Pogovor:Seznam slovenskih partizanskih pesmi

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Seznam partizanskih pesmi)

Ali so besedila teh pesmi pod PD, glede na to, da nekateri avtorji še niso 70 let pokojni? Neglede, da so te pesmi "ponarodele" in so na mnogih spletnih straneh, SAZAS najbrž pri izvedbah še vedno plačuje tantieme npr. potomcem Marjana Kozine in potemtakem tudi tvorcem besedil (25%). Po vojni je bilo namreč vse "naše", zdaj pa ne, čeprav smo se na to navadili. --Ziga 00:01, 25 december 2005 (CET)

Ne vem če je Naprej zastava slave ravno partizanska pesem?!?--Rude 11:28, 25 december 2005 (CET)

... na boj junaška kri, za blagor očetnjave naj puška govori...? PMSM opeva situacijo. Sicer pa bo treba pojem partizanske pesmi razširiti, odnosno deinirati, do kam segajo partizani. Pri tem je seveda vsako mnenje dobrodošlo in seveda ni problem kak naslov izbrisati ali dodati. lp., --Ziga 11:51, 25 december 2005 (CET)

Glede na to da sta avtorja Simon in Davorin Jenko, ne vem kako bi bila lahko ta pesem partizanska.--Rude 12:17, 25 december 2005 (CET)

KAJ so partizanske pesmi? Ali tiste, ki so bile napisane med NOB za partizane in so jih peli ali tudi tiste preje napisane, ki so jih partizani veliko peli? Nagibam se k drugi varianti. --Janez Novak 12:34, 25 december 2005 (CET)

Po tej drugi varianti so torej skoraj vse slovenske ljudske pesmi partizanske pesmi. Nesprejemljivo za moje pojme. Partizanske pesmi so za moje pojme IZKLJUČNO pesmi, ki so nastale med NOB.--Rude 13:14, 25 december 2005 (CET)

Se strinjam z Rudejem. Tudi domobranci so imeli Naprej zastava slave, SV jo ima še zdaj. Na tem seznamu bi se mogli omejiti le na pesmi, ki so nastale s strani partizanov med WWII. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 14:11, 25 december 2005 (CET)

Torej pesmi, ki so napisane po NOB (lahko tja do 1955-60) in opisujejo boje (konkretno partizansko tematiko) niso partizanske pesmi? Resnično, nikoli se nisem zares spraševal o tej zvrsti glasbe (članek je nastal zato, ker je nek možakar včeraj 2* ruknil gor nek veliko obširnejši seznam, ki pa je vseboval še vse kaj drugega kot to, tudi Balaševića). Če vzamemo, da je na zgoščenki z naslovom Naša partizanska pesem (ravno gledam) tudi npr. skladba Janija Goloba: Naprej!, potem bi rekel, da je partizanska pesem širši pojem. Poleg tega tudi niso bili vsi avtorji pesmi partizani. In slednje, niso bili vsi Slovenci: Večer ob tabornem ognju je angleška pesem, ki smo jo poslovenili (btw. to je sicer res storil partizan Mitja Ribičič). Se pravi, da ni vse tako enoznačno. Ob priliki moram vprašati kakšnega muzikologa, ki se je s tem ukvarjal, lahko pa seveda razglabljamo tele zgoraj napisane reči. lp., --Ziga 18:17, 25 december 2005 (CET)

Pravzaprav je bila večina partizanskih pesmi le prevod revolucionarnih pesmi ZSSR. Nekaj malega so jih spisali naši pesniki, ki so bili takrat v partizanih (Matej Bor, Kajuh ...) Poanta je samo v tem, da določenih pesmi ne moremo tlačiti v partizanski koš zgolj zato, ker so jih prepevali. Po tej logiki bi namreč lahko, kot sem že enkrat omenil, veliko ljudskih pesmi »popartizanili«, kar po mojem res ni prav.--Rude 12:23, 26 december 2005 (CET)