Pokvarjeni izlet

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani The Lost Weekend (film))
The Lost Weekend
Filmski plakat
RežijaBilly Wilder
ProdukcijaCharles Brackett
ScenarijCharles Brackett
Billy Wilder
Temelji naThe Lost Weekend
avtor Charles R. Jackson
VlogeRay Milland
Jane Wyman
GlasbaMiklós Rózsa
FotografijaJohn F. Seitz
MontažaDoane Harrison
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
29. november 1945
Dolžina
99 minut[1]
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun1,25 milijona USD
Dohodek bruto11 milijonov USD[2]

Pokvarjeni izlet (angleško The Lost Weekend) je ameriški dramski film iz leta 1945, ki ga je režiral Billy Wilder. Produciral ga je Charles Brackett in skupaj z Wilderjem zanj tudi napisal scenarij, ki temelji na romanu The Lost Weekend Charlesa R. Jacksona iz leta 1944. V glavnih vlogah nastopata Ray Milland in Jane Wyman. Zgodba govori o pisatelju Donu Birnamu (Milland), ki ima težave z alkoholizmom, Wymanova igra njegovo dekle Helen.

Film je bil premierno prikazan 29. novembra 1945 in je naletel na dobre ocene kritikov. Na 18. podelitvi je bil nominiran za oskarja v sedmih kategorijah, nagrajen je bil za najboljši film, režijo, igralca (Milland) in prirejeni scenarij. Prejel je tudi zlato palmo na Filmskem festivalu v Cannesu, ki si jo je tisto leto delilo enajst filmov. Bil je prvi film, nagrajen z oskarjem za najboljši film in zlato palmo, kasneje je to uspelo še filmoma Marty (1955) in Parazit (2019). Prejel je tudi zlati globus za najboljši dramski film, režijo in igralca (Milland). Leta 2011 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »THE LOST WEEKEND - DIARY OF A DIPSOMANIAC (PG)«. British Board of Film Classification. 23. avgust 1945. Pridobljeno 27. januarja 2013.
  2. Box Office Information for The Lost Weekend. The Numbers. Retrieved March 8, 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]