Come into My World

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Come into My World (pesem))
»Come Into My World«
Singel Kylie Minogue
z albuma Fever
Izdan 2. november 2002
(glej zgodovino izidov)
Format CD: po svetu
gramofonska plošča: Združene države Amerike
Posnet 2001
London, Anglija
Žanr Dance-pop, house
Dolžina 4:30 (verzija z albuma)
4:06 (radijska verzija)
Založba Parlophone/Mushroom Records/Capitol Records
Avtor Rob Davis
Cathy Dennis
Producent Rob Davis
Cathy Dennis
Prodaja Zlata (ARIA)
Kronologija singlov Kylie Minogue
»Love at First Sight«
(2002)
»Come Into My World«
(2002)
»Slow«
(2003)
Ameriški singli Kylie Minogue -
»Love at First Sight«
(2002)
»Come Into My World«
(2002)
»Slow«
(2004)

»Come Into My World« je pesem avstralske pevke Kylie Minogue z njenega osmega glasbenega albuma, Fever (2001). Izšel je kot četrti in zadnji singl z albuma. Pesem »Come Into My World« sta napisala Rob Davis in Cathy Dennis, ki sta za Kylie Minogue napisala že njeno prejšnjo veliko uspešnico, singl »Can't Get You Out Of My Head«. Kasneje sta jo tekstopisca tudi producirala. Pesem »Come Into My World« je dance-pop pesem z elementi popa, housea in nekaj diska. Besedilo pesmi govori o moškem, ki je Kylie Minogue všeč; želi si, da bi obiskal njen svet. Pesem »Come Into My World« je s strani glasbenih kritikov ob izidu prejemala predvsem pozitivne ocene. Mnogi so pohvalili predvsem besedilo pesmi.

Pesem je bila komercialno zmerno uspešna. Zasedla je četrto mesto na glasbeni lestvici v pevkini rodni Avstraliji in osmo na britanski lestvici. Uvrstila se je tudi na enaindevetdeseto mesto lestvice Billboard Hot 100. Videospot za pesem, ki prikazuje Kylie Minogue med sprehajanjem po Parizu, Francija, ob njej pa se je sprehajalo še mnogo navadnih Parižanov. Za pesem je bila Kylie Minogue leta 2004 nagrajena s svojim prvim in zaenkrat še edinim grammyjem, in sicer v kategoriji za »najboljše plesno delo«.

Ozadje in sestava[uredi | uredi kodo]

Ob uspehu prejšnjega singla, »Love At First Sight«, v Združenih državah Amerike, je Kylie Minogue oznanila, da bo izdala še četrti in zadnji singl z albuma, za katerega so izbrali pesem »Come Into My World«. Pesem sta napisala Rob Davis in Cathy Dennis, ki sta jo tudi producirala. V času izida singla je Kylie Minogue v Avstraliji izdala še promocijski singl, pesem »Fever«.[1] Tako so četrti singl z albuma izdali nekoliko kasneje, kot so načrtovali na začetku, in sicer 2. novembra 2002. Posneli so dve uradni različici singla. Prvo so izdali preko albuma, drugo pa kot samostojen singl (slednjega niso izdali digitalno). Verzijo, izdano kot samostojni singl, so kasneje, leta 2004, izdali preko kompilacije Ultimate Kylie (2004). Singl »Come Into My World« je dance-pop pesem z elementi house in nu-disko glasbe, ki traja štiri minute in trideset sekund.[2]

Sprejem kritikov[uredi | uredi kodo]

Pesem »Come Into My World« so kritiki v glavnem hvalili. Chris True je singl označil za vrhunec albuma Fever.[3] Novinar revije NME je v svoji oceni pesmi napisal: »Pravzaprav je pesem 'Come Into My World' dvakrat boljša od celotnega albuma Fever[4] Tudi novinar revije Pitchfork Media je pesem pohvalil: »Pesem 'Come Into My World' je bolj tradicionalna disko pesem, ki spominja na fantazijska dela Eumirja Deodata, predvsem zaradi privlačnega refrena, 'Pridi, pridi, pridi v moj svet' ['Come, come, come into my world'].«[5] Novinar revije PopMatters je pesem pohvalil. Napisal je: »S pesmijo pevka 'Come Into My World' prosi za ljubezen in poslušalca nagovarja 'Pridi . . . pridi . . . pridi v moj svet ('Come . . . come . . . come into my world') in mu sporoča, naj 'te roke, narejene za to, da se te dotikajo in čutijo' ('these hands that were made to touch and feel you').«[6]

Dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Pesem »Come into My World« je debitirala na osmem mestu britanske glasbene lestvice; to je bilo najvišje mesto, na katerega se je na tej lestvici uvrstila. Pesem je tako postala drzgi zaporedni singl Kylie Minogue, ki je na tej lestvici zasedel eno od prvih desetih mest, vendar na lestvici ni ostal dolgo. Pesem je debitirala na četrtem mestu avstralske lestvice; tudi tam je že prvi teden zasedla najvišje mesto, na katerega se je sploh uvrstila. Pesem je na lestvici ostala še devet tednov in nazadnje prejela zlato certifikacijo s strani organizacije Australian Recording Industry Association (ARIA). Na novozelandski glasbeni lestvici je pesem debitirala na štiriintridesetem, nato pa se povzpela na dvajseto mesto in tam ostala še enajst tednov.

Pesem je nekaj uspeha požela tudi v Združenih državah Amerike; na lestvici Billboard Hot 100 je pesem zasedla enaindevetdeseto mesto, kar je precej nizka uvrstitev, kljub temu pa je zasedla dvajseto mesto na Billboardovi lestvici Hot Dance Club Songs. Poleg tega je pesem zasedla tudi eno od prvih dvajsetih mest na italijanski, danski in španski ter oseminsedemdeseto mesto na francoski glasbeni lestvici. Nekaj komercialnega uspeha je pesem požela tudi v Latinski Ameriki, kjer je zasedla šestinšestdeseto mesto na čilski in prvo na mehiški glasbeni lestvici.

Videospot[uredi | uredi kodo]

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Videospot za pesem »Come into My World« je režiral francoski režiser Michel Gondry, ki je za videospot izpopolnil koncept, ki ga je uporabil že v videospotu za pesem »Feel It« Neneh Cherry. Videospot so posneli 8. septembra 2002 na ulicah Rue du Point du Jour in Rue de Solférino v Boulogne-Billancourtu, Pariz, Francija. Za snemanje so potrebovali petdeset statistov; med njimi je bil med drugim tudi ruski igralec Sacha Bourdo. Posneli so ga več kot petnajstkrat. Da so uredili vse posebne učinke, vključene v videospot, so potrebovali petnajst dni. Videospot so v Parizu izdali 21. oktobra 2002.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Videospot prikazuje Kylie Minogue med sprehodom po Boulogne-Billancourtu, predmestju Pariza, Francija. Vsakič, ko konča s kroženjem po določenem predelu, se iz določene stavbe, na primer trgovine, pojavi »nova« Kylie in kamera od tedaj naprej sledi slednji, dokler je v naslednjem predelu ne zamenja naslednja. Tudi statisti v ozadju so podvojeni in le postavljeni na različne pozicije. Ob koncu videospota se v zelo kaotičnem prizoru pojavijo štiri Kylie Minogue; v ozadju se vsak statist pojavi štirikrat. Čisto na koncu se v prizoru pojavi še peta Kylie Minogue.

Sprejem[uredi | uredi kodo]

Novinar revije Slant je videospotu za pesem »Come Into My World« dodelil prvo mesto na svojem seznamu »Najboljše avgusta: videospoti«.[7] Videospot je primerjal s kratkim animiranim filmom Tango Zbigniewa Rybczyńskija.[7] Novinar revije Pitchfork Media je pesmi dodelil štirinajsto mesto na seznamu »50 videospotov 2000. let«.[8] Scott Plagenhoef je o videospotu napisal: »To je po vsej verjetnosti najbolj gledan videospot desetletja, saj Michel Gondry ustvari posnetek, ki spominja na film Star Guitar, Kylie pa se elegantno zlije s pariškimi ulicami.«[8] Novinar revije Complex je videospotu dodelil devetinsedemdeseto mesto na svojem seznamu »100 najboljših videospotov 2000. let«.[9]

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

Pesem »Come into My World« so vključili v peto sezono ameriške televizijske serije Čarovnice, natančneje v epizodo z naslovom »House Calls«. Predvajajo jo čisto na koncu. Poleg tega je Kylie Minogue na svojih koncertnih turnejah pesem izvedla štirikrat. Na turneji KylieFever2002 je bila to pesem, s katero je koncert otvorila, na turnejah Showgirl: The Greatest Hits Tour in Showgirl: The Homecoming Tour pa je izvedla baladno verzijo pesmi. Med turnejo KylieX2008 je izvedla Fischerspoonerjev remix pesmi, med svojo prvo severnoameriško turnejo, turnejo For You, For Me Tour, pa je izvedla nov remix pesmi, ki ga je posnel Steve Anderson.

Vic Chesnutt je lastno verzijo pesmi posnel za soundtrack filma Mitte Ende August, ker mu je prijatelj povedal, da ga teme v filmu spominjajo na Kylie Minogue. Nekoliko preurejeno verzijo pesmi je posnel tudi Mavado in jo naslovil »Come Into My Room«. Pesem so vključili tudi v londonsko izvedbo muzikala Priscilla Queen of the Desert – the Musical; zamenjali so jo s pesmijo »Go West (Reprise)«.

Seznam verzij[uredi | uredi kodo]

Vir:[10]

Kanadski CD s singlom

  1. »Come Into My World« [verzija, izdana kot singl] — 4:06
  2. »Come Into My World« [Fischerspoonerjev remix] — 4:28

Britanski CD 1 (CDRS6590)

  1. »Come Into My World« [verzija, izdana kot singl] — 4:06
  2. »Come Into My World« [Ashtraxov remix] — 5:02
  3. »Come Into My World« [remix Robbieja Rivere] — 7:01
  4. »Come Into My World« [videospot]

Britanski CD 2 (CDR6590)

  1. »Come Into My World« [verzija, izdana kot singl] — 4:06
  2. »Love at First Sight« [nastop v živo iz leta 2002] — 4:19
  3. »Fever« [verzija nastopa v živo iz leta 2002] — 3:43

Britanski DVD s singlom (DVDR6590)

  1. »Come Into My World« [posnetek nastopa s turneje Fever] — 6:12
  2. »Snemanje videospota za pesem 'Come Into My World'«
  3. »Come Into My World« [Fischerspoonerjev remix]

Ostale uradne verzije[uredi | uredi kodo]

Remixi

  1. Verzija, izdana kot singl poznana tudi kot radijska različica — 4:05
  2. Fischerspoonerjev remix — 4:20
  3. Fischerspoonerjev remix (počasnejša različica) — 4:34
  4. Remix Robbieja Rivere — 7:01
  5. Verzija Robbieja Rivere — 9:18
  6. Manhattanski remix Robbieja Rivere — 12:49 (posnet, a nikoli izdan)
  7. Remix Baby Asha (alias Ashtraxov remix) — 5:02
  8. Radijska verzija Joachima Garrauda — 3:50
  9. Razširjeni remix Joachima Garrauda — 6:43
  10. Parksideov remix — 5:10
  11. Studijska verzija Stevea Andersona (Kylie Minogue je s tem remixom nastopila na turneji For You, For Me Tour leta 2009) — 3:54

Nastopi v živo

  1. Nastop v živo iz leta 2002
  2. Nastop z baladno verzijo v živo na turneji Showgirl Tour iz leta 2005
  3. Nastop z baladno verzijo v živo na turneji Showgirl Homecoming Tour iz leta 2007
  4. Fischerspoonerjev remix iz nastopa v živo na turneji KYLIEX2008 leta 2008
  5. Nastop v živo iz turneje For You, For Me Tour leta 2009

Nastopi v živo[uredi | uredi kodo]

Kylie Minogue je s pesmijo »Come into My World« nastopila na naslednjih koncertnih turnejah:

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Lestvica (2002) Dosežek[11]
Avstralija (ARIA)[12] 4
Avstrija (Ö3 Austria Top 75)[13] 59
Belgija (Flandrija; Ultratop 50)[14] 35
Danska (Tracklisten)[15] 15
Francija (SNEP)[16] 78
Nemčija (Media Control Charts)[17] 47
Madžarska (Rádiós Top 40)[18] 10
Italija (FIMI)[19] 13
Nizozemska (Mega Single Top 100)[20] 35
Nova Zelandija (RIANZ)[21] 20
Španija (PROMUSICAE)[22] 15
Združeno kraljestvo (Official Charts Company)[23] 8
Združene države Amerike (Billboard Hot 100)[24] 91
Združene države Amerike (Billboard Dance Club Play)[25] 20
Združene države Amerike (Billboard Pop Songs)[26] 28

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Predhodnik:
Dirty Vegas
za pesem »Days Go By«
Grammy za najboljše plesno delo
2004
Naslednik:
Britney Spears
za pesem »Toxic«

Zgodovina izidov[uredi | uredi kodo]

Država Datum izida Format
Avstralija 2. november 2002 CD
Združeno kraljestvo 11. november 2002

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.mixkylie.co.uk/index.php?p=discotitle&ref=265 (angleško)
  2. http://www.musicnotes.com/sheetmusic/scorchVPE.asp?ppn=SC0014790 (angleško)
  3. http://www.allmusic.com/album/fever-r1023582/review (angleško)
  4. http://www.nme.com/reviews/kylie-minogue/5652 (angleško)
  5. http://pitchfork.com/reviews/albums/5313-fever/ (angleško)
  6. http://www.popmatters.com/pm/review/minoguekylie-fever/ (angleško)
  7. 7,0 7,1 »Najboljše avgusta: videospoti«, Slant Magazine, 20. januar 2010 (angleško)
  8. 8,0 8,1 »Pitchfork, 'Come Into My World' - 50 najboljših« Arhivirano 2009-09-03 na Wayback Machine., 15. september 2009 (angleško)
  9. 'Come Into My World' - Najboljših 100 Arhivirano 2009-11-19 na Wayback Machine., Complex.com, 16. november 2009. (angleško)
  10. Diskografija – 2001+. MixKylie.co.uk. Pridobljeno dne 20- julij 2007. (angleško)
  11. »Dosežki pesmi 'Come Into My World' na glasbenih lestvicah«. (angleško)
  12. »Australian-charts.com – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. ARIA Top 50 Singles. Hung Medien. (angleško)
  13. »Kylie Minogue – 'Come Into My World' – Austriancharts.at«. Ö3 Austria Top 40. Hung Medien. (nemško)
  14. »Ultratop.be – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Ultratop 50. Ultratop & Hung Medien / hitparade.ch. (nizozemsko)
  15. »Danishcharts.com – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Tracklisten. Hung Medien. {{navedi splet}}: Manjkajoč ali prazen |url= (pomoč) (angleško)
  16. »Lescharts.com – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Les classement single. Hung Medien. (francosko)
  17. »Die ganze Musik im Internet: Charts, News, Neuerscheinungen, Tickets, Genres, Genresuche, Genrelexikon, Künstler-Suche, Musik-Suche, Track-Suche, Ticket-Suche – musicline.de« (v nemščini). Media Control Charts. PhonoNet GmbH. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. oktobra 2013. Pridobljeno 21. avgusta 2012.
  18. »Archívum – Slágerlisták – MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége« (v madžarščini). Rádiós Top 40 játszási lista. Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége.
  19. »Italiancharts.com – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Top Digital Download. Hung Medien. (angleško)
  20. »Dutchcharts.nl – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Mega Single Top 100. Hung Medien / hitparade.ch. (nizozemsko)
  21. »Charts.org.nz – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Top 40 Singles. Hung Medien. (angleško)
  22. »Spanishcharts.com – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. Canciones Top 50. Hung Medien. (angleško)
  23. »Sledenje glasbenim lestvicam – Kylie Minogue – 'Come Into My World'«. UK Singles Chart. Chart Stats.[mrtva povezava] (angleško)
  24. {{cite web|url=http://www.billboard.com/#%7Ctitle=Zgodovina dosežkov albumov & singlov Kylie Minogue na glasbenih lestvicah|publisher=Billboard Hot 100 za Kylie Minogue. Prometheus Global Media(angleško)
  25. »Zgodovina dosežkov albumov & singlov Kylie Minogue na glasbenih lestvicah«. Billboard Hot Dance/Club Play za Kylie Minogue. Prometheus Global Media. (angleško)
  26. »Zgodovina dosežkov albumov & singlov Kylie Minogue na glasbenih lestvicah«. Billboard Pop Songs za Kylie Minogue. Prometheus Global Media. (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]