Wikipedija:Predlogi za prestavitev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Na strani Predlogi za prestavitev lahko predlagate prestavitve, ki niso enostavne ali zahtevajo pomoč administratorjev Wikipedije. Morda je želena prestavitev sporna ali pa je potrebno tehnično znanje za združitev zgodovin urejanja. O prestavitvi naj bi najprej razpravljali na pogovorni strani ustreznega članka, še zlasti kadar je premik strani sporen. Za preproste prestavitve, ki niso sporne, sledite nasvetom na strani Pomoč:Preimenovanje (prestavitev) strani.

Za tu navedene prestavitve strani se priporoča glasovanje s potrjevanjem. Prestavitev naj bi se izvedla, če je po petih (5) dneh preudarjanja na pripadajoči pogovorni strani obravnavanega članka doseženo soglasje (60 % ali več) skupnosti, ob odločitvi administratorja pa tudi prej. Če soglasje ni doseženo, se lahko čas za razpravo podaljša.

Navodila[uredi | uredi kodo]

Najprej naj vas opozorimo, da lahko z uporabo zavihka prestavi na vrhu uporabniškega vmesnika mnoge prestavitve izvede kateri koli prijavljeni uporabnik sam (glej stran o pomoči). Predlogi za prestavitev so namenjeni le premikom, ki so morda sporni, tako da se pred izvršitvijo doseže soglasje, oziroma ki zaradi izbranega novega mesta strani zahtevajo pomoč administratorjev.

Če niste prepričani, ali je prestavitev primerna, prosimo glejte #Ustrezna pravila in smernice.

Prestavitev strani predlagate z naslednjim tristopenjskim postopkom:[uredi | uredi kodo]

(zamenjajte ImeStrani z imenom strani, ki jo nameravate prestaviti in NovoIme z izbranim novim imenom)

I.
Dodajte predlog na
seznam na tej strani

Če ta dan to še ni bilo storjeno, dodajte v pomoč administratorjem neposredno pod odstavek Tekoča obvestila datum. Danes je 15. april 2024.

===15. april 2024===

Za vpis predloga za prestavitev posamezne strani dodajte na vrh odseka pod vrstico z datumom naslednje:

* [[Pogovor:ImeStrani]] – [[ImeStrani]] → [[NovoIme]] – {razlog za premik} — ~~~~

Za nasvete glede oblikovanja pri bolj zapletenih predlogih glej #Prestavitev več strani.

V povzetek urejanja vključite ime strani. Shranite stran.

II.
Na pogovorno stran dodajte predlogo prestavi.

Na vrh pogovorne strani vpišite naslednje besedilo:

{{prestavi|NovoIme}}

Če želite stran prestaviti, vendar še ne veste, katero ime bi izbrali, lahko namesto tega uporabite {{prestavimožnosti}}, s čimer označite, da se je treba pogovoriti o več možnostih.

III.
Ustvarite prostor za pogovor

Če še ne obstaja, ustvarite odstavek na pogovorni strani strani, ki jo želite prestaviti. Ta ima lahko kakršno koli obliko, ki jo administratorji razmeroma zlahka uporabljajo, vendar se priporoča, da skopirate naslednjo:

==Predlagana prestavitev==

Z vnosa na [[WP:PP]] prepisani razlogi za prestavitev
----
:''Dodajte *'''Za''' ali *'''Proti''', čemur lahko sledi razlaga v enem stavku, svoj glas nato podpišite z <nowiki>~~~~</nowiki>

===Komentarji===
:''Prostor za dodatne pripombe''

Če predlagate, da se iz istega razloga prestavi več zelo sorodnih strani (glej #Prestavitev več strani), je priporočljivo, da poteka pogovor samo na eni pogovorni strani in so z drugih narejene povezave nanjo.

V povzetek urejanja vpišite »predlog za prestavitev« ali kaj podobnega in ga ne označite kot manjše urejanje. Razmislite tudi o obkljukanju okenca »Opazuj članek«, s čimer boste stran dodali na svoj spisek nadzorov. Shranite stran.

Kaj storiti na strani s člankom[uredi | uredi kodo]

Če prestavitev, ki jo želite, ni vprašljiva (gre npr. za nepravilno črkovanje ali veliko začetnico), prenovite članek z naslovom, ki naj bi ga imel (npr. v članku pod naslovom Moj Pes, ki bi moral biti pod Moj pes, zamenjajte uvodni stavek z '''Moj pes'''.).

Tekoča obvestila[uredi | uredi kodo]

3. november 2023[uredi | uredi kodo]

25. maj 2023[uredi | uredi kodo]

19. februar 2023[uredi | uredi kodo]

Nova obvestila dodajte na vrh odstavka tekočih obvestil. Razprava in glasovanje naj ne potekajo tu, ampak na ustreznih pogovornih straneh.

Postopek za administratorje[uredi | uredi kodo]

Pomembno je preveriti, ali ima preusmeritev obsežnejšo zgodovino; obsežnejša zgodovina vsebuje podatke o dodatku sedanjega besedila (do tega včasih pride ob naključni izdelavi podvojenega članka ali kadar kdo namesto uporabe gumba »Prestavi« izvede »prestavitev« po metodi izreži-in-prilepi). Nikoli preprosto ne izbrišite takih preusmeritvenih strani, (ki jih potrebujemo zaradi avtorskih pravic).

Obsežnejša zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prestavitve strani z obsežnejšo zgodovino se lahko lotimo na tri načine:

  1. »Pravi« pristop je z združitvijo zgodovin s postopkom, opisanim v Wikipedija:Kako popraviti prestavitve izreži-in-prilepi. To je malce zapleten postopek, ki v nekaterih sicer redkih primerih ne deluje pravilno. So tudi okoliščine (npr. podvojene strani), kjer to niti ni prava izbira. Ko je postopek opravljen, ga je težko razveljaviti, zato se za to možnost odločite le, kadar ste zagotovo prepričani, da je prava.
  2. Po drugi strani lahko članek in preusmeritev tudi zamenjate. S tem ostane razcepljena zgodovina, a je manj možnosti za težave. Eno stran preprosto premaknite na začasno ime, nato pa novo preusmeritev izbrišite, s čimer bo prestavitev ostala na prvotnem mestu; nato premaknite drugo stran na staro mesto prve in izbrišite za njo ostalo novo preusmeritev; končno premaknite prvo z začasnega mesta na novo ime. Nato boste morali še izbrisati staro preusmeritev na začasnem mestu in končno popraviti staro, tako da bo spet kazala na članek (do takrat bo kazala sama nase).
  3. Tretja možnost za preusmeritvene strani z obsežnejšo zgodovino je, da to shranite v pogovorni imenski prostor in v pogovorno stran članka dodate povezavo nanjo.

Manjša zgodovina[uredi | uredi kodo]

Manjša zgodovina nasprotno ne vsebuje podatkov. Preusmeritvene strani z manjšo zgodovino se lahko preprosto izbrišejo.

Čiščenje[uredi | uredi kodo]

Ne glede na to, za katero možnost se odločite, bodo po prestavitvi strani nastale dvojne preusmeritve, ki jih je treba popraviti. Katere so, ugotovite tako, da na novem mestu strani kliknete gumb »Kaj se povezuje sem«. Administratorjeva odgovornost je, da jih popravi, čeprav bo preostale od časa do časa popravil bot.

Ko zaključite katerega izmed vnosov na strani (bodisi sprejetega ali zavrnjenega), ne pozabite s pogovorne strani odstraniti oznako {{move}} in če na pogovorni strani obstaja razprava, dodajte in podpišite pripombo, s katero označite, ali je bila prestavitev sprejeta ali ne. Poleg tega odstranite vnos tudi s te strani (prečrtanje ne zadostuje).

Dodatne informacije[uredi | uredi kodo]

Prestavitev več strani[uredi | uredi kodo]

Za posamezne prestavitve strani z več kot eno možnostjo za ciljno ime uporabite:

Za prestavitev serije strani:

Vzorec za predlog prestavitve serije strani:

Drug primer za predlog prestavitve serije strani:

Ustrezna pravila in smernice[uredi | uredi kodo]

POMNI:

  • Prijavljeni uporabniki lahko številne strani prestavijo brez pomoči administratorjev z uporabo zavihka »Prestavi«.
    • Če želite preimenovati sliko, jo znova naložite z želenim imenom, popravite povezave na ustreznih straneh in označite staro za hitro brisanje z {{briši ker|razlog}}.
    • Administratorje lahko tudi neposredno prosite za pomoč.

Pri odločanju glede prestavitve strani ali glede objave predloga za to si pomagajte z naslednjimi pravili in smernicami Wikipedije: