Sedem let skomin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sedem let skomin
naslovni prizor napovednika
RežijaBilly Wilder
ProdukcijaCharles K. Feldman
Billy Wilder
ScenarijGeorge Axelrod
Billy Wilder
Temelji naThe Seven Year Itch
avtor George Axelrod
VlogeMarilyn Monroe
Tom Ewell
GlasbaAlfred Newman
FotografijaMilton R. Krasner
MontažaHugh S. Fowler
Studio
Distribucija20th Century Fox
Datum izida
1. junij 1955
Dolžina
105 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun1,8 milijona USD
Dohodek bruto12 milijonov USD[1]

Sedem let skomin (angleško The Seven Year Itch) je ameriški romantično komični film iz leta 1955, ki ga je režiral in koproduciral Billy Wilder ter zanj tudi napisal scenarij skupaj z Georgem Axelrodom, na katerega gledališki igri The Seven Year Itch iz leta 1952 tudi temelji. V glavnih vlogah nastopata Marilyn Monroe in Tom Ewell, ki sta igrala že v Broadwayjski produkciji igre.

Premierno je bil predvajan 1. junija 1955, dva dni kasneje pa v večjem številu ameriških kinematografov. Izkazal se je za uspešnico z več kot 12 milijonov USD prihodkov ob 1,8-milijonskem proračunu, tudi kritike so bile pozitivne. Ewell je osvojil zlati globus za najboljšega igralca v glasbenem ali komičnem filmu. Vsebuje enega najbolj znanih prizorov v kinematografiji 20. stoletja, v katerem Marilyn Monroe veter ob prihodu vlaka dvigne krilo, ko stoji nad rešetko podzemne železnice.[2] Naslov filma, ki se nanaša na zmanjšanje zanimanja za partnerja v monogamni vezi po sedmih letih, so prevzeli tudi psihologi.[3] Ameriški filmski inštitut ga je leta 2000 uvrstil na 51. mesto stotih najboljših ameriških komičnih filmov.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »The Seven Year Itch > Details > Box Office«. Internet Movie Database. IMDb. imdb.com. Pridobljeno 1. septembra 2012.
  2. »The Seven Year Itch«. Rotten Tomatoes. Pridobljeno 30. oktobra 2008.
  3. Dalton, Aaron (1. januar 2000). »The Ties That Unbind«. Psychology Today. Pridobljeno 31. decembra 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]