Binkošti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prihod Svetega Duha, ilustracija iz rokopisa Les Très Riches Heures, začetek 15. stoletja

Binkošti ali praznik Svetega Duha (tudi »praznik tednov«) so praznični dan v cerkvenem koledarju. Beseda binkošti izvira iz grške besede pentekoste, kar pomeni petdeseti. Na 50. dan po veliki noči, rimokatoličani praznujejo prihod svetega Duha, ki je simboliziran tudi z rdečo barvo v bogoslužju (za razliko od siceršnje bele barve). Sveti Duh naj bi se, po Lukovem poročilu (Apostolska dela 2,2-13), z ognjem in viharjem spustil na zbrane apostole. Sveti Duh je zbranim apostolom dal dar govorjenja v različnih jezikih: po tem so govorili tako, da so jih lahko hkrati razumeli govorci različnih jezikov in narečij.

Carigrajski koncil je kot podobo Svetega Duha priznal goloba.

V pravoslavnih Cerkvah praznujejo na 50. dan po veliki noči praznik Svete Trojice, praznik Svetega Duha pa šele naslednji (51.) dan.

Binkoštna nedelja je dela prost dan[1][2]. Binkoštni ponedeljek, ki je v nekaterih državah dela prost dan, v Sloveniji ni.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ http://www.uradni-list.si/1/content?id=59366 (Uradni list RS, št. 112/2005)
  2. ^ http://www.vlada.si/si/o_sloveniji/politicni_sistem/prazniki (Prazniki v Republiki Sloveniji - Vlada Republike Slovenije 2010)