Wikipedija:Zakaj ustvariti račun?

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:ACCOUNT)
Registracija vam ne daje samo boljših orodij za urejanje: račun olajša delo z drugimi prostovoljci.

Ustvarjanje računa je hitro in popolnoma brezplačno. Za prispevanje se vam ni potrebno registrirati, vendar vam registracija in uporaba računa v Wikipediji omogoča:

Ko imate račun 4 dni in opravite 10 urejanj, lahko:

Povzetek prednosti[uredi | uredi kodo]

Uporabniško ime in zasebnost[uredi | uredi kodo]

Če ustvarite račun, lahko izberete uporabniško ime, le če je na voljo in edinstveno. Urejanja, ki jih opravite, ko ste prijavljeni, bodo dodeljena temu imenu in ne vašemu naslovu IP. Imeli boste svojo stalno uporabniško stran, kjer lahko napišete kaj o sebi. Čeprav Wikipedia ni ponudnik domačih strani, lahko uporabite svojo uporabniško stran za objavo nekaj prostodostopnih slik, pisanje o svojih hobijih itd. Mnogi uporabniki uporabljajo svojo uporabniško stran za vzdrževanje seznama člankov, na katere so najbolj ponosni, ali za zbiranje drugih dragocenih informacij iz Wikipedije.

Imeli boste tudi stalno pogovorno stran, ki jo lahko uporabite za komunikacijo z drugimi uporabniki. Obveščeni boste vsakič, ko bo nekdo napisal sporočilo na vaši pogovorni strani. Če ste v vaše nastavitve vpisali e-poštni naslov, vas bodo drugi uporabniki lahko kontaktirali po e-pošti. Ta funkcija je anonimna; uporabnik, ki vam pošilja e-pošto, ne bo poznal vašega e-poštnega naslova.

Prijavljeni ste dejansko manj prepoznavni kot če bi bili neregistrirani urednik, ker Wikipedija vaš naslova IP skrije (in se izogibate razkritju podatkov, ki omogočajo identifikacijo na vaši uporabniški strani). Ko se odločate, kaj boste objavili na svoji uporabniški strani, upoštevajte vašo zasebnost in možnost nadlegovanja zunaj spleta.

Ugled, komunikacija in več uspešnih urejanj[uredi | uredi kodo]

Če imate račun, dobite fiksno Wikipedijino identiteto, ki jo bodo drugi uporabniki prepoznali. Čeprav pozdravljamo prispevke neregistriranih urednikov, vam prijava z uporabniškim imenom omogoča ustvarjanje zaupanja in spoštovanja skozi zgodovino dobrih urejanj, veteranskim uporabnikom pa olajša predpostavljanje dobronamernosti, komunikacijo in sodelovanje. Imeti dobro ime (ali psevdonim) spodbuja odgovornejše urejanje in bolj civilizirano razpravo.

Včasih je novim ali neregistriranim uporabnikom onemogočeno urejanje strani, ki so pogoste tarče vandalizma (tako kot je ta stran zaščitena in jo lahko urejajo le uporabniki z računom). Poleg tega lahko boti celo dobronamerno urejanje uporabnika z anonimnim naslovom IP zamenjajo za vandalizem. Zaradi teh razlogov so urejanja pod uporabniškim imenom bolj uspešna.

Imeti račun je za številne procese v Wikipediji nujen, kot je glasovanje za administratorje. Ko se vaš ugled gradi, si je mogoče prislužiti privilegije, kot so vračanje sprememb, sysop/administrator in druge. Neregistriranemu uredniku ni mogoče podeliti teh privilegijev.

Vaše uporabniško ime lahko prejme tudi priznanje za dobro delo, kot so Wikipriznanja. Zato potrebujete fiksno identiteto računa, da lahko kopičite te pohvale, ki se naslovom IP ne podeljujejo.

Uporabniške nastavitve[uredi | uredi kodo]

Kot registrirani uporabnik lahko prilagodite način prikaza strani tako, da spremenite svoje nastavitve. Tam, v zavihku Videz, lahko spremenite naslednje nastavitve zaslona:

  • Pod Preobleka: različne možnosti glede videza spletne strani
  • Pod Prikaz matematičnega besedila: kako so prikazane matematične formule
  • Pod Datoteke: kako velike naj bodo predogledne slike slik

In različne nastavitve urejanja:

  • Kako je podpis vašega uporabniškega imena prikazan na pogovornih straneh
  • Kako naj bodo strani prikazane v zadnjih spremembah
  • in mnogi drugi

Open research[uredi | uredi kodo]

Računi Wikipedije lahko pridobijo dostop do ključnih zanesljivih virov prek The Wikipedia Library.

Blokiran?[uredi | uredi kodo]

IP naslovi v skupni rabi, kot so šolska in poslovna omrežja ali proxy strežniki, so pogosto blokirani zaradi vandalizma, ki lahko na žalost prizadene tudi nedolžne urednike v istem omrežju. Če ste trenutno blokirani pri ustvarjanju računa, predlagamo, da naredite nekaj od naslednjega:

  • Poskusite znova, ko poteče blokada vašega IP naslova. Pojdite na Moji prispevke in spremljajte povezavo Dnevnik blokiranja na vrhu te strani, da najdete dolžino blokade. Če se blokada ne prikaže, pojdite na Posebno:BlockList in kopirajte IP naslov, ki se pojavi na vrhu Posebno:MyPage v polje zraven "IP-naslov, uporabniško ime ali ID blokiranja:".
  • Prosite za pomoč pri ustvaritvi računa, ker je IP naslov na katerem poskušate ustvariti račun, blokiran.

Za podrobnosti si oglejte Pravilnik o blokiranju.

Če želite ustvariti račun, kliknite povezavo "Ustvari račun zdaj" in izpolnite zahtevana polja. To bo zabeleženo in vaš račun bo ustvarjen.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Wikipedia ima tudi različne sestrske projekte, kot je Wikimedijina zbirka – kjer ljudje zbirajo in nalagajo prostodostopne medije.
Sorodne strani z Wikipedijinimi informacijskimi stranmi