Uporabniški pogovor:Žiga/do 21.4.2008

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Brisanje

Ali je Damjana Vončina kandidat za brisanje, boš znal bolje presoditi, meni se zdi zelo mejen primer. Morda pa le ne vem, kako pomembni so njeni uspehi, ki so omenjeni. --IP 213 22:15, 24. avgust 2007 (CEST)

Je ne poznam (morda po izgledu?). Očitno deluje na lokalni sceni, ima pa kar nekaj google zadetkov. Slovenija ima n pevskih zborov, ima pa kakih n/2 zborovodij, ker mnogi dirigirajo več kot enemu zboru. Če bomo nekoč popisali vse zbore? (stublist seznam pevskih zborov) potem se ti kadri lahko vpisujejo v wp., ali pa (če so zbori marginalni) se redirectajo na zbor in imajo tam svoj cv. odstavek. Ta oseba je zaenkrat na meji za izbris: slog članka, ezoterični podatki o zmagovalnih točkah in podobna navlaka = prvi koraki. Do brisanja sem ambivalenten, lp., Ziga 00:30, 28. avgust 2007 (CEST)

Ja, odkar sem postavil vprašanje, so članek še precej okrasili. Ampak še vedno me ne prepričajo povsem. Pust'mo stat, morda se še razvije. --IP 213 11:56, 28. avgust 2007 (CEST)

Spor o vsebini

Zapletel sem se v pogovor in vračanje urejanj v zvezi z geslom Filozofska fakulteta v Ljubljani. Meni se odstavek o tutorstvu zdi čista reklama ali prodajanje megle. Pogovor si, prosim, oglej tu: Uporabniški pogovor:J donne#Filozofska fakulteta v Ljubljani. Rad bi mnenje izkušenega wikipedista. Hvala. --IP 213 09:33, 31. avgust 2007 (CEST)

Glede na [1] je med agitatorji J donne, ista oseba, kot vztrajno reklamira FF-tutorstvo na wp. O organiziranosti FF se v članku sicer lahko piše, vendar pa se "tutorstvo se s študijskim letom 2007/2008 še ne bo začelo izvajati v polni meri". Torej še ne vemo, ali bo potekalo točno tako, kot sanjari J donne. Zato predlagam, da se v članku namesto dolgovezenja napiše nekaj v nepretencioznem stilu a la: "s študijskim letom 2007/2008 se bo na FF začel uvajati tutorski sistem". Podatki o tem koliko študentov 2. letnika bo tutorjev ipd. - wikipedije ne zanimajo.

Rdečo povezavo pa lahko J donne končno pomodri in v novem članku po mili volji opisuje, kaj je to tutorstvo. Brez številskih podatkov o FF seveda. lp., Ziga 10:41, 31. avgust 2007 (CEST)

Številke res niso pomembne. Seveda pa ni slabo, da se omeni tutorstvo, ker je le nekaj novega na FF in zanimivo geslo med drugim. Sem proti vsakemu propagiranju, ker Wikipedija temu že v OSNOVI ni namenjena.--Amazone7 10:55, 31. avgust 2007 (CEST)

Hvala za mnenji. Moti me predvsem pretenciozni slog, ki zadevo prodaja kot vrhunec fakultetnega delovanja. Ok, FF uvaja tutorstvo, pa še bolonjske programe pa nove študijske smeri in še klimo montirajo, ampak ali moramo o vsem tem res toliko (in tako) pisati. To so rutinske stvari, ki jih bolj ali manj počnejo na vseh fakultetah. --IP 213 14:28, 31. avgust 2007 (CEST)

Uvajanje klime res ni stvar s katero bi se filofax lahko pohvalil. Je kvečjemu v sramoto, ker bi bia dela že lahko končana. Med tem časom se študentje niti ne morejo klasično vpisati, ne morajo si sposojati in vračati vsega knjižnega gradiva, ne morejo kupiti skript za izpite, ki so nuja. Potem pa naj še kdo reče, da se ne sme kopirati itd. Tako da res ne bi tega propagirala nikjer. Niti hudo omenjala, wikipedija pa tudi ni in ne sme biti sračje gnezdo.--Amazone7 14:35, 31. avgust 2007 (CEST)

Slomšek

Predlagam, da zapišemo, da je Anton Martin Slomšek umrl 24. septembra - glej Pogovor:Anton Martin Slomšek#Datum smrti. LP, Marino 18:53, 2. september 2007 (CEST)

Ja, očitno se torej Slovenski biografski leksikon in drugi viri, motijo. Vprašanje je samo, kaj je razlog za to. (tiskarski škrat, pri katerem je izpuščena št. 2 ?) lp., Ziga 09:16, 4. september 2007 (CEST)

Notni teksti

Kot najverjetneje izkušenega glasbenika, bi te vprašal, če morda poznaš kakšno trgovino v Sloveniji (če sploh obstaja), kjer bi prodajali notne tekste za klavir za znane skladbe (predvsem se zanimam za Michaela Jacksona in Robbia Williamsa)? Dalje se lahko pogovarjava kar preko e-maila, če ti ustreza. --Domen 23:25, 17. september 2007 (CEST)

PMSM imajo največjo izbiro not pri Hartmanu http://www.hartman.si/, tule so naslovi in telefonske [2]. Potrebuješ fake-book, ko boš izpilil posluh in spretnost igranja, pa poskusi take skladbice "sneti" s posnetka kar sam. lp., Ziga 08:42, 19. september 2007 (CEST)

Aha. Sem kar iz raznih MIDI-jev s programom izvlekel note, za začetek. Hvala. --Domen 14:58, 19. september 2007 (CEST)

KOI

Kje naj bi bil dvojnik za http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=KOI oz zakaj je bila stran izbrisana? KOI 10:51, 22. september 2007 (CEST)

Verjetno pa boš sam najbolje vedel, od kje si besedilo skopiral. Poleg tega, dotični vnos ni bil članek ampak reklama za tole »neformalno združenje«, kot mu pravite člani. Enciklopedija mora biti nepristranska, brez gesel in vzklikov: »Zavzemamo se za blaginjo naše države in načelno nismo...«! Kakšen članek pa je to? Nalimaj to besedilo na kakšen blog, ali pa o gibanju KOI napiši nekaj po svojih besedah, strnjeno in objektivno. Preberi si kaj Wikipedija ni. lp., Ziga 14:25, 22. september 2007 (CEST)

Priznanja

Dodaj mu še tisto, saj jo več kot zasluži.--Rude 10:13, 26. september 2007 (CEST)

Zelišča

Dodal si oznako za brisanje. Ustvari še pogovorno stran, če želiš, da se članek izbriše. --Eleassar pogovor 12:38, 26. september 2007 (CEST)

Vfd zamenjal za sporno. Na pogovorni strani članka je tvoja pripomba pmsm čisto merodajna. lp., Ziga 11:38, 27. september 2007 (CEST)

Classical Japanese

Hi, I am 榎, a user of Japanese Wikipedia. Now, I have a request to you. Could you write a new article about Classical Japanese in Slovene based on the English article or the Japanese article or the others, and then please put an External link to Wp/jpn-classical. A few sentences would be enough.

日本語版ウィキペディアの利用者の榎と申します。申し訳ありませんが、「中古日本語(古典日本語)」についての新しい記事を、英語の記事日本語の記事かその他の記事をもとにスロベニア語で書いて頂けませんか。もしお書き頂けましたら、Wp/jpn-classicalにリンクを繋げて下さい。二、三行で結構です。どうぞよろしくお願い致します。-- 04:16, 1. oktober 2007 (CEST)


Največji celjan

http://www.terapija.net/njuz.asp?ID=3360

http://www.terapija.net/njuz.asp?ID=3506

Uživaj!

Družba sv. Cirila in Metoda

Brisanje- hvala,sem opazila, da gesla ne morem zbrisati. Iskala sem, kaj moram narediti. Ampak zakaj "obrazložilo" ne obrazložitev? Meni se zdi ta izraz boljši, pa tudi SSSKJ obrazložila ne pozna.Pa brez zamere. Evon 00:03, 23. oktober 2007 (CEST)

Brez zamere, obrazložilo bi enostavno obrazložilo stvari. Družbo pa sem preusmeril na pravi članek (#REDIRECT) --Andrejj 08:17, 23. oktober 2007 (CEST)
Lapsus lingue, Evon, tako je to, če človek počne več reči hkrati in je pozna ura. lp., Ziga 10:03, 23. oktober 2007 (CEST)

Jararaja

Pozdravljen! Zaradi neizkušenosti ne vem, če se na pravi način obračam nate, a me nekaj močno zanima. Med tvojimi navodili sem prebral: 1. Ne vandaliziraj in ne briši vsebine člankov! 2. Vsebina, ki si jo dodal mora biti tvoje lastno delo, ali pa moraš zanjo imeti dovoljenje avtorja. V nasprotnem primeru bo izbrisana! 3. Slike, ki si jih naložil, morajo biti opremljene s podatki o tem, kaj predstavljajo, z avtorjem/virom in dovoljenjem. Sicer bodo izbrisane. 4. Članek poskusi oblikovati v slogu enciklopedije: poglej si slog že obstoječih člankov. Ukaze urejevalnika preizkušaj v Peskovniku. Ne razumem, čemu točke od 1 - 3? Ničesar od tega namreč nisem počel, zato mi to izgleda kot obtožba. Edinole točka 4 mi je bila razumljiva. Kaj si torej hotel doseči z naštevanjem prvih treh točk? Ad 1) urejal sem zgolj in samo lasten članek. Ad 2) vsa vsebina je bila plod izključno lastnega dela, saj sem avtor vseh tekstov o naši skupini. Če novinarji paste-ajo moje tekste, to če ne pomeni, da so njihovi in ne moji. Ad 3) sploh ne razumem - avtorico sem navedel. Kaj bi še moral storiti? Ker sem dal konkretna vprašanja, bi prosil za konkretne odgovore, ne pa pošiljanje na to in ono stran.

lp Turek 10:13, 26. oktober 2007 (CEST)

 1. Če se enako besedilo pojavlja na wikipediji in je pred tem že nekje na spletu, se razume, da je bilo vzeto z neke spletne strani. Če ni napisano, ali avtor dovoljuje objavo besedilo na wikipediji, po hitrem postopku odstranimo besedilo. Kaj počnejo novinarji, je njihov problem. Wikipedija je enciklopedija, ima svoje slogovne (vsebinske in layout) zakonitosti, ki se jih držimo.
 2. Praviloma naj tudi ne bi pisali člankov o samih sebi, vendar v praksi dopuščamo, če je posameznik (ali v tvojem primeru, skupina) upravičen-a vnosa v wp.
 3. Informacijo o prvih urejanjih si dobil zato, ker moraš to kot sodelavec wp. vedeti. Predvsem zadnjo alinejo, ki govori o slogu, upoštevaj.
 4. Poetične vsebine, nepomembnih podatkov, ipd., ne vpisuj, ker wp. ni blog.

lp., Ziga 14:18, 26. oktober 2007 (CEST)

Hvala za odgovor! Največ mi je povedal najkrajši stavek, da wp. ni blog :) Se bom potrudil slogovno oblikovati wikipediji primeren članek. Vseeno pa moram še enkrat poudariti, da je bilo zapisano moje lastno delo, ki se redno uporablja ob predstavitvi naše skupine. Z mojim posrednim dovoljenjem, seveda :)

lp, Turek 16:03, 26. oktober 2007 (CEST)

Najbolje da to napišeš na pogovorno stran članka, da ne bo več podobnih nevšečnosti --Slodave 16:06, 26. oktober 2007 (CEST)

Podobne nevšečnosti brez dvoma bodo, verjetno ne več v tem članku, pač pa v drugih. Na vse pogovorne strani pač ne gre pisati kaj in kako; zato imamo smernice in pravila za zapisovanje člankov. Stalni sodelavci se jih naj bi zavedali, novim pa je pač treba povedati. lp., Ziga 22:22, 26. oktober 2007 (CEST)

Kovanec

Sem šele zdajle oprazil novo priznanje. Hvala ti. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:35, 27. oktober 2007 (CEST)

Čas hitro teče. Ziga 07:35, 28. oktober 2007 (CET)

Hvala

Hvala za popravek, res nisem vedela, kako naj to prevedem. tisto glede onega posebnega ksilofona je prav? Tega inštrumenta namreč do danes nisem spoznala. Zanima me tudi, če lahko dodam svoj akvarel poleg, ko malo bolj izpopolnim članek. Hvala. Pa še eno vprašanje imam dodatno; kako je recimo s pravicami v zbirki, če bi npr poskenirala odvitek CD plošče, z namenom dodati k članku o glasbeniku? Kako licenco se navaja, če sploh?--Amazone7 14:50, 31. oktober 2007 (CET)

Teoretično daš lahko tudi svoj akvarel, če bo članek velik. Podobno je naredil XJam v članku Mona Lisa. Naj te spomnim, da se Bowie tudi sam spogleduje s slikarstvom in ima včasih kakšno razstavo. PMSM bi bilo bolje, da bi B. ostal pri glasbi. Ovitki CD-plošč niso za v zbirko in se vselej nahajajo na lokalnih wikipedijah. Ne vem, zakaj pri nalagalni strani nimamo predloge {{CD-naslovnica}}, imamo pač samo predlogo {{DVD-naslovnica}}. Uporabi slednjo, ki je tematiki najbližja. lp., Ziga 15:14, 31. oktober 2007 (CET)
O Bowiejevem slikarskem talentu sem že podučena, me je zanimal kot vsestranski umetnik že prej. Menim da zasluži podroben članek, glede na to, da imamo veliko člankov o manj pomembnih ustvarjalcih, ki z njim niti niso primerljivi. Hvala za nasvet, se bom lotila skena.--Amazone7 15:21, 31. oktober 2007 (CET)

Hitro brisanje

Sicer se strinjam s tvojim brisanjem iMP, ampak me vseeno zanima, ali je to v skladu s pravili, ali si si jih malo prikrojil? Ne zato, da bi ti bral levite, ampak zato, ker bom potem v prihodnje to storil kar jaz ; ) --IP 213 16:37, 2. november 2007 (CET)

 • Hvalevreden brezplačni portal s 3 zaposlenimi: iMP-om, Nykare-om in macro-jem, nastal 21.3.2007. Očitna reklama, za kakršno se zaenkrat trudimo, da na wp. ne bi imela para.
 • Če za članek velja dogovor o hitrem brisanju, je tabla za glasovanje nepotrebna. Zato sem ostalim uporabnikom prihranil birokratsko izrekanje izrečenega.
 • Glede na to, da nisi vedel, kaj narediti s člankom, si PMSM si naredil prav, ko si nabil tablo. Če boš glede takega članka v dvomih še kdaj, daš lahko gor predlogo "delete", kjer piše: stran morda ustreza merilom Wikipedije za hitri izbris. Pa bo pobrisal (ali pa odstranil predlogo) kdo, ki bo bolj ziher.
 • Kakorkoli, wp. je tarča za reklame vseh možnih podjetij, največkrat pa takih z enim zaposlenim (samo direktor), do ca. 10, ali pa spletnih portalov. Rastejo kot gobe po dežju in imajo velike zasluge za narod.
 • Konkretno spletno stran sem si tudi pogledal, je prisrčna in funkcionira. Vendar ni za enciklopedijski vnos.

lp., Ziga 18:29, 2. november 2007 (CET)

Saj pravim: z načelnimi razlogi za izbris se strinjam. Zato sem ga tudi predlagal. Ker pa se mi nikoli ni ljubilo prebrati vseh naših pravil in smernic, sem želel po bližnjici izvedeti, ali je takšna očitna reklama v skladu z njimi očiten kandidat za takojšen izbris. Pač, lenoba ... --IP 213 21:30, 2. november 2007 (CET)

Cerkvena glasba

Ali kaj veš, kje bi lahko dobili kakšne korale oz. psalme (v slov.), da bi jih dali gor na WP? LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 13:16, 5. november 2007 (CET)

 • če imaš v mislih glasbene datoteke: jih je sicer kar nekaj, nazadnje je snemal Slovenski komorni zbor, vendar so vmes razne izvajalske pravice, torej bo težko. Med prvimi "resnejšimi" skladatelji jih je poleg Gallusa pri nas uglasbil tudi Janez Krstnik Dolar, torej moralne in mehanske pravice avtorja niso problematične, je pa tu IPF.
 • kar se tiče samih besedil (ki bi bila verjetno za wikivir ali wikiknjige?), smo pri nas zaradi novejših prevodov na slabšem kot drugi narodi, ki imajo psalme prevedene že 70+ let in seveda v kompletu digitalizirane.
 • na splošno ne bi bilo slabo, če bi našli kakšno 70+ nezastarelo strokovno/umetniško ipd. literaturo, in jo zmetali v wikiprojekte oz. implementirali v članke (kot npr. en. citira in uporablja besedila starih Britannic).

lp., Ziga 18:11, 5. november 2007 (CET)

OK, hvala ti. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 18:34, 5. november 2007 (CET)

Cerkev svetega Tomaža, Rateče

Glede na dejstvo, da si naložil sliko - komentar uporabnika? Ali lahko to preveriš? LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:21, 6. november 2007 (CET)

NN ima prav. Zavedel me je zapis, ki je bil v preddverju (cerkev je bila zaprta). Nisem pa pogledal na kak zemljevid. Slikovne reference o pravilnosti nn-jeve trditve so [3], [4] ipd.

Torej, umikam sliko; na commons jo bom ponovno naložil pod pravim imenom, tam naj bo, dokler ne pride pravi članek. Tomaževo sliko pa ob priliki. lp., Ziga 16:33, 6. november 2007 (CET)

Besedilo v članku sicer drži, naveden je vir. lp., Ziga 16:34, 6. november 2007 (CET)

Na commons sem dal {{delete|due to naming-error image can be now found at [[:Image:SvDuhRatece2.jpg]]}}. Ker si tam admin, morda lahko izbrišeš kar ti. Thx., Ziga 16:41, 6. november 2007 (CET)

Storjeno. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 16:47, 6. november 2007 (CET)

Napisal sem škrbino za sliko. Cerkev svetega Duha, Rateče. Zdaj vem, katera je katera, lp. in thx. Ziga 16:51, 6. november 2007 (CET)

Uporabnik:CommonsDelinker

Daj ga, prosim, povišaj v bota. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 16:59, 6. november 2007 (CET)

Glede na zgodovino ali [5] ipd. je seveda jasno, da ve kaj dela. Vendar naj se reda radi najprej vpiše sem. Takoj zatem mu dam status. Sicer sem se že večkrat čudil, zakaj CommonsDelinker nima tega statusa. Je za tem še kakšna višja matematika? Ziga 17:05, 6. november 2007 (CET)

Ne vem, kako birokrati tega že prej niste opazili. V glavnem, sem obvestil upravljalca. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:19, 6. november 2007 (CET)

Thx. Opazil sem, vendar sem mislil, da je to kak kamenodobni (ročni) bot. Ziga 17:21, 6. november 2007 (CET)

Zaenkrat ostane tako kot je (brez bot-flaga), rezime: Wikipedija:Pod lipo#Status bota: Commons Delinker Ziga 13:18, 21. november 2007 (CET)

Wenzel Müller

Slučajno sem opazil, da si pri tem skladatelju kot rojstno mesto napisal "Markt Türnau/Městečko Trnávka, Mähren" in sem hotel popraviti na Trnavka (nem. Türnau), Moravska. Ko pa sem za vsak primer malo guglal, sem naletel na drugačne podatke v aeiou, kjer piše Turnau (Turnov). Ker sta Turnov in Trnavka različna kraja, na internetu pa ne najdem definitivne rešitve, nadaljnje popravke prepuščam tebi :) Tako kot je pmm ne more ostati, saj čeških mest pač ne pišemo po nemško. --IP 213 12:18, 9. november 2007 (CET)

Das Genealogische Orts-Verzeichnis. Mislim, da je tale. Zaenkrat bi kar pustil v članku tako, kot je (vzeto iz de:).

lp., Ziga 12:36, 9. november 2007 (CET)

Aha, sedaj vidim, da je ime Městečko Trnávka (se vidi na zemljevidu). Prej sem mislil, da je prvi del le splošna oznaka. Ampak pmm bi še vedno morali spremeniti. Če je celo ime Městečko Trnávka, potem naj bo "Městečko Trnávka (nem. Markt Türnau), Moravska". --IP 213 17:18, 9. november 2007 (CET)

Popravljeno. Ziga 23:17, 9. november 2007 (CET)

Lully

Ne razumem tvoje pripombe. Odgovor je namenjen anonimnemu kritiku, ki je začel pogovor. Tudi ne vem, na kakšen link misliš? Me razsvetliš? --IP 213 18:27, 14. november 2007 (CET)

Ker ni bilo podpisa, nisem opazil, da sta bila dva urejevalca. [6] Sem umaknil svojo opombo. lp., Ziga 15:04, 15. november 2007 (CET)

Vse jasno. Še vprašanje, da drugič ne bo zmede. Kako pričaraš tisto: Ta nepodpisani komentar... ? --IP 213 15:37, 15. november 2007 (CET)
 • pogledaš v zgodovino članka in najdeš IP ali nick urejevalca
 • napišeš {{unsigned|IP/nick}}
 • evo, lahko poskusiš takoj tu spodaj, se ne bom podpisal, lp., z. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Ziga (pogovorprispevki).

No, da vidimo. --IP 213 17:13, 15. november 2007 (CET)

Sprememba imena

Glede, da si zadnji aktivni birokrat, bi te prosil, da urediš spremembo upor. imena. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:51, 15. november 2007 (CET)

Zadnji aktivni? A ni nobenega več? :) In zadnji bodo prvi. (Automatically moved page while renaming the user "Butterfly7" to "Anja Klobucar") lp., Ziga 21:46, 15. november 2007 (CET)

Zadnji aktivni na seznamu zadnjih sprememb ;). Hvala ti. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:50, 16. november 2007 (CET)

Mononukleoza

No še ena stvar, spet copyvio. Škoda je, da ne bi imeli tega članka, ker je bolezen dokaj pogosta med mladimi, in bo verjetno dosti obiskovalcev iskalo podatke o njej. Nekaj sem sicer napisala uporabnici, ki je vsebino dodala. Upam, da s tem nisem postopala napak, ali pač? Vseeno se mi zdi bolje usmeriti novo uporabnico, da uredi članek kot je treba, kaj meniš?--Amazone7 18:17, 20. november 2007 (CET)

Enako je pri tartufu. Narediti je treba predlogo, da se ne bomo vsakokrat ponavljali. Jaz sem že n-krat usmerjal ljudi, pa je bilo v 5% uspešno, ostalih 95% urejevalcev pa se ni pojavilo nikoli več (se jim je zdelo preveč dela). lp., Ziga 18:20, 20. november 2007 (CET)

A tako. No, potem se bom tudi jaz nehala ukvarjati s tem, sem se morala očitno na lastni koži naučiti isto kot ti pred tem:-). Drugič se niti lotevala ne bom več - imaš prav.--Amazone7 18:24, 20. november 2007 (CET)

Žiga, kar tule bom dodala, da ne pišem novega naslova: prosim, ne dodajaj mi takoj tiste metle, ker ti zagotavljam, da članka ne bom pustila brez uvodne vrstice. Kjer trenutno stanujem imam precejšnje težave s povezavo, zato shranim, ko nekaj naredim in imam vmes kak drug manjši opravek. Kot sem rekla - popravila bom, ne bom pustila. Samo res - tiste metle ne morem videti takoj nalepljene gor, ko nekaj naredim na novo.--Amazone7 23:50, 21. november 2007 (CET)

Ok, razumem. Odstrani metlo, ko boš dopolnila. lp., Ziga 23:52, 21. november 2007 (CET)

Toše Proeski

Kar se mene tiče, se Toše sklanja tako kot Tone, zato Tošetov :) Lp Merlotica 15:58, 23. november 2007 (CET)

http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=To%C5%A1e_Proeski&diff=1098221&oldid=1097938

A tudi na tak način kot "Žigatov" ? Toše in Tone sta precej podobna. Če si prepričan, potem ok. Ziga 11:08, 27. november 2007 (CET)

Jaz bi rekla, da je pravilno Tošejev. Ker tudi ni Mihatov ampak Mihov, Žigov npr.--Amazone7 16:36, 3. december 2007 (CET)

Debata o tem naj raje teče na pogovorni strani članka, bo bolj uporabno. lp., Ziga 16:40, 3. december 2007 (CET)

Uporabnik:Supmblaz

Prof. Blažić ima probleme z registracijo/prijavo. Daj prosim spremeni ji geslo in ji ga nato pošlji po mejlu. Včasih so birokrati to lahko naredili. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:02, 27. november 2007 (CET)

Daj geslo brez šumnikov. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:05, 27. november 2007 (CET)

Hmja, malo se lovim okrog tega. Čeprav v nastavitvah vsakega uporabnika piše: Vpisan e-poštni naslov nam omogoča, da vam pošljemo geslo, če ga pozabite, itd., na Omejenih posebnih straneh ni opcije (kolikor vidim) za kaj takega. Izgleda, da je najbližji poseg preimenovanje uporabnika, kar pa ni isto. Morda bodo kaj več o tem vedli ostali (jim pišem sporočilo). Lp., Ziga 14:55, 28. november 2007 (CET)

Če ima potrjen e-mail, si lahko s klikom na gumb na strani za prijavo sama pošlje novo geslo. Ta opcija se sicer uporablja, kadar uporabnik pozabi svoje geslo, server potem zgenerira neko novo random in ga pošlje na navedeni mail. Samo spreminjanje gesla pa mislim da ni v pristojnosti birokratov, vsaj letos, ko je Jalen izgubil geslo, mu ga nismo mogli/znali sami ponovno nastaviti. Upam, da bo šlo po mailu. LP --Tone 15:15, 28. november 2007 (CET)
Zdaj je že rešeno. Problem je bil tudi pri pošiljanju novih gesel, ker ji je vrgel znake (če sem prav razumel šumnike in sičnike) in jih računalnik ni prepoznal. Vseeno hvala. Vem, da se je pred časom to dalo narediti preko birokrata. Mogoče so to skenslali, ko so uvedli pošiljanje gesla. lP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:52, 30. november 2007 (CET)
Kot rečeno, med orodji tega nisem zasledil. Morda bo kaj več vedel Jani, ko se oglasi (na njegovi strani je link sem). lp., Ziga 19:27, 30. november 2007 (CET)

Eduard Miler

Dragi Žiga, Eduard Miler se piše Eduard in ne Edvard, zato sem ga (nanj sem naletel slučajno, ko sem iskal nekaj drugega) popravil nazaj, ne popravljajmo ga v EDVARD, ker to ni.

lep pozdrav Ttoporisic 19:11, 28. november 2007 (CET)

Hojla Tomaž, stvar je bila takale:
 1. najprej sem glede na besedilo pogledal v seznam prejemnikov nagrade Prešernovega sklada
 2. potem sem na hitro pogledal na Google, kjer je seveda na prvem mestu Edvard (čeprav bi bilo Eduardov več)
 3. in naredil preusmeritev (prestavitev), da bi rdeča povezava v seznamu prešernovcev pomodrela
 4. sicer predlagam, da pri pisanju BŽO (biografij živečih oseb) uporabljaš pripomoček "Kaj se povezuje sem", v tem primeru zdajle lahko vidimo, da je potrebno spremeniti le še en zapis imena.
 5. redirect lahko vseeno ostane, da če bo še kak iskalec iskal z v (in avtomatično padel na pravilni u)
 • Če bo še kaj v zvezi s teatrom ti popolnoma zaupam, ker si pač v tem fohu doma (zatorej niti ni potrebe po takšnih obvestilih). Poskusi še malo bolj slogovno dodelati članke, počasi bo šlo.
 • Malo sem ti slogovno obdelal Meto Hočevar, seznam je zdaj vsaj vizualno bolj kompakten
 • Ne uporabljaj VELIKIH TISKANIH ČRK, ker v internetnem žargonu pomenijo kričanje. Zanje ni potrebe ne v člankih ne na pogovornih straneh, razen, če si zelo besen. Glej tudi Pogovor:Meta Hočevar.
 • Če si slučajno kaj v sorodu z Jožetom Toporišičem oz. ti je njegov življenjepis znan, ga lahko dopolneš, ker je res t.i. škrbina.
 • Milerja sem tudi malo slogovno obdelal: glej spremembo. Poleg tega sem obrnil besede, ki so zelo sumljivo ustrezale zaporedju besed v tem članku. Zato še enkrat: ne kopiraj besedil! identična besedila radiramo in je torej škoda tvojega dela.

lp., Ziga 20:05, 28. november 2007 (CET)

Hojla Žiga,

hvala za tvoja pojasnila in nekaj koristnih nasvetov. Velike črke niso bile mišljene v jezi, hvala tudi za slogovne obdelave.

Lep pozdrav,Ttoporisic

Kraftwerk

Rada bi začela nov članek o nemški skupini Kraftwerk, pa se srečujem s številnimi novimi besedami glede glasbil ter za zvrsti njihove glasbe (jih je več), zato rabim tvojo pomoč - tega se ne sloveni ali ne? Bom naredila najprej ogrodje, potem bi te pa prosila, če bi uredil, če bo kaj narobe.--Amazone7 00:53, 30. november 2007 (CET)

It's your turn. Ziga 19:28, 30. november 2007 (CET)

Evo, po vikend izletu sem naredila osnutek. Kaj meniš, se te stile pusti v izvorni obliki? No, delo se šele začenja, pridejo še glasbila.. Za ena sem tako ali tako prvič slišala;-) Pa še nekaj - kako narediti, da bi bil v infopolju namesto napisa Kraftwerk njihov logo? Je namreč zelo prepoznaven po mojem mnenju. Isto bi tudi naredila pri Marilyn Mansonih.--Amazone7 21:31, 3. december 2007 (CET)

Kot vem, predloga tega ne dovoljuje. predloga Infobox musical artist je skopirana iz en. Nekatere stvari lahko narediš sama. Ziga 07:57, 4. december 2007 (CET)

Pozabila sem dodati interwikije, se zgodi. Kaj mi sploh imamo predlogo za skupino? Če ja, bi jo dopolnila - malo kasneje.--Amazone7 12:21, 4. december 2007 (CET)

Imamo, saj si jo vendar uporabila. lp., Ziga 12:33, 4. december 2007 (CET)

Ja, preverila - opazila. Samo tisti del za logo manjka. To smem dodati? --Amazone7 12:40, 4. december 2007 (CET)

Če bo funkcioniralo. Drugače daj na staro stanje. Predloge so lahko včasih prav problematične in sam se z njimi ne ukvarjam, ampak copy/paste iz kakšne druge wp. lp., Ziga 12:42, 4. december 2007 (CET)
Če samo dodam, ne dela. Morala bi "obnoviti" predlogo, na ta način kot če bi dodala novo. To sicer ne vem najbolje, kako narediti- ker predloga že obstaja. Isto bi se potem to lahko uporabilo pri slikarjih, saj Zbirka ponuja primere njihovih podpisov, za Modiglianija že vem, da jih je cel kup. Imaš kako idejo, kljub temu, da se s tem ne ukvarjaš? --Amazone7 13:03, 4. december 2007 (CET)

Če hočeš, da preloga v članku prime, jo moraš pač shraniti. Če ne bo delala, jo vrni v prejšnje stanje, tako kot sem že zgoraj rekel. lp., Ziga 14:27, 4. december 2007 (CET)

Luther

Ne vem, kako je to ratalo. Slike sploh nisem opazil niti spreminjal. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:58, 3. december 2007 (CET)

Sem ga že zablokiral. lp., Ziga 19:59, 3. december 2007 (CET)

Nikolai Lugansky

A je poimenovanje OK ali se ga sloveni? Lp, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 18:46, 5. december 2007 (CET)

Sloveni se: Wikipedija:Zapisovanje ruskih imen#Lastna imena (Собственные имена), kajti prejšnja transkripcija je bila angleška. Ziga 23:21, 5. december 2007 (CET)

Predlog za izbrano sliko

Zanima me, kako in zakaj si zamenjal moj predlog dečka z jeguljo s svojo sliko zimske Ljubljane-Kongresnega trga. Ko sem pogledala med moje prispevke, je izgledalo, kot da sem jo dodala jaz. Prosim če lahko vrneš mojo sliko, ki sem jo nominirala pravilno, nazaj med predloge.--Amazone7 19:50, 11. december 2007 (CET)

Jep, tudi sam nisem vedel, da je do tega prišlo. Sem se moral kar malo potruditi, da sem našel: svoj predlog sem naredil kar po tvojem muštru in ga cropal med predloge, pri izginotju mi je pa malo pomagal še Janez, ki je naredil redirect ([7]). Kakorkoli, slika je zdaj tu. lp., Ziga 22:13, 11. december 2007 (CET)
Ja sem kriv in nisem. Opazil sem da je Kongresni trg (še vedbno ne vem kaj je tista bela stvar na tleh) pod napačnim naslovom in sem (na žalost ne da bi raziskoval zakaj) ga prestavil na pravi naslov. Tisti redirect pa se pri prestavitvi nalima avtomatsko. --Janez Novak 22:17, 11. december 2007 (CET)
Ni panike, je že rešeno. Seveda je bila krivda v prvi vrsti moja, ker sem naredil zelo neroden crop svojih podatkov. Upajva, da naju sodelavka ne bo preveč okrcala. Btw., tisto belo na tleh je podobno sladkorni peni, stepeni smetani, gasilski peni, stiroporu, vati in morda še kakšni stvari, s katero se krasijo novoletne jelke. Gotovo bo kaj od tega. lp., Ziga 22:25, 11. december 2007 (CET)
Bila sem huda en malček, zdaj se pa smejem. Ker me celotna zadeva zabava, jaz sem se mimogrede spraševala, kakšno belo stvar razen snega vidi Janez.--Amazone7 15:02, 12. december 2007 (CET)

Tranovsky

Pri zadnjem napisanem članku sem opazil pripombo, da je treba prevesti v slovenščino. Vendar ko sem še enkrat pregledalni ničesar takega. Naslovi knjig se ne prevajajo, saj morajo biti v zapisani v originalnem jeziku! LP Bernijeri

Vidiš, nakaj pa si le prevedel.

V skladu s slogom BŽO pa je bilo treba še marsikaj popraviti in dopolniti. lp., Ziga 17:42, 13. december 2007 (CET)

Partizanske pesmi

Zanima me, kakšen je trenutni dogovor glede pisanja besedil partizanskih pesmi (je kršitev AP, ni?) in kaj se sploh šteje pod to kategorijo (v moji knjižici s seznamom piše, da gre za vse pesmi, ki jih je NOB napisala ali posvojila). Lp, Cr 11:49, 15. december 2007 (CET)

O zapisovanju pesmi v wp. je treba vedeti naslednje:

 • v članke zapisujemo samo za zgodovino oz. kulturo najpomembnejše pesmi (himne, svetovno ali lokalno najbolj znane pesmi)
 • če pesem sodi med zgoraj omenjene, je poudarek na članku; namreč, da se napiše članek o pesmi (kar je prvotnega pomena), potem pa sledi še besedilo. wp. namreč ni pesmarica
 • kar se tiče avtorskih pravic oz. dovoljenja za objavo na wp. (za slovenske partizanske pesmi):
  • avtorji glasbe in besedil so večinoma znani, redke so nn. Po trenutnem zakonu velja, da mora preteči 70 let od avtorjeve smrti, preden lahko avtorske izdelke prosto razširjamo, objavljamo, itd. (moralne pravice, t.j. omemba avtorja, pa veljajo neskončno dolgo)
  • besedila in glasba so bila v času NOB (in tudi potem) dane v javno uporabo; v obdobju socializma je bilo namreč vse "naše" in zato se pojavlja majhno odstopanje med dvemi splošnimi določili:
   • če je bilo avtorsko delo že nekoč dano v javno last (kar je v primeru partizanskih pesmi seveda bilo - tudi ustvarjeno je bilo s tem namenom), potem je spreminjanje a.p. nazaj na zaščiteno delo proti plačilu oz. dovoljenju avtorja/dedičev težje izvedljivo. Tovrstna avtorska dela so bila redno zapisovana, izvajana in predvajana v duhu "to je naše" - btw. je bila za avtorja velika čast, če se je zadeva v srcih ljudi sprijela. V primeru partizanskih pesmi bi se težko pojavil pravni pomislek, češ "moje avtorsko delo je bilo proti moji volji nacionalizirano". Avtorji teh pesmi niso razmišljali o tem in so zavestno svoja dela predajali v javno last. Možno pa je, da bi zdaj dedičem koristil kak cekin. Radi ali neradi - te pesmi so bile v javni lasti in ni mi znano, da bi jih prekonvertirali nazaj v materialno zaščitena dela.
   • Tu je seveda več avtorjev, ki so poleg partizanskih pesmi ustvarjali tudi še kaj drugega. Npr. Marjan Kozina (oz. njegov živeči sin) vsekakor od SAZASa kasira tantijeme za simfonične, komorne in druge skladbe. Ker je tudi avtor partizanskih pesmi (glasbe), se pa postavlja vprašanje, na katerega trenutno ne vem odgovora: ali mu SAZAS plačuje tantijeme na račun partizanskih skladb, oz. od kdaj to avtorske agencije počnejo (šele po padcu Jugoslavije)? Pred nastankom SAZASa je za celotno Jugoslavijo deloval SOKOJ v Beogradu, ta agencija je imela reči zelo dobro pospravljene. Vendar skoraj dvomim, da bi po 2.sv.vojni začeli plačevati tantijeme za besedila in glasbo pesmi, ki so se v tolikšni meri in na vseh mogočih koncih izvajale. Izvedb in prireditev ne bi bilo mogoče prešteti, prav tako ne direktnih citatov besedil. Če bi objave in izvedbe kar na lepem začeli kasirati, bi morali velik birokratski red, kar pa ni bilo izvedljivo.
 • Zato PMSM partizanske pesmi še dalje ostajajo v javni lasti (navedba avtorstva pa je zaradi moralnih pravic seveda obvezna)
 • Vendar, kot rečeno v začetku, wikipedija ni pesmarica, gola besedila so objavljana na sestrskem projektu Wikivir (http://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran )

lp., Ziga 14:04, 15. december 2007 (CET)

Že, toda brez besedila je članek dolg kvečjem nekaj vrstic. Pisanje takih člankov (avtor, nastanek, verzije, besedilo) torej "štima"?
--Cr 15:03, 15. december 2007 (CET)

PMSM lahko v miru objaviš besedila v stilu Druže Tito mi ti se kunemo ipd. Vendar, kot rečeno; vsa besedila zagotovo ne bodo sprejeta na wp. ampak na wikivir. Če bo kakih 20-30 besedil tu, ostala naloži tja in naredi povezavo iz članka na besedilo. Vsekakor se bodo oglasili še drugi urejevalci in komentirali v zvezi z wikipedijskim slogom.

Predvsem si preberi Pogovor:Seznam partizanskih pesmi, kjer je nekaj smiselnih pomislekov, med drugim:

 1. ali so partizanske pesmi tiste, ki so jih peli partizani; ali pač vse med- in povojne pesmi, ki so partizanstvo opevale?
 2. partizan je izraz, ki se ne nanaša le na Slovenijo oz. Jugoslavijo, temveč na marsikatero državo. PMSM bo treba prestaviti geslo na kaj bolj eksplicitnega Seznam slovenskih (Jugoslovanskih) partizanskih pesmi, da ne bo kdo pomislil na italijanske, poljske, judovske, armenske, ... partizane. Pod našim geslom namreč njihovih pesmi ni.
 3. Poleg tega bi bilo dobro pred seznamom z nekaj besedami opisati, kaj ta seznam vsebuje (ko si se že lotil zadeve).

lp., Ziga 18:30, 15. december 2007 (CET)

Definicijo sem popravil in prestavil stran na Seznam slovenskih partizanskih pesmi, je pa še vprašanje, kaj naresti s samospevi, ki jih moj vir šteje za pesmi, in pa, katere res opisati v članku (kakšen predlog?). LP, Cr 09:42, 16. december 2007 (CET)

Bi bilo potrebno preveriti pri kakšni referenčni literaturi, npr. Franc Križnar: Slovenska glasba v narodnoosvobodilnem boju. Na onem seznamu je tudi veliko prevedenih (t.j. pesmi, izposojenih od drugih narodov). SIcer smo jih vzeli za naše, pa vendar: ali so slovenske ali ne? Potemtakem zaslužijo v tem seznamu dodatno mesto - izključi jih iz glavnega abecednega seznama in pod njim naredi še enega z naslovom v stilu "privzete", "prevedene". Ali pa jim samo dodaj kakšno oznako (zvezdico ipd., če bodo ostale tam, kjer so). lp., Ziga 14:43, 16. december 2007 (CET)

Hvala. Kot si verjetno že opazil, sem že naredil prvih nekaj člankov o pesmih. Kakšno je tvoje mnenje (jim še kaj manjka) in pa katerih bi se bilo še dobro lotiti? Lp, Cr 15:08, 16. december 2007 (CET)

Odlično. Kategorija naj bo "Slovenske partizanske pesmi". Lp., Ziga 15:11, 16. december 2007 (CET)

Podmornice

Te škrbine sem naredil že pred kakšnima dvema letoma in jih še nisem vrgel gor; takrat pa še ni bilo veliko teh slik v Zbirki. Zapis razredov pa povzemam po strokovni literaturi, ki imena razredov plovil pišejo z malo. lP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:01, 20. december 2007 (CET)

Norveška

Premišljeval sem, da bi ktgr občin/naselij naredili isto kot pri Franciji (tam po departmajih, tu po regijah). Bi bilo to OK? Če ja, bom naredil. lP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 10:52, 23. december 2007 (CET)

Tudi na en. je tako. Vendar kt. zaenkrat nisem organiziral na ta način, ker je stvar abecedno manj pregledna. Vendar, glede na popoln seznam (številski seznam norveških občin) morda ni potrebe, da obstaja kategorija, ki vse to vsebuje. Rekel bi, da je OK, če se spremeni. Edino, kaj bo potem v kt. "občine Norveške"? lp., Ziga 20:52, 23. december 2007 (CET)

nekako kot Kategorija:Občine Francije. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:54, 23. december 2007 (CET)

Etno slovenske pesmi

Glej tu. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:29, 25. december 2007 (CET)

 1. Že v začetku se pojavi polemika, ali so slovenske narodne ali slovenske ljudske pesmi. Merodajni strokovnjaki se nagibajo k slednjemu izrazu, SAZU izdaja tudi zbirko [8]
 2. Pesmi je ogromno, obstaja tudi več izborov v obliki pesmaric, na wp. jih trenutno še nimamo. Ko bodo, jih bo mogoče prepisati v druge wp. (razen, če bo kdo to počel v tujejezičnih wp. že pred nami). lp., Ziga 12:05, 31. december 2007 (CET)

Maksa Samsa

Živjo, sodelujem pri wiki projektu in pišem [članek] o Maksi Samsa. Zelo prav bi mi prišla tvoja pomoč in sicer bi te prosila, da članek malce pregledaš in mi sporočiš kaj vse je potrebno še urediti.

Lep pozdrav, --Jasmina 8. januar 2008 (SRE) Jasmina Verbanac

Bogdan Novak

Dragi Žiga.. Pišem o Novaku in sem malo prej opazila nekaj sprememb/popravkov s tvoje strani, ki mi niso preveč ušeč oz. se z njimi ne strinjam. Sliko, ki si mi jo zbrisal, je odobril avtor sam (imam celo njegov mail, samo ne vem kam moram to posredovat - Klemen pa mi še ni odpisal). Citat, ki si ga prestavil na konec, sem namenoma in z razlogom dala na začetek.. Opombo glede zastarelosti podatkov na zunanjih povezavah, ki si jo izbrisal, sem prav tako dala tam z razlogom - Novak sam me je opozoril, da je nekaj podatkov na spletu starih (novih pa še ni, zato drugih povezav pač nisem mogla dati); npr. koliko knjig je napisal, kje živi in podobno. Poleg vsega imam še zmeraj metlo in še zmeraj ne vem čemu služi. Pravil pisanja sem se res poskušala držati. Lahko torej vrnemo članek v prejšnjo obliko? Profesorica je zadovoljna, jaz, Novak.. LP! --ines 20:05, 9. januar 2008 (CET)Ines Pavlin

 1. V sklopu projekta slovenskih literatov se je pojavilo na tone slik, od tega jih je kakšna polovica nepravilno označenih oz. neoznačenih z licenco, podatki o avtorju fotografije in o sliki sami. Če teh podatkov ni, brišemo. Iz članka sem izbrisal zato, da se bo kaj zgodilo. Če je odobril avtor, napiši. (tako kot pri prvi sliki)
 2. Kar se tiče zastarelosti podatkov na zunanjih povezavah - vsaj ne dodajati kot "reference". To ni nikakršna referenca. Opombo napiši pred ali po seznamu z malimi črkami, to se naredi takole: besedilo
 3. Da je citat napisan še preden izvemo karkoli o pisatelju, ni v slogu te enciklopedije. Vsaj nekaj vrstic besedila bi bilo lahko prej. Načelno pa citate postavljamo na konec. Poleg tega, marsikdo ne piše ali si ne želi pisati za predal; za ta "citat" bi zelo težko rekli, da je neko posebno avtorsko delo, oziroma izrek, po katerem bomo spoznali tega avtorja. Lahko bi ga nalimali naslovne vrstice vseh dobro prodajanih slovenskih književnikov.
 4. Tvoje delo je sicer zelo hvalevredno in upam, da nisi dobila občutka, da ti kratimo umetniško svobodo pri pisanju člankov. Vendar Wikipedija pač ima nek ustaljen slog, po katerem so članki napisani.
 5. Vedeti moraš še to: članke lahko ureja vsakdo. To pomeni, da se bo gotovo pojavilo še mnogo urejevalcev, ki bodo po isti strani pisali za tabo. Še posebno, če si se na wikipediji pojavila kot muha enodnevnica (ker je pač treba za šolo nekaj narediti=zunanja motivacija). Če boš sodelovala nekaj časa (notranje motivirana za pisanje novih člankov), ti bo bolj jasno, kaj govorim. Lp., Ziga 20:27, 9. januar 2008 (CET)

Sliko sem dala ponovno na stran - v opombah pa napisala, da jo je on odobril. Opombo sem tudi dala nazaj - z malim besedilom. Citat bo torej ostal na koncu. Glede nadaljnega sodelovanja: vidim, da napisati 'spodoben' članek ni ravno lahko in zahteva kar nekaj časa. Ko bom imela torej čas, bom poskusila še kaj prispevati:) Sicer pa: nov projekt v skladu s faksom je menda že pred vrati:) p.s. Metla je še zmeraj gor in mi pravzaprav postaja všeč, haha:) --ines 20:54, 9. januar 2008 (CET)

Hehe, glej da se ne boš odpeljala z njo! (Še eno pripombo sem sicer pustil na tvoji strani) 8-) Ziga 20:58, 9. januar 2008 (CET)

Tatjana Pregl

dragi Žiga...vidla sem tvoje sporočilo. Rada bi ti povedala da je tole(da je študirala na FF v LJ, diplomirala pa iz um. zgo) bilo prepisano iz leksikona slo. knj. tako da predvidevam da je točnost tega podatka ok. Bolj me pa zanima kako se zdej znebit tega ! brez da tole zbrišem, spremenim :) Jerneja

Jerneja, stavek je diplomirala iz umetnostne zgodovine, študirala pa je primerjalno književnost je napisan v slogu: je diplomirala iz slikarstva, študirala pa je matematiko.

Ponavadi človek najprej nekaj študira, potem pa iz tega diplomira. Interpretacija tvojega stavka (zaradi mene, če je prepisan iz Biblije), je lahko sledeča:

 • študirala in diplomirala je iz um. zg., študirala in favlirala (ni dokončala) pa p. književnost. To je ena izmed najbolj smiselnih možnosti. Če je ta, napiši vsaj: študirala pa je tudi primerjalno književnost.

Prvotni stavek je namreč dvoumen, zato je tam oznaka. lp., Ziga 21:53, 9. januar 2008 (CET)

Ok, sej tole maš pa prav ja:) sem spremenila...

Neli Kodrič

Slike o knjigah Neli Kodrič so opisno nepopolne (navedena sta samo vir in dovoljenje). Ampak glede na to, da dovoljenja ustrezajo, ali jih ne bi smeli imeti v članku? Brisati se po moje ne bi smele, če je znano dovoljenje. --Janezdrilc 22:50, 9. januar 2008 (CET)

Janez, vzemiva npr. datoteko Slika:Lov na zvezde.jpg. Kaj ta reč predstavlja? Priročnik o tem, kako bo nekdo ulovil zvezdo? Na sliki ni razen naslova (za tiste z dobrimi očmi) jasno razvidno nič. Slika oz. risba na naslovnci je tudi nekogaršnje avtorsko delo. Že v prvi vrsti ne vem, zakaj je večina slik naložena v tako slabi resoluciji.

Skratka: tako kot velja na Zbirki, tako je na naši in drugih wp: slike morajo biti opremljene z opisom, avtorjem, virom, dovoljenjem in po možnosti smiselnim naslovom (v sklopu poplave prispevkov o slovenskih književnikih pa jih je ogromno z naslovi kot so "Scan_0056") ipd. To velja od nekdaj in tako bo teoretično (vendar moramo v člankih pač opaziti) tudi ostalo. Najmanj polovica slik, ki jih je naložila nadebudna skupinica študentov, bo izbrisana.

Pri takem tsunamiju urejevalcev in naloženih datotek redni uporabniki wp. praktično ne uspejo korigirati vseh vnosov, jih bodo (bomo) pa pač postopno, kasneje, ko bomo slučajno brali te članke. Zato sem nekatere študente opozoril, da naj reči uredijo že zdaj. Da nekomu nalimaš OVL na slikovno datoteko, je namreč povsem brezpredmetno, ker te ljudi opozorilo prav nič ne briga. Najboljše opozorilo, da se reči uredijo pravilno je, da se slike vrže ven iz članka. Potem bo morda kdo vnose popravil. Če jih ne bo popravil, bodo OVL slike takoalitako enkrat zradirane.

Glede na dejstvo, da ta mladina piše članke kot šolsko obveznost, je zelo verjetno, da jih ne bodo kasneje nikoli več povohali. Stalne wikipediste bo čakalo že veliko dela, da bodo članke slogovno popravljali. Da o preverjanju in brisanju slik ne govorimo. To je veliko dela, naj ga opravijo sami. Če ga ne bodo, bomo pač morali delovati po najmanjši liniji odpora, ali pa imeti razmetano še naprej.

lp., Ziga 09:09, 10. januar 2008 (CET)

Mislim, da bi slike lahko ostale, ne glede na to, da imajo pomankljive nekatere podatke, ker imajo dovoljenje poštene uporabe, kakor piše v Predlogi:Naslovnica knjige. Ta navaja, da avtorske pravice ostajajo, in da je v skladu z zakonom o razširanju (sicer nekim ameriškim). Kat se tiče pa kakovosti slik, pa bi rekel bolje to, kot nič. Sčasoma jiih bo kdo nadomeščal s kvalitetnejšimi. --Janezdrilc 03:02, 11. januar 2008 (CET)

O tem naj se izjasni občestvo. Bom dal Pod lipo. lp., Ziga 09:28, 11. januar 2008 (CET)

Klavir

Zdravo Žiga, hvala za komentar. Seveda imaš prav - ko gre za sodobne klavirje. Pri nekoliko starejših klavirjih (torej ne le pri pianinih) je srednji pedal navadno moderator. Pri starejših pianinih nekaterih proizvajalcev (npr. Blüthner) filc med strune potisne levi, t.i. piano pedal itd... pri klavirjih z začetka 19. stoletja (t.i. Hammerflügel - ustrezen slovenski prevod bi bil recimo klavir s kladivci) je bilo običajno, da so imeli tudi po šest pedalov z najrazličnejšimi funkcijami (Fagotzug, Janitscharen itd. - ustreznih slovenskih prevodov žal ne poznam in se bojim, da niti ne obstajajo). Nadalje bi želel opozoriti le še na en spodrsljaj - komentar k sliki klavirja pod geslom GRAD TUŠTANJ PRI MORAVČAH: ne gre za klavikord (to je povsem drugačno glasbilo), ampak za že omenjeni Hammerflügel, in sicer iz ca. 1820 in nikakor ni edini pri nas. So pa dejansko redki. Večina je bila verjetno uničena skupaj z našimi gradovi med in po drugi svetovni vojni. P.S.: Komentar bi sicer popravil sam, pa mi nekako ne uspe, bi mi pa veliko pomenilo, če bi ne bil napačen, zato za podvig prosim kar avtorja :) Žiga, s tabo sem želel navezati tudi direkten kontakt, pa mi tudi to ne uspe. Prosim za pomoč in se hkrati opravičujem, če sem pri dodajanju komentarja spet kje kiksnil v zvezi s 'slogovnim oblikovanjem člankov' :) Hvala Anovak 18:00, 12. januar 2008 (CET)

Ne razumem prav dobro. "Hammerflügel" je pod sliko v članku klavir napisan že kakšno leto. Je pa res, da pod sliko Slika:Klavikord.JPG še vedno piše klavikord. Leta 2005, ko sem se slučajno potikal po gradu Tuštanj, mi je tam živeči g. Pirnat povedal zgodbo o tem instrumentu in tako je našla svoje mesto v opisni rubriki datoteke (slike). Ob priliki bom popravil (ko si nekje preberem, ali tvoja trditev drži). Če pa si popolnoma prepričan, lahko spremeniš tudi sam. lp., Ziga 23:39, 12. januar 2008 (CET)

Nov naslov

Žiga, lepo prosim, če mi poveš, kako ustvariti nov naslov v Wikipediji. Pisala bi o pravljici Pastorka in bela žena, vendar tega naslova še ni.. Hvala že v naprej! --ines 13:43, 26. januar 2008 (CET)

Aha, vidim da je že (povezava zgoraj je modra). Ziga 15:30, 26. januar 2008 (CET)

Zlato kralja Matjaža

Lahko vprašam zakaj mi brišete slike naslovnic knjig? Hvala za odgovor...--laura 19:04, 7.februar 2008 (CET)

Iz članka so izbrisane zato, da se bo kaj zgodilo: glej svoj uporabniški pogovor. Ko bodo datoteke urejene, tako kot je treba, jih lahko vrneš v članek. lp., Ziga 09:48, 8. februar 2008 (CET)

jst bi pa vprašala zakaj mi brišete slike, ki sem jih sama skenirala? ne vem pod kaj naj to shranim

Sanja

??? A če bi sama skenirala Mono Lizo, bi pomenilo, da je to tvoja slika ????

Ziga 22:13, 9. februar 2008 (CET)

OVL slike

Verjetno bi lahko začeli z brisanjem OVL slik, ker se jih je nabralo že cel kup. Kaj meniš?--Rude 07:50, 27. februar 2008 (CET)

Hja, to je garaško delo. Izbrisati jih je namreč treba tudi iz člankov. Nekatere pisce o pravljicah (ti so bili najbolj fanatični z OVL nalaganjem) sem opozarjal sproti, pa ni bogvekako zaleglo. Očitno Klemen na predavanju ni razložil kako in kaj - in s tem naredil wp. medvedjo uslugo. Sem sicer nabil rumeno tablo na Wikipedija:WikiProjekt Slovenske pravljice. Morda bo (vsaj kar se tiče študentov) zdaj bolje. Brisati lahko mirno začnemo. trenutno jih je okrog 800. lp., Ziga 07:54, 27. februar 2008 (CET)

Bom začel, da ne bo kakšnih težav ... zakonskih ;-)--Rude 07:58, 27. februar 2008 (CET)

Brišem brišem, tudi iz člankov. Tista serija je bila vsa na eni strani zato sem kasneje odstranil tudi rdeče povezave.--Rude 08:33, 27. februar 2008 (CET)

Ok., lp. v eni uri sva fertig, Ziga 08:34, 27. februar 2008 (CET)

Da bo manj dela, na en: obstaja bot, ki izbrisane slike odstrani iz člankov. Če vaju zanima... LP --Tone 10:01, 27. februar 2008 (CET)

Jep, naju zanima. Narediva pavzo: kako pognati tega bota? Ziga 10:03, 27. februar 2008 (CET)

Kot vidim, sva v dveh urah izbrisala 277 slik (in povezav v člankih). To je, kot sem že uvodoma pomodroval, počasno delo, tudi če kravljata dva. Slik je še okrog 500, torej ca. 4 ure za dva, ki pa jih (vsaj kar se mene tiče) trenutno nimava.

Predlagam tudi predlogo za nove uporabnike oz. nalagalce datotek, ki je podobno rumeni tabli tu. Npr. predloga {{neslika}}, ki se jo da hitro stisniti na pogovorno stran uporabnika. Na ta način, in pa s takojšnjim odstranjevanjem OVL slike iz članka (še preden se datoteka pobriše) je mogoče polnjenje kategorije OVL slik upočasniti. Če nek urejevalec še ureja članek in vidi, da slik ni več, obstaja možnost, da bo reči uredil takoj. Kajti kasneje tega ne dela takorekoč nihče. Poleg tega, redkokdo pogleda na stran z datoteko, kjer bi lahko videl rjavo škatlo z besedilom o OVL. lp., Ziga 10:11, 27. februar 2008 (CET)

Da je stvar še bolj komplicirana so nekatere slike (predvsem naslovnice) skenirane po dvakrat ali večkrat, različne slike pa nato uporabljene v različnih člankih. Trenutno mi je malce zmanjkalo volje za to delo. Bom vzel malce "dopusta" nato pa se bom spet lotil dela. Sva bila pa kar pridna tisti dve uri ;-)--Rude 19:30, 3. marec 2008 (CET)

Slika

Slika:Mirijam Kalin.JPG. --Domen 23:47, 1. marec 2008 (CET)

Thx., zdaj je tu. Šele konec leta 2005 sem začel nalagati na Zbirko. Pred tem časom tu še nismo zelo pazili na slike (podatke o slikah) oz. jih množično nalagali. lp. Ziga 09:02, 3. marec 2008 (CET)

Slika

Žiga Cankarjeva ulica v Murski Soboti je v resnici Slovenska ulica - sem popravil.

Slovenska ulica LP --Feri 21:34, 2. marec 2008 (CET)

A imaš kakšno sliko s platanami? Nek frajer je posekal celo ulico, češ, da je bilo drevje bolno. Govorilo pa se je, da je les prodal.. Kakorkoli, zdaj ulica izgleda prav žalostno. lp., Ziga 09:03, 3. marec 2008 (CET)

Imam, samo platane se bolj malo vidi, ker sem slikal maturantski ples, pa se od ozvočitve, maturantov, staršev in ostalih gledalcev platane vidijo bolj malo. Lp --Feri 18:46, 3. marec 2008 (CET)

Krvavica

Bilo je nejasno napisano vendar še: Ne vem (kljub mojim kuharskim izkušnjam) kako bi se tekočina (kri) spekla. Po mojem spominu ko smo (so) pri sosedu klali se le kri pred nadalno uporabo v krvavici kuhala. Sicer se sprime (koagulira ali nekaj takega na kar je kri navajena če je na zraku (kraste). --Janez Novak 11:51, 10. marec 2008 (CET)

Pečena kri naj bi bila tudi neka vrsta slovenske specialitete, čeprav, ko berem članek o krvavicah pri angležih, vidim, da obstaja malo morje vrst krvavic iz različnih držav (bistvena tu je kri). Ziga 11:59, 10. marec 2008 (CET)

Atiško-delska pomorska zveza

Kako naj popravim stran atiško-delska pomorska zveza, da bo ustrezala vašim merilom? LP - Nanina_m

Penelope Cruz

Pozdravljeni Zanima me s čim niste zadovoljni pri mojem članku Penelope Cruz. TinaZTinaz 08:20, 11. marec 2008 (CET)


živjo (: res si želim da bi moj članek ostal na wikipediji zato prosim... kaj je narobe z njim? popravki?? hvala, lp Tinaz 16:43, 11. marec 2008 (CET)

Brez podatkov, ki sodijo v rumeni tisk. Uredi notranje povezave, t.j. [[članek|povezava na članek]]

namesto navednic "-" uporabljamo navednice »_« 

lp., Ziga 18:01, 11. marec 2008 (CET)

Popravila sem nekaj stvari... Boljše? Še kaj potrebno popravila? Hvala Tinaz 19:01, 12. marec 2008 (CET)

Prosim te, če lahko pišeš vse svoje pripombe v isto pogalvje na tej pogovorni strani. Zdaj si že kar nekajkrat napisala naslov "Penelope Cruz". Nadaljuješ lahko prav tam, čeprav se za tvojim besedilom pojavi še kakšno novo. Na ta način je stvar bolj pregledna. lp., Ziga 22:23, 12. marec 2008 (CET)

Kaj ne spada v wikipedijo

 • poetika: "...odplavala na male ekrane..."
 • nenatančnost: "...ki je dobil nagrado za tujejezičen film..." - kakšno nagrado? manjka vir (povezava na spletno stran, kjer kaj piše o nagradi)
 • natolcevanja: za vsake take trditve je treba navesti vir (vse to piše v angleški wp.): "...Po snemanju filma Sahara (februar 2005, se je sestajala z igralcem Matthewom McConaugheyom..." - ja, pa videli so jo še s sosedovim Lojzetom in Poldetom, in en paparac jo je celo slikal skupaj s Pepco
 • rumeni tisk: wikipedija je enciklopedija, kar pomeni, da morajo biti trditve podprte z dejstvi. Če že morajo biti kot zanimivosti napisane reči v stilu "...dobra prijateljica z igralko Salmo Hayek, prijateljuje tudi s pevko Shakiro..." - Shakira je njena najboljša prijateljica, pa Salma je tudi njena najboljša prijateljica, pa najboljša prijateljica je še nevemkatera. Verjamem, da oboževalce Penelope vse to verjetno zanima, vendar v enciklopedijo ne moremo pisati enako kot v kratkočasno časopisje. Če že, potem z referencami. Poglej si, kako je to narejeno na en.; npr. <ref>{{cite web|url=http://people.aol.com/people/articles/0,19736,1200409,00.html|title=Matthew McConaughey & Penelope Cruz Are 'Separating' - AOL||accessdate=2007-01-25}}</ref>. Na koncu članka se te reference avtomatsko izpišejo, če napišeš ukaz {{reflist}}.

lp., Ziga 23:03, 12. marec 2008 (CET)

Selle francais

Kaj je potrebno spremeniti pri mojem članku (http://sl.wikipedia.org/wiki/Selle_francais) ?

Lep pozdrav. RaMiBRu

Zdravo! A je pri mojem članku še vedno premalo notranjih povezav? Koliko pa jih mora biti (okvirno)? Lp RaMiBRu 17:05, 13. marec 2008 (CET)

Kivi

živjo! A mi lahko poveš kaj je narobe z mojim člankom? kaj naj popravim?


živjo! a mi lahko poveš kaj je narobe z mojim člankom? kaj naj popravim? Barby93 08:30, 11. marec 2008 (CET)

živjo! A mi lahko poveš kaj je narobe z mojim člankom? kaj naj popravim? Barby93 08:34, 11. marec 2008 (CET)

http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kivi&diff=1243583&oldid=1243579 Naredil sem ti nekaj začetnih popravkov. Si poglej na tej povezavi. Ziga 08:40, 11. marec 2008 (CET)

Odgovorim kar za vse

Signature button.gif

Prosimo, podpisuj svoje komentarje. Za samodejen podpis s časovnim zapisom na koncu svojega komentarja dodaj štiri tilde ~~~~ ali pa poišči gumb v orodni vrstici (glej sliko).

 • Wikipedija ima že kar dolgo časa utečen slogovni postopek; lahko ga vidiš, če klikneš na katerikoli urejen članek, npr. Antična Grčija, ipd. pa tudi na wikipedijah v različnih jezikih. Najbolj obsežna je angleška.
 • Kaj manjka pri konkretnem članku:
  • Naslovna vrstica (primerjaj z drugimi članki)
  • odstavki, pomanjkanje notranjih povezav
  • (slike nalagaj direktno iz Zbirke (Commons), kjer jih je mnogo; za referenco pa predlagam angleško wikipedijo - poglej si, kako je urejeno tam.
  • Vsak članek ima tudi "interwiki", t.j. povezave na istoimenske članke v drugih wp.
  • Vsak članek je opremljen tudi z najmanj eno kategorijo
 • Res pa priporočam, da je besedilo
  • a. lastno delo (da ni direktno prekopirano odnekod) - to namreč potencialno predstavlja kršenje avtorskih pravic in s tem kasnejši izbris članka
  • b. prevedeno iz drugih wikipedij (besedilo na wp. je dano v javno uporabo; zato je prevajanje sorodnih wp. projektov dovoljeno)

Tu so članki iz wp.en., kjer slog štima: en:Penélope Cruz - en:Kiwifruit - en:Selle Français -

Ziga 08:28, 11. marec 2008 (CET)

živjo!kaj je narobe z mojim člankom?

primerjaj en:Kiwifruit Ziga 08:53, 11. marec 2008 (CET)

Atiško-delska pomorska zveza

Kaj lahko popravim, da bo stran ustrezala vašim merilom?? KONKRETNO prosim! Hvala, LP! 194.249.244.167 08:39, 11. marec 2008 (CET)

 1. prijavi se (kot vidiš, je zgoraj pri podpisu zapisan samo IP tvojega računalnika)
 2. Naslovna vrstica:
  1. tu mora pisati najpomembnejše: to je zveza med kom (med Atiko in..)
 3. odstavek "Vzrok nastanka" lahko mirno združiš z naslovno (nadaljuješ po naslovni vrstici)
 4. manjkajo kategorije in interwiki (povezave na sorodne wp.)

!! ne prepisuj direktno iz učbenikov; malo spremeni besedila (v primeru, da se je zgodilo tako)

Članek na angleški wp.: en:Delian League; za zgled. Tvoj sicer najbrž ne bo tako dolg, lahko pa lepo vidiš, kako je slogovno pospravljen.

Ziga 08:46, 11. marec 2008 (CET)

Dornier

Žiga, zakaj si izbrisal povezave z zunajnih spletnih strani podjetja EADS oziroma članka nemške Wikipedije? To je članek ki obširno piše o zgodovini gp. Dornier-a oziroma istoimenskem podjetju? A ni iluzija da bi na slovenski Wikipediji nastal takšen kvalitativen članek kot v nemški Wikipediji? Po mojem bo večina člankov ostala le škrbina. Kaj ne bi bilo bolše če bi povezali te strani s člankov tujih Wikipedij? švabo 18:48, 12. marec 2008 (CET)

Da kar odgovorim, ker sem povezave sem izbrisal jaz. Stran Dornier je samo razločitev - zbirka povezav na članke z istim imenom. Povezave na uradne spletne strani in članke v drugih Wikipedijah sodijo v posamezne članke, ki pa jih je treba prej napisati (vsaj škrbine). Tak je pač dogovor o razločitvenih straneh. --Yerpo Ha? 18:55, 12. marec 2008 (CET)

Slovenski alpski smučarji s stopničkami v svetovnem pokalu

Pozdravljen. Prvi članek, ki sem ga napisal, se ne prikazuje (čeprav se v začetku je). Morda veš zakaj? Ta članek sem si zamislil kot enega izmed povezovalnih člankov, saj nameravam napisati članke o vseh vidnejših slovenskih, kasneje pa tudi tujih smučarjih. Ali je kaj narobe s člankom oz. ali gre za hrošča?

Belen 23:09, 18. marec 2008 (CET)

Na wp. zaenkrat ni kaj dosti hroščev. Če se ne prikazuje, je možnost, da si se zatipkal (geslo "Slovenski alpski smučarji s stopničkami v svetovnem pokalu" ni prav enostavno). Morda si lahko zamisliš še kakšen poenostavljen naslov in potem narediš redirect na tega. lp., Ziga 15:35, 19. marec 2008 (CET)

Citati

Pozdravljen. Rada bi dodala citat v članek, kot je to narejeno npr. tukajle, pa žal tega še med predlogami nisem našla. Ali že imamo to ali je treba dodati novo predlogo? Mi lahko pomagaš?--Amazone7 13:36, 23. marec 2008 (CET)

Miha je naredil predlogo navedek: http://sl.wikipedia.org/wiki/Predloga:Navedek - na strani so navodila, sicer pa lahko pogledaš, kako je to v člankih: http://sl.wikipedia.org/wiki/Posebno:WhatLinksHere/Predloga:Navedek

lp., Ziga 18:53, 23. marec 2008 (CET)