Nekateri so za vroče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nekateri so za vroče
RežijaBilly Wilder
ProdukcijaBilly Wilder
ScenarijBilly Wilder
I. A. L. Diamond
ZgodbaRobert Thoeren
Michael Logan
VlogeMarilyn Monroe
Tony Curtis
Jack Lemmon
George Raft
Joe E. Brown
Pat O'Brien
GlasbaAdolph Deutsch
FotografijaCharles Lang
MontažaArthur P. Schmidt
Studio
DistribucijaUnited Artists
Datum izida
29. marec 1959
Dolžina
121 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun2,9 milijona USD
Dohodek bruto40 milijonov USD

Nekateri so za vroče (angleško Some Like It Hot) je ameriški črno-beli romantično komični film iz leta 1959, ki ga je režiral in produciral Billy Wilder. V glavnih vlogah nastopajo Marilyn Monroe, Tony Curtis in Jack Lemmon, v stranskih vlogah pa George Raft, Pat O'Brien, Joe E. Brown, Joan Shawlee in Nehemiah Persoff. Scenarij sta napisala Wilde in I. A. L. Diamond ter temelji na scenariju, ki sta ga napisala Robert Thoeren in Michael Logan za francoski film Fanfara ljubezni. Zgodba prikazuje glasbenika, ki se preoblečeta v ženski, da pobegneta pred mafijci, ki sta jih bila videla zagrešiti zločin.

Prizor iz filma (od leve proti desni: Curtis, Lemmon in Monroe)

Film je bil premierno prikazan 29. marca 1959 in se izkazal za uspešnico z več kot 40 milijoni USD prihodkov ob 2,9-milijonskem proračunu. Naletel je tudi na dobre ocene kritikov, nekateri sodobni kritiki ga uvrščajo med najboljše filme vseh časov.[2] Na 32. podelitvi je bil nominiran za oskarja v šestih kategorijah, tudi za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in igralca (Lemmon), nagrajen pa je bil za kostumografijo. Osvojil je zlate globuse za najboljši glasbeni ali komični film ter najboljšega igralca (Lemmon) in igralko (Monroe) v glasbenem ali komičnem filmu. Ameriški filmski inštitut ga je leta izbral za najboljši ameriški komični film, na lestvici stotih najboljših ameriških filmov pa ga je leta 1998 uvrstil na 14. mesto. Po anketi BBC iz leta 2017, v kateri je sodelovalo 253 filmskih kritikov iz 52-tih držav, so film izbrali za najboljšo komedijo vseh časov.[2] Leta 1989 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. Film je bil posnet mimo Haysovega kodeksa zaradi tem homoseksualnosti in preoblačenja v ženske, toda velik uspeh filma je pripomogel k ukinitvi kodeksa.[3]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Muere Mac, el mítico cartelista de 'Doctor Zhivago' y 'Psicosis'«. El Periódico de Catalunya. 21. julij 2018. Arhivirano iz spletišča dne 27. julija 2018. Pridobljeno 18. avgusta 2018.
  2. 2,0 2,1 »The 100 greatest comedies of all time«. BBC Culture. 22. avgust 2017. Pridobljeno 8. septembra 2017.
  3. »Remembering Hollywood's Hays Code, 40 Years On«. NPR.org. 8. avgust 2008. Pridobljeno 14. marca 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]