Vendsko vprašanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sándor Mikola: Preteklost in sedanjost Vendstva – brošura je bila glavna propaganda asimilacija Slovencev.

Vendsko vprašanje ali Vendska teorija (madžarsko Vendkérdés, prekmursko Vendsko, ali Vendiško pítanje) je teorija o prekmurskih in porabskih Slovencih v 19.-20. stoletju. Ta teorija je hotela dokazati, da Slovani med Muro in Rabo niso Slovenci. Pravzaprav so madžarski nacionalisti ter madžaroni tako poskusili preprečiti, da bi si Slovenija, ali Jugoslavija lastila ogrske Slovence. Vendsko vprašanje je podobno vindišarski teoriji.

Prvo teorijo je izumil Já Čaplovič, ki v svojem delu v nemščini trdi, da Slovenci v Slovenski okroglini so Vendi (Wenden) in niso isti kranjskim pa štajerskim Slovencem, ter Hrvatom. Kljub temu madžarski Lajos Bitnitz je potrdil slovensko narodnost teh ljudi, ker Slovani med Muro in Rabo se istovetijo s Slovenci. Štefan Küzmič je 1771 v Predgovoru svojega prevoda Nove zaveze (Nouvi Zákon) piše, da v Slovenski okroglini Slovenci živijo, kakor na Kranjskem in Štajerskem, vendar njihov jezik se razlikuje od jezika drugih Slovencev. Ravno tako so menili Mikloš Küzmič, Štefan Sijarto ter prvi sombotelski škof János Szily.

Madžarska manjšinska politika je 1867 uradno izjavila, da v Slovenski krajini Vendi ali Vendsloveni živijo, ki imajo madžarsko dušo, zaradi tega jih je treba pomadžarjevati. Evangeličanski duhovnik Janoš Kardoš je podpiral to teorijo, ker se ni hotel bližati h kranjskim Slovencem, namreč kranjski Slovenci so skoraj vsi katoliki, zato se je Kardoš bojil, da evangeličani ne bodo obdržili svojo vero med katoliškimi Slovenci. Evangeličanska stranka je podpirala Madžare in vendsko teorijo, dokler so katoliški ogrski Slovenci pospešili združitev. Vendar nekaj katolikov je tudi podpiralo vendsko teorijo, kot npr. Mikloš Lutar gančanski učitelj, Štefan Selmar kančevski župnik, János Szerényi (pravi priimek je Janoš Cvörnjek) števanovski župnik, ali Jožef Pustaj (pravi priimek je Pozderec) učitelj. Medtem izmed evangeličanov tudi je bilo nekaj oseb, ki so simpatizirali s Slovenci, kot Ivan Berke duhovnik Križevcev.

Najbolj absurdno teorijo o Slovencih je fizik Sándor Mikola tvoril leta 1920. V svojih šovinističnih brošurah in člankih je trdil na eni strani, da Prekmurci in Porabci (oz. Vendi) so potomci Keltov, ki so praprebivalci v Karpatskem bazenu, na drugi strani pa to, da Vendi so poslovanizirani Madžari: Slovane so naselili madžarski veleposestniki v pokrajino med Muro in Rabo, ki so asimilirali tamkajšnje Madžare. Mikola ni imel konkretnih dokazev, da bi podkrepil svoje trditve, samo politizira v teh brošurah, ali šovinistično oceni slovenski narod in slavi Madžare. Madžarska iredentna politika je sprejela in uzakonila Mikolina ponarejanja zgodovine, ter kaznovala tiste, ki so o teorijah podvomili.

Po drugi svetovni vojni, v 50-ih letih je stalinistična Rákosijeva diktatura še vedno forsirala vendsko vprašanje. V tem času so porabske Slovence deportirali pod tem izgovorom, da so vohuni titoistične Jugoslavije in hočejo Slovenci biti. V 60-ih letih so sprejeli, da Porabci so tudi Slovenci, vendar v ozadju še vedno propagirali teorijo, da bi razpalili mržnjo proti Jugoslaviji.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]