vsi članki pa potrebujejo sklice na zanesljive vire.
  • Če ste z vsebino, o kateri pišete v navzkrižju interesov, morate to navesti na pogovorni strani osnutka.
  • Če ste za prispevanje k Wikipediji plačani, morate v skladu s Pogoji uporabe Fundacije Wikimedia razkriti, kdo vas plačuje, kdo je naročnik in vse druge relevantne podatke.
  • Osnutek ne sme vsebovati oznak kategorij, ki bi povzročile njegovo uvrstitev med sprejete članke. Kategorije bodo dodane, če in ko bo stran sprejel pregledovalec. Tiste kategorije, ki so na strani, ko je uvrščena med osnutke, pa bodo odstranjene.
  • Če imate predlog za naslov članka, manjka pa vam vsebina zanj, ga lahko predlagate na strani Wikipedija:Želeni članki.

Vaš osnutek bo imel do sprejema med članke predpono »Osnutek:«. Za začetek novega osnutka kliknite spodnji gumb:


Predložitev članka

Ko končate, lahko predložite članek v pregled tako, da kliknete gumb »Predloži v pregled«. Če tega gumba ne vidite, lahko na vrh osnutka dodate kodo {{subst:submit}} (pri tem morate najprej preklopiti na urejevalnik kode). Če vidite rumeno polje, ki pravi »Osnutek čaka na pregled. Prosimo, bodite potrpežljivi«, saj ste uspešno predložili osnutek v pregled. Če tega polja ne vidite, lahko na strani forumu za pomoč Člankov za ustvaritev zaprosite za pomoč.

Upoštevajte, da lahko do pregleda traja več tednov, toda vaš osnutek bo zagotovo pregledan. Poskus obiti postopek s prestavitvijo ali kopiranjem strani v osnovni imenski prostor se lahko konča s ponovno prestavitvijo strani med osnutke, hitrim izbrisom, predložitvijo v obravnavo za izbris ali celo začasno ali trajno preprečitvijo urejanja Wikipedije zaradi motečega urejanja. V času čakanja lahko mirno razširite katerega od že obstoječih člankov.

Ustvarjanje preusmeritev, dodajanje kategorij ali nalaganje datotek

Ker številne minorne teme morda ne izpolnjujejo naših kriterijev odmevnosti, je pogosto boljše, da namesto popolnoma novega članka ustrvarite preusmeritev na že obstoječ članek. (Zgled: za ime neodmevnega glasbenika v sicer pomembni rockovski skupini je bolje, da bralca preusmerja na članek o skupini, kjer je omenjena tudi ta oseba).

Pregledovalci

Za pregledovanje so vedno potrebni izkušeni urejevalci. Vodnik za pregledovanje je na voljo na strani Wikipedija:Članki za ustvaritev/Navodila za pregledovanje.

Predložitve člankov

Stari osnutki

Stare osnutke, ki jih ni nihče urejal že dlje kot šest mesecev, rutinsko brišemo glejte (WP:MHI#S13). Po izbrisu jih lahko obnovimo po postopku na WP:OBNOVITEV/S13. Kategorija z osnutki, ki se približujejo stanju S13, je na naslovu Kategorija:Predložitve ČU za skorajšnji izbris po S13, pri čemer so najstarejši osnutki navedeni na vrhu kategorije. Te lahko pregledate in predlagate za izbris ali izboljšate za osnovni imenski prostor.

Nekateri stari osnutki so bili prepoznani kot »obetavni«, vendar manjka aktiven urejevalec, ki bi se dejansko posvetil njihovemu urejanju. Glejte Kategorija:Obetavni osnutki člankov in Kategorija:Odloženi ČU za S13. Če želite, lahko pobrskate po teh osnutkih in poiščete temo, ki jo želite izboljšati in prestaviti v osnovni imenski prostor. Če menite, da označitev s predlogo {{Obetaven osnutek}} ali kategorijo Odloženi ČU za S13 ni upravičena, jo lahko odstranite, vendar je priporočljivo, da se o tem najprej posvetujete z osebo, ki je predlogo ali kategorijo prvotno dodala.