Wikipedija:Pomoč za predstavnostne vsebine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Predstavnostne datoteke v Wikipediji

Nekateri članki v Wikipediji vsebujejo zvočne in videodatoteke

Nekateri članki v Wikipediji vključujejo zvočne ali videodatoteke. Namen strani je razložiti, kako tovrstne v Wikipediji najdene datoteke predvajati.

Predstavnostne datoteke iz Wikipedije lahko predvajate na skoraj vsakem osebnem računalniku. Vendar pa je za to treba imeti ustrezno programje. Kadar vaš računalnik takih datotek ne predvaja samodejno, lahko to omogočite z namestitvijo prostega programja iz spleta.

Zvočne datoteke v Wikipediji na splošno uporabljajo zvočni format Ogg Vorbis, videodatoteke pa format Ogg Theora. Formata sta precej podobna drugim formatov za predvajanje digitalnega zvoka in videa, kot sta npr. MP3 in MPEG. Vendar pa sta popolnoma prosta, odprta in nepatentirana.

Glasbene datoteke občasno uporabljajo tudi MIDI-format (končnica .MID ali .MIDI). MIDI lahko navadno predvajamo brez dodatnega programja, saj ima predvajalnik in zvočno kartico za midi večina računalnikov.



Za pomoč pri izdelavi in pretvarjanju zvočnih in videoposnetkov v format, ustrezen za Wikipedijo, si poglejte Wikipedija:Predstavnostne vsebine.