Velika nagrada Alessandrie 1933

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zastava Italije   Velika nagrada Alessandrie 1933
Podrobnosti o dirki
Neprvenstvena Velika nagrada v sezoni 1933.
Circuito Pietro Bordino 1931-1934.svg
Datum 30. april 1933
Urad. ime IX Circuito di Alessandria
Lokacija Circuito Pietro Bordino,
Alessandria, Italija
Dirkališče Cestno dirkališče, 8,000 km
Razdalja 8+15 krogov, 184,00 km
Vreme Finale: močan dež,
Prva preddirka: oblačno,
Druga predirka: dež
Najboljši štartni položaj
Dirkač Zastava Italije Tazio Nuvolari Alfa Romeo
Čas 26:37,0 (8 krogov)
Najhitrejši krog
Dirkač Zastava Italije Carlo Felice Trossi Alfa Romeo
Čas 3:54,8
Stopničke
Prvi Zastava Italije Tazio Nuvolari Alfa Romeo
Drugi Zastava Italije Carlo Felice Trossi Alfa Romeo
Tretji Zastava Italije Antonio Brivio Alfa Romeo

Velika nagrada Alessandrie 1933 je bila neprvenstvena dirka za Veliko nagrado v sezoni 1933. Odvijala se je 30. aprila 1933 v italijanskem mestu Alessandria, na dirkališču Circuito Pietro Bordino. Gledalci so bili prikrajšani za nov dvobij Tazia Nuvolarija in Achilla Varzija, po tistem na zadnji dirki za Veliko nagrado Monaka, ker je bil prijava slednjega zavrnjena. V dežju so dominiral dirkači moštva Scuderia Ferrari, saj so Nuvolari, Carlo Felice Trossi in Antonio Brivio dosegli trojno zmago svojega moštva.

Plakat za dirko

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Pred dirko[uredi | uredi kodo]

Po premoru v prejšnji sezoni 1932 zaradi ekonomskih razlogov, se je v letošnji sezoni dirka za Veliko nagrado Alessandrie vrnila na koledar dirk. Prvotno je dirka potekala na dvaintridesetkilometrskem dirkališču po gričih Lombardije, že zadnja dirka pa je potekala na krajšem osemkilometrskem dirkališču, ki je bilo poimenovano po legendarnem italijanskem dirkaču Pietru Bordinu. Bordino je skupaj s svojim mehanikom sovoznikom, Pietrom Lasagnijem, utonil na treningu pred dirko leta 1928, ko se mu je potepuški pes zagozdil v krmilo in je s svojim Bugattijem, obrnjenim na glavo, zgrmel v reko Tanaro. Dirka je potekala v dveh preddirkah po osem krogov in finalu dolgem petnjast krogov, kamor se je uvrstilo po pet najboljših dirkačev.

Prijavljeni dirkači[uredi | uredi kodo]

Datum dirke se je izkazal za dokaj nesrečno izbran, saj je teden dni prej potekala dirka za Veliko nagrado Monaka, teden dni kasneje pa dirka za Veliko nagrado Tripolija, zato je bilo prijavljenih le osemindvajset dirkačev med tem, ko jih je bilo na zadnji dirki leta 1931 kar oseminpetdeset. Kar nekaj dirkačev in moštev, posebej manjših, ni bilo pripravljeno tvegati poškodbo dirkalnika pred dirko za Veliko nagrado Tripolija, ki je dirkačem ponujala zelo velike štartnine in nagrade. Med boljšimi dirkači, ki so izpustili dirko, so bili tudi Giuseppe Campari, Baconin Borzacchini in Luigi Fagioli. Poleg tega pa se še štirje prijavljeni dirkači, Henry Birkin, Albino Pratesi, Sandro Fabbri in Cavallero, niso udeležili dirke, tako da je bila štartna lista za polovico manjša od pričakovane s strani organizatorjev.

Scuderia Ferrari je nastopila s tremi 2,6 L dirkalniki Alfa Romeo Monza, s katerimi so dirkali Nuvolari, Brivio in Trossi, s privatnimi Monzami pa so nastopili še Julio Villars, Karl Waldhausen, Paul Pietsch, Renato Balestrero in Luigi Castelbarco. Luigi Soffietti pa je nastopal s starejšim dirkalnikom Alfa Romeo 6C, ostali dirkači pa so nastopali s privatnimi Bugattiji in Maseratiji.

Prosti treningi[uredi | uredi kodo]

O prostih treningih ni znano veliko, le da je na treningu sodeloval tudi Achille Varzi, veliko večja pozornost motošportnih novinarjev pa je bila namenjena loterijskem žrebu, ki je potekalo v soboto 29. april, dan pred dirko, v Tripoliju za tamkajšno dirko.

Dirka[uredi | uredi kodo]

V soboto so gledalci drli v Alessandrio, da bi si ogledali nov dvoboj med Varzijem, ki je dobil zadnje tri tukajšnje dirke, in Nuvolarijem. Razumljivo je na tribunah zavladalo veliko razočaranje, ko se je razvedelo, da je bila Varzijeva prijava zavrnjena, ker je bila poslana prepozno, kot tudi Zehenderjeva. Varzi, ki ni želel poslati prijave preden je bil prepričan o svojem nastopu, je to storil šele na dirki za Veliko nagrado Monaka pred tednom dni. Novo pravilo je določajo, da morajo biti vse prijave na italijanske dirke zdaj poslane v Rim na organizacijo RACI, Varzijeva prijava pa je zamudila zadnji rok za nekaj dni. Kljub velikemu naporu organizatorja dirke, je športna zveza pri RACI ostala neomajna in Varzi ni smel nastopiti. Gledalci so si prišli ogledati nadaljevanje dvoboja z zadnje dirke med Varzijem in Nuvolarijem, zato so bili izjemno razočarani, da eden od obeh najboljših italijanskih dirkačev zaradi tehnične podrobnosti ni smel nastopiti. Propadla sta tudi poskusa, da Varzija na dirki zamenja Giovanni Alloatti in telegram konkurenčnega moštva Scuderia Ferrari, da naj Varzi le nastopi.

Prepozna prijava je bila v zadnjih letih že kar tradicija pri boljših dirkačih, ki je bila brez resnejših posledic. Zato so se pojavile tudi govorice, da nekdo od odgovornih Varziju ne želi še četrte zaporedne zmage. Tudi organizatorji pa so pri odgovorni zvezi posredovali šele po prostih treningih, ker bi zgodnejše posredovanje odvrnilo marsikaterega gledalca od obiska dirke. Dirkači so v preddirkah štartali glede na izžrebane štartne števile, nižja kot je bila, bolj spredaj je bil dirkač na štartni vrsti. Oba najboljša štartna položaja sta izžrebala švicarska dirkača privatnega moštva Scuderia Villars, Julio Villars in Karl Waldhausen.

Preddirki[uredi | uredi kodo]

Prvo preddirko je v oblačnem vremenu začelo dvanajst dirkačev. Villars je na štartu povedel, toda kmalu je vodstvo prevzel Nuvolari, ki mu je sprva sledil Brivio, toda že po nekaj krogih ni več mogel držati tempa svojega moštvenega kolege. Nuvolari je postavil rekord dirkališča s časom 3:14,0, v drugem delu dirke pa si je lahko privoščil nekoliko počasnejše dirkanje. Zmagal je s povprečno hitrostjo 144.3 km/h, v finale pa so se uvrstili še Brivio, Carlo Castelbarco, Pietsch in Villars.

V drugi preddirki je štartalo le deset dirkačev, že pred štartom je rosilo, med dirko pa je divjala nevihta z močnimi nalivi. Na štartu je vodstvo prevzel Pietro Ghersi, ki je postavil tudi najhitrejši krog 3:20,0, toda ko so se pogoji poslabšali, so ga prehiteli Minozzi, Trossi in Valpreda. Zaradi poplavljenih cest je Minozzi zmagal s povprečno hitrostjo 118,6 km/h, kar je 26 km/h počasneje od Nuvolarijeve povprečne hitrosti. S časi krogov prek štirih minut, so se v finale uvrstili še Trossi, Valpreda, Ghersi in Luigi Premoli.

Finale[uredi | uredi kodo]

Premoli in Ghersi nista štartala, zato je dirkalo le osem dirkačev. Steza je bila še vedno močno razmočena in ni dovoljevala hitrejših časov, kot petdeset sekund nad rekordom dirkališča. Nuvolari je že na štartu povedel in ga držal do cilja. V predzadnjem krogu je nekoliko popustil, da ga je drugouvrščeni Trossi skoraj ujel za gledalce, toda v zadnjem krogu mu je spet ušel in zmagal štiri sekunde pred moštvenim kolegom, tretji Ferrarijev dirkač Brivio je bil tretji že z več kot tremi minutami zaostanka, ostali dirkači pa so zaostajali za krog ali več. Četrti je bil Valpreda, uvrščeni pa so bili še Minozzi, Villars, Pietsch in Castelbarco, torej vsi dirkači, ki so štartali.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Prva pred-dirka[uredi | uredi kodo]

Odebeljeni dirkači so se uvrstili v finale.
Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m.
1 14 Zastava Italije Tazio Nuvolari Scuderia Ferrari Alfa Romeo Monza 8 26:37,0 4
2 10 Zastava Italije Antonio Brivio Scuderia Ferrari Alfa Romeo Monza 8 26:43,8 3
3 34 Zastava Italije Luigi Castelbarco Privatnik Alfa Romeo Monza 8 27:50,8 9
4 38 Zastava Nemčije Paul Pietsch Privatnik Alfa Romeo Monza 8 29:08,4 10
5 2 Zastava Švice Julio Villars Scuderia Villars Alfa Romeo Monza 8 29:18,0 1
6 18 Zastava Italije Renato Balestrero Privatnik Alfa Romeo Monza 8 29:35,0 5
7 6 Zastava Italije Ferdinando Barbieri Privatnik Maserati 26C 8 30:03,4 2
8 50 Zastava Italije »Nicolotti« Privatnik Maserati 26 8 30:15,4 12
9 22 Zastava Italije Francesco Matrullo Privatnik Maserati 4CM 8 32:51,6 6
10 30 Zastava Italije Vittorio Orsini Privatnik Maserati 26C 8 34:28,0 8
Ods 42 Zastava Italije Giovanni Alloatti Privatnik Bugatti T51 4 Trčenje 11
Ods 26 Zastava Italije Luciano Uboldi Privatnik Maserati 4CTR-1100 0 7

Druga pred-dirka[uredi | uredi kodo]

Odebeljeni dirkači so se uvrstili v finale.
Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m.
1 44 Zastava Italije Giovanni Minozzi Privatnik Bugatti T35B 8 32:22,2 9
2 16 Zastava Italije Carlo Felice Trossi Scuderia Ferrari Alfa Romeo Monza 8 32:23,6 4
3 20 Zastava Italije Federico Valpreda Privatnik Maserati 26M 8 32:55,0 5
4 8 Zastava Italije Pietro Ghersi Scuderia Capredoni Bugatti T51 8 33:47,6 2
5 24 Zastava Italije Luigi Premoli Premoli Bugatti Maserati PBM 8 34:21,0 6
6 28 Zastava Italije Guido Landi Privatnik Maserati 4CM 8 34:27,6 7
7 12 Zastava Italije Luigi Soffietti Privatnik Alfa Romeo 6C-1750 8 35:38,6 3
Ods 48 Zastava Italije Giuseppe Furmanik Privatnik Maserati 4CM 5 10
Ods 32 Zastava Italije Secondo Corsi Privatnik Maserati 26C 5 8
Ods 4 Zastava Švice Karl Waldhausen Scuderia Villars Alfa Romeo Monza 2 1

Niso štartali (DNS) ali se udeležili dirke (DNA)[uredi | uredi kodo]

Navedeni so posebej, ker ni znano, v kateri od preddirk bi naj nastopili.
Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Razlog
36 Zastava Združenega kraljestva Henry Birkin Privatnik Alfa Romeo Monza
40 Zastava Italije Albino Pratesi Privatnik Talbot 700
46 Zastava Italije Sandro Fabbri Privatnik Maserati 26
52 Zastava Italije Goffredo Zehender Privatnik Maserati 8CM Prepozna prijava
54 Zastava Italije Cavallero Privatnik Alfa Romeo Monza
56 Zastava Italije Achille Varzi Privatnik Bugatti T51 Prepozna prijava

Finale[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop
1 14 Zastava Italije Tazio Nuvolari Scuderia Ferrari Alfa Romeo Monza 15 1:02:21,4
2 16 Zastava Italije Carlo Felice Trossi Scuderia Ferrari Alfa Romeo Monza 15 1:02:25,4
3 10 Zastava Italije Antonio Brivio Scuderia Ferrari Alfa Romeo Monza 15 1:05:41,2
4 20 Zastava Italije Federico Valpreda Privatnik Maserati 26M 15 1:09:08,8
5 4 Zastava Italije Giovanni Minozzi Privatnik Bugatti T35B 15 1:09:53,4
6 2 Zastava Švice Julio Villars Scuderia Villars Alfa Romeo Monza 15 1:13:55,4
7 38 Zastava Nemčije Paul Pietsch Privatnik Alfa Romeo Monza 15 1:14:13,0
8 34 Zastava Italije Luigi Castelbarco Privatnik Alfa Romeo Monza 15 1:16:17,2
DNS 24 Zastava Italije Luigi Premoli Premoli Bugatti Maserati PBM
DNS 8 Zastava Italije Pietro Ghersi Scuderia Capredoni Bugatti T51

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Snellman, Leif; Etzrodt, Hans. "IX° Circuito Pietro Bordino, Alessandria". The Golden Era of Grand Prix Racing (angleščina). Pridobljeno dne 19. marca 2008.
  • Galpin, Darren. "IX Circuito di Alessandria". The GEL Motorsport Information Page (angleščina). Pridobljeno dne 19. marca 2008.

Zastava Monaka Monako • Zastava Francije Francija • Zastava Belgije Belgija • Zastava Italije Italija • Zastava Španije Španija


Zastava Francije Pau  • Zastava Francije Tunis  • Zastava Italije Alessandria  • Zastava Italije Tripoli  • Zastava Finske Eläintarhanajot  • Zastava Nemčije Avusrennen  • Zastava Francije Pikardija  • Zastava Nemčije Eifelrennen
Zastava Italije Targa Florio  • Zastava Belgije Frontieres  • Zastava Francije Provansa  • Zastava Francije Nîmes  • Zastava Italije Firence  • Zastava Poljske Lvova  • Zastava Španije Penya Rhin  • Zastava Združenega kraljestva Empire Trophy
Zastava Francije Marne  • Zastava Združenega kraljestva Mannin Moar  • Zastava Francije Dieppe  • Zastava Italije Coppa Ciano  • Zastava Švedske Švedska  • Zastava Francije Nica  • Zastava Francije La Baule  • Zastava Italije Coppa Acerbo
Zastava Francije Comminges  • Zastava Francije Marseille  • Zastava Francije Albi  • Zastava Italije Monza  • Zastava Češkoslovaške Masaryk  • Zastava Združenega kraljestva Donington  • Zastava Združenega kraljestva Mountain Championship


Predhodna dirka:
Velika nagrada Tunisa 1933
Sezona Velikih nagrad 1933
Neprvenstvene Velike nagrade
Naslednja dirka:
Velika nagrada Tripolija 1933

Predhodna dirka:
Velika nagrada Alessandrie 1931
Velika nagrada Alessandrie Naslednja dirka:
Velika nagrada Alessandrie 1934

1926  • 1927  • 1928  • 1929  • 1930  • 1931  • 1933  • 1934