Sveti Štefan, Črna gora

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Koordinati: Sveti Štefan, Črna gora 42°15′20″N, 18°53′26″E

Sveti Štefan

Sveti Štefan je polotok in turistično naselje v občini Budva v Črni gori.

Sveti Štefan je hotelsko naselje na skalnem otočku 9 km jugozahodno od Budve, v katerem prebiva 411 stalnih prebivalcev (popis 2003) in najpomembnejše turistično središče Črne gore. S kopnim je povezan z ozkim jezikom (nasipom) peska, ki ga je naplavilo valovanje morja. Nasip je bil kasneje utrjen z zidom.

Sveti Štefan se po splošnem mnenju uvršča med najbolj znamenite hotelske objekte na svetu. To nekdanje ribiško naselje, ki je nastalo sredi 15. stoletja, je do danes ohranilo svoj nekdanji videz. Stare ribiške hiše, ki z zunanjo arhitekturno podobo spominjajo na srednji vek, so znotraj preurejene v moderne luksuzne apartmaje, hotelske sobe, trgovine, restavracije in kavarne. V okolici, na kopnem, tega edinstvenega turističnega objekta so v senci bujne vegetacije izredno lepe peščene plaže.

Sveti Štefan ima izrazito sredozemsko podnebje z blagimi zimami in toplimi poletji. Srednja januarska temperatura je 8,9 °C, julijska pa 26,2 °C. Povprečna letna količina padavin je okoli 1500 mm.

Naselje na otočku je bilo po zgodovinskih virih ustanovljeno sredi 15. stoletja. Ustanovitelji so bili pripadniki plemena Paštrović, ki so na otok pribežali, kadar je na kopnem pretila nevarnost. Prva zgradba na otočku, ki je bila postavljena, je bila cerkvica sv. Stefana v 15. stoletju. Druga cerkvca Preobraženja, pa je bila zgrajena 1693. Sčasoma se je na otočku formiralo središče avtonomne ončine Paštrović. Od začetka 16. stoletja, ko je bilo postavljeno večje število hiš, se je pričelo naselje utrjevati z obrambnim zidom. V naslednjih stoletjih so pričeli prebivalci postopoma zapuščati naselje na otočku. Zadnji prebivalci so ga zapustili leta 1952. Tedaj so se pričela tudi dela na adaptaciji zgradb. Otvoritev »mesta-hotela«, v kar se je Sveti Štefan preimenoval je bila leta 1960.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]