Pogovor:Bolgari

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

... narod, ki je živel.. Še so nekje, predvsem v Bolgariji, imajo kakšne manjšine? --AndrejJ 08:45, 6 oktober 2005 (CEST)

No, zdaj so manj napačni podatki[uredi kodo]

Žal slabo govorim slovensko, rad bi napisal več. 91.92.176.184 10:32, 8. julij 2008 (CEST)

PMM predloga o netočnosti ni več potrebna. --Jalen 11:13, 8. julij 2008 (CEST)


The source[uredi kodo]

http://en.wikipedia.org/wiki/Bolgars -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:77.28.7.139 (pogovorprispevki).

Domnevam, da navajaš to v prid tezi, da Bolgari niso slovanski narod? (Tuja) Wikipedija sicer ne sme biti edini vir, če pa se že obmetavava z njimi, pa prosim za komentar naslednjega: bg:Категория:Славянски народи. --romanm (pogovor) 16:25, 31. december 2008 (CET)

Tu je treba ločiti dva različna pojma: prvotne Bolgare in današnje poslovanjene Bolgare. Bolgari so bili prvotno turški narod, naseljen v stepah južne Rusije, od koder so se v času preseljevanja ljudstev razselili na več krajev. Najpomembnejši sta bili dve skupini in sicer povolški Bolgari ter podonavski Bolgari. Povolški Bolgari so bili v precejšnji meri zdesetkani med mongolsko invazijo v 13. stoletju, njihovi današnji potomci (v jezikovnem smislu) pa so Čuvaši. Podonavski Bolgari so se poslovanili in od starih Bolgarov obdržali zgolj ime ter zgodnjo državnost, drugače pa so v jezikovnem in kulturnem smislu slovanski narod. Mislim, da je v članku to dovolj jasno razloženo. Angleščina oba etnosa loči tudi z različnima izrazoma: Bulgars pomeni prvotne Bolgare, Bulgarians pa današnje Bolgare. --Jalen 15:40, 2. januar 2009 (CET)