Wikipedija:Ponovni pregled izbranih člankov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ponovni pregled izbranih člankov
Bližnjice:
WP:POPR

Stran je namenjena ponovnemu pregledu izbranih člankov in odstranitvi oznake izbranega članka tistim člankom, ki po pregledu še vedno ne ustrezajo merilom za izbrane članke.

V postopku sta dve kategoriji: ponovni pregled izbranega članka (POPR) in predlogi za odvzem oznake izbranega članka (PROO). Člankov za odvzem oznake izbranega članka ni mogoče predlagati takoj, ampak morajo najprej skozi ponovni pregled. Zaželeno je, da se napake popravi že na ravni POPR in jih ni treba predlagati za odvzem oznake. Če pa bo za vzdrževanje standardov IČ potrebno, bodo članki poslani na seznam za odvzem.

Starejši pregledi so shranjeni v arhivu.

Osvežitev strežniškega predpomnjenja strani

Orodja za izbrane članke:


Ponovni pregled izbranih člankov (POPR)

Ponovni pregled je namenjen pomoči pri izboljševanju izbranih člankov, od posodabljanja in razmeroma manjšega urejanja - kamor spada preverjanje in oblikovanje virov - do večjih težav, kot so slabo napisano besedilo ter težave s celovitostjo in nepristranskostjo.

Pri navedbi merila morate navesti ustrezna merila in predlagati izboljšave. Predlogi ostanejo tu dva tedna, če pa spremembe še potekajo in je koristno za nadaljevanje postopka, pa lahko tudi dlje. Tu se urejevalci ne opredeljujejo med za in proti. Če obstaja splošno soglasje, da so bile pomanjkljivosti odpravljene, je pregled zaključen. Sicer članek prenesemo na seznam PROO. Namen predloga ni nujno odstranitev oznake. Dobrodošli so tudi manjši pregledi člankov, ki v glavnem ustrezajo merilom, vendar jih je treba še nekoliko urediti.

Za starejše izbrane članke veljajo sedanja merila. Članki, ki so bili promovirani nedavno, na ta seznam ne spadajo (navadno vsaj še tri mesece; razen v izjemnih okoliščinah).

Po predlaganju premislite o obvestitvi tistih, ki bi jih predlog zanimal. Sem spadajo glavni sodelavci članka (glej zgodovino strani), sodelavec, ki je prvotno predlagal članek za izbranega in vsi s predmetom članka povezani wikiprojekti. Predlagalce prosimo, da članek, ki ga predlagajo, poskušajo po svojih najboljših močeh izboljšati.

Prosimo, na seznam ne dodajajte člankov, ki so bili ta teden ali v zadnjih treh tednih predstavljeni na glavni strani.

Navodila za predlaganje POPR

1. Na vrh pogovorne strani nominiranega članka postavi oznako {{POPR}} (z velikimi črkami). Kot povzetek urejanja napiši POPR. Shrani stran.

2. Klikni povezavo »komentirajte«.

3. Na vrh podstrani napiši ===[[ime predlaganega članka]]=== .

4. Pod tem naslovom pojasni, zakaj članek predlagaš za brisanje in merila za izbrane članke, ki jih članek ne izpolnjuje. Klikni »Shrani stran«.

NB Če je članek že prešel skozi postopek POPR, njegovo nominacijo preimenuj v arhivsko. Npr.: Wikipedija:Ponovni pregled izbranih člankov/Televizija → Wikipedija:Ponovni pregled izbranih člankov/Televizija/arhiv1

5. Klikni sem in na vrh seznama nominiranih člankov dodaj kodo {{Wikipedija:Ponovni pregled izbranih člankov/ime predlaganega članka}}, pri čemer natanko navedi ime predlaganega članka. Klikni »Shrani stran«.

Predlogi za odvzem oznake izbranega članka (PROO)

Članki lahko na seznam PROO dodajo šele po pregledu v razdelku za ponovni pregled.

Urejevalci se lahko opredelijo za ali proti, pri čemer naj svoje mnenje natančno razložijo in natančno opišejo, v čem so pomanjkljivosti članka, zaradi katerih ne izpolnjuje meril za izbrani članek. Urejevalci, ki se opredelijo za odstranitev, naj predlog spremljajo in če so bile pomanjkljivosti odpravljene, svoje pomisleke prečrtajo.

Kadar po določenem času pomanjkljivosti niso bile odpravljene in ni videti, da bodo kaj kmalu, oznako izbranega članka odstranimo in na pogovorno stran dodamo predlogo {{bivši izbrani}}.

Kadar se oblikuje konsenz, da je članek spet na zadosti visoki ravni, se ponovni pregled zaključi brez odvzema oznake.

Navodila za oblikovanje PROO

1. Ustvari podstran Wikipedija:Predlogi za odvzem oznake izbranega članka/Ime članka

2. Na vrh podstrani napiši ===[[ime predlaganega članka]]=== .

3. Pod tem naslovom pojasni, zakaj meniš, da bi moral članek izgubiti naziv izbranega in priskrbi še povezavo do ustrezne debate v POPR.

4. Klikni sem in na vrh seznama nominiranih člankov dodaj kodo {{Wikipedija:Predlogi za odvzem oznake izbranega članka/ime predlaganega članka}}, pri čemer natanko navedi ime predlaganega članka. Klikni »Shrani stran«.

Ponovni pregled izbranih člankov[uredi kodo]

Bohinjska proga[uredi kodo]

Članek ni dovolj dolg in njima jedrnatega prvega odstavka.---Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Prof. dr.nejc (pogovorprispevki).

Sama dolžina ni problem, o dotični progi je pač samo toliko snovi, kaj bistveno več se mi zdi, da se ne dá napisati. Kritika glede uvoda je v glavnem na mestu, del drugega odstavka bi kot bistvena ideja pri odločanju o gradnji spadala prej v samo zgodovino gradnje. Potrebni so medvrstični sklici, poleg tega ne bi bila napačna neka osnovna shema postaj na tej progi.--Archangel 22:57, 6. september 2016 (CEST)

Poljska[uredi kodo]

Premalo virov (praktično brez sklicev med besedilom), ni ravno celovit (npr. brez razdelka o kulturi, del o demografiji bi lahko bil daljši itd.) Arminij (pogovor) 21:13, 30. december 2017 (CET)

Predlogi za odvzem oznake izbranega članka[uredi kodo]

Trenutno ni novih predlogov.