Wikipedija:Podpisovanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Podpisovanje vaših prispevkov (na vseh pogovornih straneh Wikipedije) je pomemben del Wikietikete in nujen del komunikacije skupnosti, ki pomaga pri nastajanju in razvoju člankov. Podpis vaših komentarjev omogoča uporabnikom, ki prebirajo pogovorne strani, da sledijo kronološkemu zaporedju komentarjev ter da vedo, kateri uporabnik je napisal komentar.

Zaradi te zahteve po podpisu so razvijalci ustvarili samodejen način podpisovanja. Klik na gumb s svinčnikom () izpiše štiri vijuge (tilde) (~~~~), ki se ob shranitvi strani samodejno pretvorijo v ime uporabnika ter sistemski čas. Če ročno napišete samo tri vijuge (~~~), se bo izpisalo samo ime brez časa. Vendar je uporaba štirih vijug močno zaželena.

V primeru, da se uporabnik pri pogovoru ni podpisal, se na koncu njegovega komentarja doda predloga {{Nepodpisani}} (glej dokumentacijo predloge).

Prilagajanje podpisa[uredi | uredi kodo]

Ob vpisu kode ~~~~ se bo pokazal privzeti podpis urejevalca (določen v MediaWiki:Signature). Videti je tako:

Zgled (pogovor) 02:24, 19. marec 2024 (UTC)

Neregistrirani ali neprijavljeni uporabniki se lahko podpišejo ročno s psevdonimom ali oznako (npr. anon.), saj se bo v zgodovino strani zapisal njihov IP-naslov. Če se želite podpisovati na tak način, morate še vedno svoj podpis podpisati s štirimi vijugami (npr. Anonimni urejevalec ~~~~), da bodo drugi lažje brali pogovor in komunicirali z vami.

Prilagajanje videza podpisa[uredi | uredi kodo]

Registrirani urejevalci lahko svoj podpis uredijo v Posebno:Nastavitve v polju »Podpis«. To spremeni podpis, ki se pojavi pri vpisu kode ~~~~. Uporablja se lahko za podpisovanje z vzdevkom, oblikovanje po meri ali oboje.

Ta tehnika deluje samo, če se podpisujete, ko ste prijavljeni. Ne vpliva na videz vašega podpisa na spisku nadzora, v dnevniških zapisih ali zapisih v zgodovini strani ter na mestih, kjer vaš podpis doda drug urejevalec. Sprememba vašega podpisa v vaših uporabniških nastavitvah bo vplivala samo na prihodnje podpise pri nadaljnjem podpisovanju. Ker dodajanje kode ~~~~ na pogovornih straneh pomeni zgolj zamenjavo teh znakov z vašim podpisom pred shranitvijo strani, se podpisi, ki so bili dodani pred tem, ne bodo samodejno posodobili ali spremenili.