Bolgari

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bulgare.jpg

Bolgári so južnoslovanski[1][2] narod, ki živi na ozemljih, nekdanjih rimskih provinc Mezija, Trakija in Makedonija. Svoje ime so dobili po turškem plemena Prabolgari, ki je v 7. stoletju zavojevalo ozemlje danešnje severovzhodne Bolgarije in Dobrudže in ustanovilo Podonavsko Bolgarijo, ločeno od svoje pradomovine na severni obali Črnega morja, ki je znana kot Stara Velika Bolgarija, ter se pomešalo s tračanskim in slovanskim prebivalstvom in tako ustvarilo nov bolgarski narod s slovanskim jezikom. Potomci Prabolgarov so Čuvaši ob srednji Volgi.

Danes Bolgari govorijo bolgarščino, južnoslovanski jezik, katerega praoblika je bila osnova Starocerkvene slovanščine (pri Bolgarih imenovane "starobolgarski jezik", za zapis katerega se je na bolgarskem ozemlju razvila posebna pisava - Cirilica) in na katerega sta močno vplivali srednjeveška in sodobna grščina, ter - čeprav v dosti manjši meri - osmanska turščina, pa tudi sodobna ruščina.

Zaradi svojih stikom z Bizantinskim cesarstvom so danes Bolgari pretežno pravoslavne krščanske vere.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  1. Slovani
  2. One Europe, many nations: a historical dictionary of European national groups, James Minahan, Greenwood Publishing Group, 2000, ISBN 0-313-30984-1, pp. 134 – 135. Google Books. Pridobljeno dne 2011-11-13.