Honšu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Otok Honšu

Honšu (japonsko Honshū - 本州, dobesedno 'glavna dežela') je največji japonski otok. Je južno od otoka Hokaido in severno od otoka Šikoku. Po velikosti je sedmi največji otok na svetu in za Javo drugi najbolj poseljen.

Honšu z otokom Šikoku povezuje most Akaši-Kaikjo, ki je najdaljši viseči most na svetu, s Hokaidom pa železniški predor Seikan.

Otok je dolg približno 1300 km in širok med 50 in 230 km. Skupna površina je 230.500 km², kar predstavlja okrog 60% vse površuine Japonske. Ima 5450 km obale.

Honšu je gorat in posejan z vulkani, pogosto ga prizadenejo potresi. Najvišji vrh je delujoči vulkan Fudži s 3.776 mnm. Najdaljša reka na otoku je Šinano. Podnebje na otoku prehaja iz hladnega na severu v subtropsko na jugu.

Na otoku živi 98.352.000 prebivalcev (leta 1990, leta 1975 jih je bilo 89.101.702). Večina prebivalstva je skoncentrirana v nižinah, predvsem na ravnini Kantō, kjer 25% prebivalcev živi v aglomeracijah Tokio in Jokohama. Druga večja mesta so Kjoto, Osaka, Kobe, Hirošima, Sendai in Nagoja. Otok je razdeljen na pet pokrajin s skupno 34 prefekturami, vključno s Tokiom.

Na otoku so tudi pomembna kmetijska območja. Niigata je pomembna pridelovalka riža, ravnini Kantō in Nobi sta pomembni za riž in zelenjavo. Yamanashi prideluje sadje, Aomori pa je znana po jabolkih.

Prefekture[uredi | uredi kodo]