Mejni prehod za mednarodni promet Obrežje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mejni prehod Obrežje

Mejni prehod Obrežje (hrv. Granični prijelaz Bregana) je avtocestni mejni prehod za mednarodni promet med Slovenijo in Hrvaško ter največji slovenski mejni prehod.[1] Nahaja se v bližini vasi Obrežje, na hrvaški strani leži naselje Bregana. Prehod spaja avtocesto A2 s hrvaško A3 ter predstavlja del glavne prometne povezave med Ljubljano in Zagrebom, kot tudi del evropske poti E70.

Mejni prehod je z obratovanjem začel 25. decembra 2003. Zgrajen je bil po schengenskih standardih, saj od slovenske pridružitve območju 21. decembra 2007 predstavlja del zunanje schengenske meje.

Poleg avtoceste, ki se na območju izvajanja policijskega in carinskega kontrole razširi na 9 stez, sta na izstopni (4 steze) in vstopni strani (2 stezi) posebej zgrajeni tako imenovani kamionski cesti. Na mejnem prehodu se nahajajo vse potrebne mejne službe (poleg Policije in Carine še fitosanitarna in veterinarska). Za potrebe izgradnje gospodarske cone je bil zgrajen tudi priključek »Obrežje terminal«, ki med drugim služi za zavračanje vozil oziroma oseb, ki nimajo ustreznih dokumentov za prehod državne meje.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Schengenska meja: Šest mejnih prehodov za blagovni promet". eInformator. 27. 1. 2003. Pridobljeno dne 12. 1. 2019.
  2. "A2 Karavanke - Obrežje". www.dars.si. Pridobljeno dne 12. 1. 2019.