Wikipedija:Predlogi za izbrani članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani WP:PIČ)
Jump to navigation Jump to search
Kandidate za izbrane članke simbolizira zvezdica z odlomljeno konico
Na tej strani se odločamo, katere članke bomo označili kot izbrane. Izbrani članek naj bi z izpolnjevanjem meril za izbrani članek predstavljal najboljše, kar smo doslej ustvarili v Wikipediji. Sprejeti predlogi za izbrani članek so na razpolago v arhivu.

Od predlagalcev se pričakuje, da poskušajo odgovoriti na pomisleke. Če ste k članku prispevali tudi sami, to navedite. Da bi članek postal izbrani članek, mora predlog prejeti najmanj 4 glasove (brez glasu predlagatelja) ter mora imeti večinsko podporo. Postopek naj traja najmanj 3 (tri) tedne.

Če po 22 dneh razprave soglasje še vedno ni doseženo, lahko dežurni urednik predlog odstrani s seznama. Na pogovorno stran zavrnjenega članka naj doda oznako {{zavrnjeni PIČ}}.

Ker ste morda na članku delali več tednov ali celo mesecev, ste se morda čustveno navezali nanj. Čeprav morda o predmetu članka veste več kot ocenjevalci, upoštevajte, da sprejemajo kritike urednikov tudi poklicni pisci, in da bi si morali pri predlogih prizadevati za doseganje kar se da visoke kakovosti. Zato kritike ne vzemite za slabo.

Osvežitev predpomnjenja

Bližnjice:
WP:PIČ

Orodja za izbrane članke:

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje

1. Preverite merila za izbrani članek in poskrbite, da jim bo članek ustrezal, preden ga predlagate.
2. Na vrh pogovorne strani članka dodajte oznako {{pič}} (pomeni predlog za izbrani članek) in jo shranite.
3. Kliknite rdečo povezavo »komentiraj«. Odpre se podstran za glasovanje.
4. Vanjo shranite sledeči obrazec predloge {{PIČ2}} in ga ustrezno izpolnite:

=== [[{{subst:FULLPAGENAME}}|{{subst:SUBPAGENAME}}]] ===

{{PIČ2
| naslov = 
| predlagal = {{u|}}
| utemeljitev = 
| avtor = {{u|}}
| leto = 
| mesec = 
| dan = 
| leto2 = 
| mesec2 = 
| dan2 = 
| rezultat = 
}}

5. Na strani, kjer ste zdaj, dodajte na vrhu seznama kandidatov svoj predlog, tako da shranite: {{/naslov članka}}.

Podpora in ugovarjanje

Preden se odločite za podporo ali nasprotovanje predlogu, si članek v celoti preberite.

  • Na predlog odgovorite tako, da kliknete »uredi« desno od naslova predloga.
  • Če ste mnenja, da članek ustreza vsem merilom, napišite *{{Za}} in svoj glas po potrebi pojasnite. Če ste k članku pomembno prispevali, to napišite.
  • Če predlogu nasprotujete, napišite *{{Proti}} in dodajte pojasnilo. Vsak ugovor mora vsebovati jasno opredeljen razlog, ki ga je mogoče odpraviti. Če razloga načeloma ni mogoče odpraviti, je neveljaven.
  • Zelo zaželjeno je, da se pregledovalci, ki nasprotujejo, po nekaj dneh vrnejo in preverijo, ali so bili njihovi pomisleki upoštevani. Nasprotovanja ne umaknite tako, da ga odstranite, temveč ga prečrtajte (s kodo <s>...</s>). Pisci bi morali pregledovalcem dati priložnost, da to storijo sami. Če menite, da je bila težava rešena, pregledovalčevega besedila ne prečrtajte, temveč ga komentirajte.
  • Če želite podati mnenje o predlogu, ne da bi ga podprli ali mu nasprotovali, napišite svoje mnenje za besedilom * '''Komentar'''.

Predlogi[uredi kodo]

Jedrska elektrarna[uredi kodo]

Jedrska elektrarna
Predlagatelj članka: ModriDirkac (pogovor) 16:54, 28. oktober 2019 (CET)
Utemeljitev: Aktualen članek, v veliki meri napisan na novo, podkrepljen z viri in cepljen s slovensko specifiko.
Avtor članka: ModriDirkac in drugi
Trajanje glasovanja: 700138000000000000038 dni (končano)
Rezultat glasovanja: 4 glasovi za - izbran. — Yerpo Ha? 20:34, 5. december 2019 (CET)

Symbol comment vote.svg Komentar: dobro bi bilo skrajšati uvod. Uvod služi kot predstavitev članka in pregled najpomembnejših vidikov. Uvod mora biti kratek in jedrnat pregled. Poleg tega bi združila poglavji "Varnost v jedrskih elektrarnah" in "Najbolj znane nesreče". Ampak to še ni vse: Verjetno bi bilo dobro pri "Zgodovini" omeniti tudi kakšno osebo, ki je sodelovala pri razvoju. Pa tudi to še ni vse: pa mogoče manjka še kaj o kontroverznosti zaradi način pridobivanja elektrike ... vsi niso za to. Toliko zaenkrat. --Pinky sl (pogovor) 11:28, 29. oktober 2019 (CET)

Symbol comment vote.svg Komentar: hja. npr. uvod v angleški članek se mi zdi odločno prekratek, in sem se potrudil napisati takšnega, ki bi nekomu dobro predstavil vso večplastnost jedrskih elektrarn. Ok, ni najkrajši, je pa celovit povzetek članka. Glede varnosti in zgodovine... ne vem, jaz sem dejansko tja dal z namenoma, da opozorim na vse nesreče, ki so se dogajale enakomerno skozi razvoj.. Glede razvoja in vsega ostalega - trudil sem se npr. kot pri letalu, ko sem ločil letalo in letalstvo in letališče, tudi tukaj ločiti elektrarno od jedrske energije in radioaktivnega sevanja in ostalih povezanih pojmov. Pri samih elektrarnah ni nekih izredno izpostavljenih oseb, ampak so zadeve hitro pograbile multinacionalke. Tudi samo kontroverznost sem obdelal v prednostih in slabostih, tudi uravnotežil zunanje povezave. Nisem recimo vključil podatka, da vsako leto od bolezni dihal zaradi termoelektrarn umre desettisoče ljudi , da ne bi članek bil navijaški.... Tako da.... zaradi dreves verjetno ne vidim gozda.--ModriDirkac (pogovor) 13:22, 29. oktober 2019 (CET)

hotel sem se izogniti, da bi pisal o kontroverznosti na dolgo in široko, samo zato, ker kontroverznost obstaja. Situacija me rahlo spominja na debato o ženskih temah na WP.--ModriDirkac (pogovor) 16:11, 29. oktober 2019 (CET)

Symbol comment vote.svg Komentar: članek kar precej citira neko magistrsko nalogo, kar pmm ni optimalno, še posebej za izbrani članek. Magistrske so pmm precej slab vir. Bolje bi bilo izluščiti vire, iz katerih je avtorica dobila te podatke, in citirati njih. — Yerpo Ha? 21:29, 29. oktober 2019 (CET)
Symbol comment vote.svg Komentar: ja res je; poleg enostavnejšega dela je bil razlog to, da sem želel bralcu ponuditi čimveč materiala v domačem jeziku. Ali citate mogoče naredim dvojne - izvorne in slovenske?--ModriDirkac (pogovor) 23:05, 29. oktober 2019 (CET)

Jaz bi dal diplomsko raje pod "Dodatno branje". — Yerpo Ha? 08:27, 30. oktober 2019 (CET)
DaD Opravljeno Se je pa pokazalo, in to lahko nekdo drug zapiše še bolj jasno, če ima idejo, kako: da so študije in primerjave močno odvisne od posamične države in njene energetske realnosti in da moraš dobro poznati, kaj se primerja s čim... Pri vseh vpletenih deležnikih je precej "komercialnega" pristopa... Ta situacija pa me spominja na npr. konoplja vs. uradna medicina....--ModriDirkac (pogovor) 21:13, 30. oktober 2019 (CET)