Wikipedija:Kaj je članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Glej tudi: Wikipedija:FAQ

Wikipedijski članek je definiran kot stran v osnovnem imenskem prostoru, ki vsebuje informacije enciklopedičnega značaja. Trenutno jih slovenska Wikipedija vsebuje 173.647. Dobro napisan enciklopedičen članek vsebuje pomembno enciklopedično témo, to témo povzame izčrpno, vsebuje sklice na zanesljive vire in se povezuje na druge sorodne téme.

Seznam člankov in statistika[uredi kodo]

Posebno:VseStrani vsebuje seznam vseh Wikipedijinih člankov in Wikipedija:Statistika vsebuje statistiko Wikipedije in njene rasti.

Avtomatska definicija, ki jo za članke uporablja programska oprema v Posebno:Statistika je: vsaka stran, ki je v imenskem prostoru člankov, ni preusmeritvena stran in vsebuje vsaj eno wiki povezavo. Programska oprema statistike nima metode zaznavanja preusmeritvenih strani, niti se ne zmeni za škrbine (toda v vsakem primeru je veliko označenih škrbinskih člankov dovolj pomembnih).

Število člankov je osnova za razvrščanje Wikipedij v različnih jezikih po več kriterijih; glej npr. List of Wikipedias in List of Wikipedias by speakers per article.

Kaj ni članek[uredi kodo]

Članki niso naslednje strani na Wikipediji:

Tudi vse strani v imenskem prostoru člankov ne veljajo za prave članke; najbolj opazne izjeme so:

  • glavna stran;
  • tisoči »škrbinskih« člankov, ki še ne veljajo kot pravi članki;
  • tisoči »razločitvenih strani«, ki se uporabljajo za razločitev istoimenskih pojmov, ki niso sopomenke;
  • tisoči »preusmeritev«, ki se uporabljajo za preusmeritev na stran pod drugim imenom.

Programje v Posebno:Statistics uporablja naslednjo definicijo, kaj naj bi bil članek: vsaka stran, ki je v imenskem prostoru člankov, ni preusmeritvena stran in ima vsaj eno povezavo wiki. Programje za statistiko trenutno nima možnosti zaznavanja razločevalnih strani, niti ne zna zavreči škrbin in škrbinskih seznamov (to so seznami z malo ali nič vsebine). To pomeni, da je statistika vedno preoptimistična glede števila pravih člankov.

Dolžina[uredi kodo]

  • nano-škrbina: članki z manj kot 1000 zlogov
  • škrbina: med 1000 in 10.000 zlogov
  • članek: med 10.000 in 30.000 zlogov
  • dolgi članek: nad 30.000 zlogov

Kategorije člankov[uredi kodo]

Glej tudi[uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi kodo]