SPAD S.XIII

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
SPAD S.XIII

SPAD S.XIII v barvah Eddija Rickenbackerja
Tip: lovsko letalo
Posadka: 1
Prvi polet: 4. april 1917[1]
Uvedeno v službo: maj 1917
Proizvajalec: SPAD, Francija
Konstruktor: Louis Béchéreau
Dolžina: 6,25 m
Razpon kril: 8,25 m
Višina: 2,6 m
Površina kril: 21,1 m²
Teža praznega letala: 566 kg
MTOW: 845 kg
Motor: Hispano-Suiza tekočinsko hlajen V8-valjni 8Be, 220 KM/164 kW
Največja hitrost: 218 km/h
Operativna višina: 6.650 m
Hitrost vzpona: 2 m/s
Mitraljezi: 2 x .303" (7,69 mm) Vickers
Uporaba: prva svetovna vojna

SPAD S.XIII je bilo francosko dvokrilno lovsko letalo prve svetovne vojne.

Razvoj in opis[uredi | uredi kodo]

Letalo je neposredni naslednik letala SPAD S.XII in posredni naslednik uspešnega letala SPAD S.VII. Od predhodnikov se je ta lovec razlikoval po aerodinamičnih izboljšavah, močnejšem motorju ter nameščenim dodatnim mitraljezom. Navzven je bilo najbolj opazno povečanje kril in repnega stabilizatorja, močnejši motor pa je letalu omogočal doseganje večje končne hitrosti in izboljšanje manevrskih sposobnosti. Letalo je bilo hitrejše od mnogih sodobnih letal tistega časa, prav tako pa ga je odlikovala močna konstrukcija, kar je letalu omogočalo prenašanje večjih poškodb. Pomanjkljivost tega lovca je bila edino njegova neokretnost, še posebej pri nižjih hitrostih. Letalo je pri nizkih hitrostih in v primeru odpovedi motorja rado izgubilo nadzor, zaradi česar je bilo neprimerno za neizkušene pilote.

Operativna zgodovina[uredi | uredi kodo]

Letalo je prvič poletelo 4. aprila 1917, že naslednji mesec pa je prišlo v bojne enote francoskih zračnih sil. Letalo so kmalu prevzele tudi druge članice antante. Vojno letalstvo Kopenske vojske Združenih držav Amerike pa je skoraj polovico od 893. nabavljenih letal uporabljalo še leta 1920. SPAD S.XIII so po vojni izvažali tudi na Japonsko, Poljsko in Češkoslovaško.

Z S.XIII so leteli mnogi letalski asi prve svetovne vojne, med katerimi so bili tudi: francoska letalska asa Georges Guynemer in Rene Fonck, italijanski as Francesco Baracca ter američan Eddie Rickenbacker.

Uporabniki[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. winchester, 23

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Winchester, Jim. Fighter - The World's Finest Combat Aircraft - 1913 to the Present Day. Barnes & Noble Publishing, Inc. & Parragon Publishing.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]