Kronična obstruktivna pljučna bolezen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kronična obstruktivna pljučna bolezen
Klasifikacija in zunanji viri

Prerez pljuč prikazuje emfizem, ki je značilen za kajenje. Slika prikazuje napolnjenost s katranom.
MKB-10 J40 - J44, J47
MKB-9 490 - 492, 494 - 496
OMIM 606963
DiseasesDB 2672
MedlinePlus 000091
eMedicine med/373 emerg/99
MeSH C08.381.495.389

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (s kratico KOPB) je bolezensko stanje dihal, ki zajema sicer dve bolezni: kronični bronhitis in pljučni emfizem. Pri okoli 75 % bolnikov s kronično obstruktivno boleznijo gre za kronični bronhitis, pri ostalih pa za emfizem ali kombinacijo obeh. Značilen bolezenski znak kronične obstruktivne bolezni je obstrukcija dihal.

Vzroki bolezni[uredi | uredi kodo]

Obolevnost narašča zlasti s starostjo, je pogostejša pri moških, belcih in pri ljudeh z nižjega socioekonomskega sloja. Neposredni vzrok je v večini primerov kajenje, vendar le 10-15 % kadilcev razvije to bolezen. Vzrok je lahko tudi vdihavanje drugih dražečih snovi (na primer prah oglja, bombažni delci ...); predvsem gre za delavce, ki so na delavnem mestu izpostavljeni prašenju različnih kemikalij. Drug vzrok je motnja inhibitorjev α1-proteaze. Ker ti encimi v odsotnosti inhibitorja uničujejo beljakovine v pljučih, lahko povzročijo emfizem.

Diagnosticiranje[uredi | uredi kodo]

Sum na diagnozo sledi na podlagi simptomov in bolezenskih znakov. Pri končni postavitvi diagnoze je pomemben preskus dihalne funkcije s spirometrom. Zaradi obstrukcije dihal je otežen izdih, zato je razmerje FEV1/FVC zmanjšano in znaša manj kot 75 %. Načeloma totalna pljučna kapaciteta ni zmanjšana, zmanjšan pa je pretok zraka pri izdihu zaradi česar je izdih podaljšan.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]