Wikipedija:Uporabniško ime

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kadar ustvarite nov uporabniški račun, kar vam omogoča, da se prijavite, je pomembna izbira vašega uporabniškega imena. Ta stran vam svetuje pri vaši izbiri.

Čemu služijo uporabniška imena?[uredi | uredi kodo]

Ko se boste prijavili, bo vsem vašim prispevkom in urejanjem dodano vaše uporabniško ime. To je delno zaradi odgovornosti. Prav tako je uporaba imena koristna pri vprašanjih avtorskih pravic: če želi kdo vaše prispevke uporabiti na način, ki ni v skladu z avtorskimi pravicami v Wikipediji, lahko z nami naveže stik preko vaše pogovorne strani. Ustrezno omembo avtorja spodbuja tudi GFDL in vaše uporabniško ime je namenjeno tudi temu. Druge razloge najdete na Wikipedija:Zakaj si izdelati račun

Svoje uporabniško ime lahko spremenite, glejte Wikipedija:Sprememba uporabniškega imena.

Razen kadar imate za to zelo dober razlog, uporabo več uporabniških imen odsvetujemo. Glej Wikipedija:Lutkarstvo.

Izbira uporabniškega imena[uredi | uredi kodo]

Navadno je - glede na stopnjo brezimnosti, ki jo želite - najboljše uporabniško ime vaše pravo ime, vzdevek, ki ga že dolgo uporabljate ali novo ime, ki ga boste uporabljali le v Wikipediji. Prosimo, da si izberete ime, ki nam pomaga pri pisanju enciklopedije. To pomeni, da si izberete tako ime, ki ustreza vam in hkrati ustreza drugim, da bodo sodelovali z vami.

Prosimo, da si izberete ime, ki nam bo pomagalo pri ustvarjanju enciklopedije. To pomeni, da si izberite tako, s katerim boste zadovoljni ne le vi, temveč tudi drugi. Vedite, da lahko izzivalno ime vpliva na mnenje, ki ga bodo drugi imeli o vas ali vaših stališčih. Poleg tega je Wikipedija namenjena vsakomur, tako da pazite, da se izognete vsemu, kar bi lahko žalilo ali vznemirjalo uporabnike iz drugih kulturnih, narodnostnih ali verskih okolij.

Wikipedija predlaga, da se uporabniki izogibajo:

  1. imen politikov, vojaških ali verskih figur ali dogodkov;
  2. vseh drugim imen, ki se lahko izkažejo za žaljiva, ali ki podpirajo ali nasprotujejo politiki ali prepričanju javne osebnosti.

Ljudje naj bi vas imeli možnost soditi po vaših prispevkih in ne po vašem uporabniškem imenu, zato je izogibanje neprimernih in brezčutnih imen v vašem interesu. Torej, prosimo, bodite pazljivi. Ne pozabite, da ste del skupnosti. Pokažite drugim spoštovanje do njihovih prepričanj na isti način kot želite, da ga drugi pokažejo vam.

Skozi čas so na mnogih wikijih spodbujali uporabo lastnih imen tudi kot uporabniških v prepričanju, da bodo uporabniki delali le v pozitivnem duhu, ker bodo tako odgovorni za svoja dejanja. Čeprav je uporaba lastnih imen zaželjena, še zdaleč ni obvezna.

V primeru, da uporabljate vzdevek, vam avtorski zakoni ZDA ščitijo vaše prispevke le omejeno dolgo, medtem ko v primeru uporabe pravega imena zapade ob vaši smrti.

Izogibajte se uporabi lastnih imen znanih osebnosti (živih ali mrtvih). Veliko uporabnikom meni, da so preveč moteča in lahko prosijo za spremembo uporabniškega imena. Uporaba lastnega imena drugih oseb z namenom omalovaževanja le-teh bo onemogočena.

Velike črke v imenu[uredi | uredi kodo]

Uporabniška imena v prostoru Wikipedije so občutljiva na velike črke; prva črka vseh uporabniških imen bo samodejno povečana. To pomeni, da bo, ko boste hoteli uporabiti uporabniško ime "moje ime", uporabniški račun ustvarjen kot "Moje ime".

Če bo vaše uporabniško ime sestavljeno iz več imen in bi želeli, da bo vaš podpis notranje enoten, bi bilo dobro, da vsako besedo pričnete z veliko začetnico (npr. "Vaše Srednje Ime").

Neprimerna uporabniška imena[uredi | uredi kodo]

Neprimerna uporabniška imena so lahko odkrita in prikrita imena. Pošteno ali nepošteno, črto med primernimi in neprimernimi uporabniškimi imeni potegnejo tisti, ki se jim zdi neko uporabniško ime neprimerno in ne njegov uporabnik. Prosimo, ne preizkušajte, kje je meja.

V Wikipediji med drugim niso dovoljene naslednje vrste uporabniških imen:

Imena, ki zavajajo ali povzročajo zmedo ali spore:

  • Imena, ki jih je mogoče zamenjati z imeni drugih uporabnikov. (V kolikor uporablja vzdevek, ki si ga želite, kdo drug, premislite o uporabi katerega drugega psevdonima ali vašega pravega imena ali pa ne preprosto ne uporabljajte vzdevka. V malo verjetnem primeru, da nekdo ureja Wikipedijo z vašim resničnim imenom, vas prosimo, da uporabite še vaše srednje ali prvo ime ali na kateri drug način poskrbite za razlikovanje od dotičnega uporabnika.)
  • Imena, ki vključujejo v skupnosti ali programju Wikipedije pogosto uporabljane izraze ali izražajo uradni položaj v Wikipediji. Prepovedana uporabniška imena vključujejo poleg drugih tudi naslednje besede:
    • »Administrator«, »Admin«, ali »Sysop«
    • »Vrnitev«, »Vrni«, »Revert«, »Urejevalska vojna«, »NS«, »NPOV« itd.
    • »Briši«, »Naloži datoteko«, »Prestavi«, »Preusmeritev« in drugi izrazi, ki se uporabljajo pri urejanju.
    • »Bot«, »Robot«, »Script«, »Initialize«, »Automated«, »Daemon« itd., razen kadar tako ime uporablja označen bot. Račune z imeni, ki izražajo, da gre za bota, lahko administratorji blokirajo in od uporabnika zahtevajo, da potrdi, da gre resnično za račun bota.
    • Kateri koli gumb vmesnika, imenski prostor ali drug tehnični izraz, ki lahko zmede neizkušene uporabnike ali drugače nakazuje možnosti, ki jih navadni uporabnik nima.
  • Vedite tudi, da v določenih pisavah črki veliki i in mali L ter števka 1 izgledajo popolnoma enako (I/l/1). Enako velja tudi za veliki/mali O in števko 0. Ustvarjalna uporaba enega namesto drugega (I, kjer bi pričakovali L, in obratno) zaradi zlorab v preteklosti ni zaželena (glej en:Wikipedia:Long term abuse/The Doppleganger).
  • Pretirano dolga imena, posebno kadar vključujejo žaljive pripombe ali sklicevanja na grožnje ali vandalizem.
  • Imena, ki sestojijo iz naključnega ali navidezno naključnega zaporedja črk in/ali številk.
  • Izredno dolga imena.

Podžigajoča uporabniška imena: V Wikipediji tudi niso dovoljena potencialno izzivajoča ali žaljiva uporabniška imena. Podžigajoča uporabniška imena sodelavcem po nepotrebnem jemljejo pogum in jih odvračajo od gradnje enciklopedije. Med drugim spadajo sem:

  • Imena, ki spodbujajo ali izražajo sovraštvo
  • Blatenje ali žaljivke
  • Imena, ki se nanašajo na simbole sovraštva; sem spadajo tudi s tem povezane zgodovinske osebnosti in dogodki
  • Imena, ki se nanašajo na spolni odnos ali spolne organe, vključno s slengovskimi besedami, namigovanjem in večpomenskimi izrazi
  • Imena, ki se nanašajo ali namigujejo na razmnoževalno ali izločalno telesno funkcijo
  • Imena, ki spodbujajo ali se nanašajo na nasilna ali drugače nelegalna dejanja v resničnem svetu
  • Imena, ki vsebujejo profanosti, obscenosti ali druge potencialno žaljive besede (slovenske in neslovenske)
  • Imena verskih osebnosti, kot so »Bog«, »Jahve«, »Buda«, »Alah« in druga, ki bi lahko užalila vernike
  • Imena, ki oglašujejo sporno stališče
  • Napačna črkovanja ali črkovanja katerega koli imena, ki bi spadalo med zgoraj naštete vrste, z ustvarjalno zamenjavo (»L|$4\/3®_|3|_//3 -3[]&//3\/3]]«)

Nadlegovalna ali obrekovalna uporabniška imena: Nadlegovanje in obrekovanje sta v Wikipediji vselej neprimerna. Vaše uporabniško ime ni sredstvo za napadanje uporabnikov, s katerimi ste v sporu. Ne uporabljajte ga za žaljenje ali posmehovanje sodelavcem, uporabniškim imenom, člankom ali dejanjem. Nadalje naj uporabniško ime, ne glede na njihovo prisotnost v Wikipediji, ne obrekuje drugih ljudi, podjetij ali skupin. Uporabniška imena tudi ne smejo razkrivati osebnih podatkov drugih uporabnikov. Med drugim spadajo sem deli imen, ki so oblikovani kot telefonska številka, študentska vpisna številka ali ulični naslov.

Imena z nelatinskimi znaki: Večina vaših sodelavcev imen v cirilski, kitajski, japonski, korejski ali kateri drugi pisavi ne bo mogla prebrati. Poleg tega se bodo pri mnogih taka imena prikazala le kot vprašaji (»??? ??«) ali kvadratki (»□□□ □□«) ali celo kot mojibake ("Ã!%ôs*"). Če svoje ime navadno zapisujete z nelatinsko pisavo, se poskusite zmedi izogniti s prečrkovanjem in omogočite lažje dostopanje na vašo uporabniško stran z vpisom svojega imena v iskalno polje ali URL-vrstico. Lahko pa druge abecede uporabite kot besedilo alternativne povezave v svojem podpisu.

Imena, ki so zelo podobna imenom razvpitih vandalov: Še posebno odsvetujemo uporabo imen, ki spominjajo na ime Willy on Wheels ali Communist Vandal. Vendar je v splošnem taka imena naključno težko izbrati.

Uporabniška imena, ki se uporabljajo za oglaševanje: Uporabo računov z imeni, ki oglašujejo katero izmed spletnih strani, podjetij ipd. (npr. »obiščite [spletni naslov]«) odsvetujemo in jih lahko blokiramo.

Administratorji: Neprimerna uporabniška imena označite s predlogama {{BNUI}} na uporabniški strani in {{UsernameBlock}} na pogovorni strani, razen kadar je uporabniško ime sestavljeno iz žaljivih pripomb ali osebnih napadov na druge Wikipedijine urejevalce.

Utemeljitev[uredi | uredi kodo]

Osnovni namen uporabniških imen je identifikacija in razločevanje med uporabniki. To omogoča boljše sporazumevanje in beleženje. Uporabniška imena niso forum za izražanje žalitev ali izražanje svojega mnenja. Nihče nima pravice do nobenega posameznega uporabniškega imena. Čeprav lahko barvita, zanimiva in ekspresivna imena začinijo Wikipedijo, niso nujna. To velja tudi za prava imena in dolgo uporabljane spletne psevdonime.

Podpisi[uredi | uredi kodo]

V nastavitvah si lahko določite vzdevek, ki se bo uporabljal v vaših podpisih in je lahko popolnoma drugačen od vašega pravega uporabniškega imena (povezanega s stranjo Uporabnik:). V splošnem veljajo za podpise ista pravila kot za uporabniška imena. Podpis naj ne bo zavajajoč.