Lovro Pičman

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lovro Pičman
Portret
Domače imeLovro
RojstvoLavrencij Pičman
8. oktober 1929({{padleft:1929|4|0}}-{{padleft:10|2|0}}-{{padleft:8|2|0}})
Ljubljana
Smrt11. avgust 2022({{padleft:2022|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:11|2|0}})[1] (92 let)
Kranj
Grob
Kranj, Slovenija
Državljanstvoslovensko
IzobrazbaDiplomiral je 1954 iz matematike in fizike na Prirodoslovni matematični fakulteti v Ljubljani, doktorat 1973 na Univerzi v Zagrebu
Alma materUniverza v Ljubljani, Univerza v Zagrebu
PoklicProfesor matematike in fizike na Fakulteti za matematiko in Fiziko Univerze v Ljubljani
Leta aktivnosti1954 - 2022
DelodajalecOd 1957 na Inštitutu Jožef Stefan, nato v Zagrebu na Inštitutu Rudjera Boškovića, 1967 izvoljen za izrednega, 1978 za rednega profesorja Oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani
Pomembnejša delaZnanstveni in strokovni članki, Quantum Billiard
Domači krajLjubljana
OtrociNorma De Saint Picman
Starši(oče) Lovro Pičman, slovenski podjetnik, (mama) Amalija Pičman roj.Kalan
NagradeKidričeva nagrada, 1967

Lovro Pičman, slovenski matematik in kvantni fizik, * 8. oktober 1929, Ljubljana, † 11. avgust 2022.

Bil je tudi ljubitelj likovne umetnosti in glasbe ter predvsem literature, katero je z branjem posredoval svojim najbližjem do zadnjega dne, ko je ženi, slikarki in arhitektki Alenki Kham Pičman bral Prešernove in Puškinove pesmi, vnukom Adrianu, Margeriti, Aronu pa pravljice. Hčerka Norma De Saint Picman je kot otrok redno poslušala Odisejo, Ilijado in Molièra, sam je pisal pesmi s povzemanjem oblik starinske slovenščine.

Šolanje[uredi | uredi kodo]

Maturiral na VII realni gimnaziji v Ljubljani, diplomiral iz matematike in fizike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, pri štiriindvajsetih letih govoril in pisal srbski, hrvaški, nemški, francoski, angleški, ruski in italijanski jezik ter absololviral tehniško fiziko na Fakulteti za kemijo Tehniške visoke šole.

Bil je provizorni asistent na Inštitutu za matematiko Univerze v Ljubljani, kot laborant nameščen na Inštitut Jožef Štefan, in na delovnem mestu v Zagrebu na Inštitutu Rudjera Boškovića izpopolnjeval znanje iz kvantne mehanike, kjer je tudi doktoriral. Med leti 1954 do 1956 postane asistent Inštituta Jožef Štefan, ki je tedaj deloval pod okriljem Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti, zaključi tečaj iz teoretske fizike v Les Houches v Franciji ter veliko potuje - Ženeva, Zürich, Avignon, Toulouse, Pariz, Firence, Rim, Benetke, Celovec.

1957 odide na enoletno specializacijo za teorijo jedrskih modelov pri Aageju Bohru na Institut za teoretsko Fiziko Univerze v Kopenhagnu (Institut Nils Boor, kar je omogočil Ford Foundation), kjer se 29. novembra 1958 v Kobenhavenu poroči z Alenko Kham Pičman.

Vrnitev domov 1959, kmalu sledi rojstvo hčerke Norme De Saint Picman, januarja 1964 Fullbrightova stipendija na Univerzi Marylanda. Julija 1965 potuje z družino za leto dni v Pariz, kjer dela na Institutu za teoretsko Fiziko Univerze v Saclayu, kasneje skupno potovanje na Finsko preko Švedske, ko za pol leta nadaljuje delo na Univerzi v Helsinkih.

Sam nadaljuje pot na Univerzi v Madras in Bangalore v Indiji.

12. aprila 1967 prejme Kidričevo nagrado.[2][3]

Večje strokovno potovanje je leta 1976 na Univerzo za Fiziko v Edmontonu, Kanada.

Po tem obdobju redno obiskuje Institut za teoretsko fiziko Univerze v Saclayu, s katerim vzdržuje dolgoletne študijske stike. Zadnji obisk v Parizu je leta 1997, ob rojstu vnuka Adriana Samuela.

Večletno raziskovalno delo na področju kvantne mehanike je poimenoval Quantum Billiard.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Umrl je profesor Lovro Pičman — 2022.
  2. »Pičman Lovro - Biografski koledar slovenskih matematikov, fizikov, astronomov«. stanislavpirnat.si. Pridobljeno 23. decembra 2022.
  3. str. 335. Enciklopedija Slovenije, 8. zvezek, Ljubljana 1994, str. 335, Pičman, Lovro. Enciklopedija Slovenije. str. str. 335,.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: dodatno ločilo (povezava)