Pojdi na vsebino

Kongregacija za verski nauk

(Preusmerjeno s strani Kongregacija za nauk vere)
Kongregacija za verski nauk
Congregatio pro Doctrina Fidei

Palača del Sant’Uffizio, sedež nekdanje kongregacije
Pregled
Ustanovitev21. julij 1542
Predhodne agencije
  • Vrhovni svet kongregacije rimske in univerzalne inkvizicije
  • Vrhovni svet kongregacije Svetega urada
Ukinitev19. marec 2022
Tipkongregacija Rimske kurije
Statusnadomeščena z Dikasterijem za verski nauk
SedežPiazza del Sant’Uffizio 11
00193 Rim, Italija


Kongregacija za verski nauk[1] tudi Kongregacija za nauk vere;[2] (latinsko Congregatio pro Doctrina Fidei, kratica CDF), pogosto tudi Sveta pisarna, je bila najstarejša kongregacija Rimske kurije, ki je skrbela za doktrino Rimskokatoliške cerkve. Ustanovljena je bila za obrambo katoliške cerkve pred herezijo, bila je organ, odgovoren za razglašanje in obrambo katoliškega nauka.[3]

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Kongregacija je bila ustanovljena 21. julija 1542, z apostolsko konstitucijo papeža Pavla III. kot Vrhovna posvečena kongregacija rimske in univerzalne inkvizicije, ki so jo sestavljali kardinali in drugi uradniki. Predstavljala je zadnjo prizivno sodišče za procese proti heretikom in bila pomembno orodje protireformacije.

Preimenovanja

[uredi | uredi kodo]

Prvotni naziv Vrhovna sveta kongregacija rimske in univerzalne inkvizicije je leta 1908 papež Pij X. spremenil v Vrhovno posvečeno kongregacijo Svete pisarne, nakar je bila 7. decembra 1965 (po koncu 2. vatikanskega koncila) z apostolsko konstitucijo Integrae Servandae papeža Pavla VI. preimenovana v Posvečeno kongregacijo za verski nauk. Zadnje preimenovanje se je zgodilo leta 1983, ko je odpadel prilastek Posvečena. Še vedno je neuradno znana kot »sveti urad« (latinsko Sanctum Officium).[4]

Organi kongregacije

[uredi | uredi kodo]

Kongregacija obsega svetovalni odbor, ki vključuje kardinale, škofe, duhovnike, laične teologe in kanonske pravnike.

Vodstvo kongregacije

[uredi | uredi kodo]

Prefekti (kardinali)

[uredi | uredi kodo]

Tajniki

[uredi | uredi kodo]

Ukinitev

[uredi | uredi kodo]

Kongregacija je bila ukinjena z apostolsko konstitucijo papeža Frančiška Praedicate Evangelium, objavljeno 19. marca 2022. Ta je stopila v veljavo 5. junija 2022, na binkošti, ter je nadomestila apostolsko konstitucijo Pastor Bonus iz leta 1988.[6] Njene naloge in zadožitve so bile na novo oblikovane v okviru Dikasterija za nauk vere.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Reven, Zdravko (1971). Cerkev na Slovenskem: letopis 1971 (stanje 1. junija 1971). Nadškofijski ordinariat, Ljubljana. str. 12. COBISS 2831107.
  2. Rebić, Adalbert, Bajt, Drago (2007). Splošni religijski leksikon: A-Ž. Modrijan, Ljubljana. str. 594. COBISS 235261696.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  3. »Congregation for the Doctrine of the Faith - Profile«. www.vatican.va. Pridobljeno 16. marca 2021.
  4. »Definition of HOLY OFFICE«. www.merriam-webster.com (v angleščini). Pridobljeno 8. junija 2022.
  5. Sprva je bil poimenovan za tajnika (papež je bil prefekt kongregacije), nato za proprefekta, po imenovanju za kardinala pa je dobil naziv prefekt.
  6. »Reforma Rimske kurije gre v smer misijonarskosti«. Pridobljeno 6. avgusta 2022.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]
  • Reven, Zdravko, Cerkev na Slovenskem: letopis 1971 (stanje 1. junija 1971), Nadškofijski ordinariat, Ljubljana, 1971 (COBISS)
  • Rebić, Adalbert, Bajt, Drago: Splošni religijski leksikon: A-Ž Ljubljana, Modrijan, 2007 (COBISS)

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]